تاریخ انتشار :سه شنبه ۱۹ سنبله ۱۳۹۲ ساعت ۲۲:۱۶
کد مطلب : 74271
روند صلح؛ چالش های کهنه، منتقدان تازه
مارشال فهیم؛ معاون اول ریاست جمهوری دیروز گفت که هر قدر تلاش برای بهبود وضعیت افغانستان صورت بگیرد، اگر صلح در این کشور تامین نشود، این تلاش‌ها نتیجه‌ای در پی نخواهد داشت.
وی برای تامین صلح در افغانستان در کنار تلاش های شورای عالی صلح، ایجاد یک کمیسیون ملی را پیشنهاد کرد.
آقای فهیم خواست که این کمیسیون راه هایی را برای آوردن صلح جستجو کند.
در همین حال، عبدالرب رسول سیاف؛ نماینده مجلس و عضو شورای عالی صلح نیز در مراسم دیروز از طالبان به شدت انتقاد کرد.
او طالبان را 'ویران کننده دین' خواند و گفت آنها می ‌کوشند اسلام را بدنام کنند.
آقای سیاف به حدیثی از پیامبر(ص) اشاره کرد و گفت که:"حضرت محمد از آمدن گروهی که با شلاق مردم را لت و کوب می‌ کنند، خبر داده بود که همیشه مورد غضب خدا هستند؛ این گروه همین طالبان بوده است".
وی تاکید کرد که او نیز طرفدار صلح است؛ اما صلح با افراد آزاد صورت می‌ گیرد؛ اما طالبان اکنون "مزدور" هستند.
این انتقادها یکبار دیگر تلاش های صلح آقای کرزی و تیم وی در شورای عالی صلح را عمیقا زیر سؤال می برد.
مارشال فهیم با عنوان کردن اینکه صلح باید از طریق یک کمیسیون ملی پیگیری و تامین شود، تلویحا ملی بودن شورای عالی صلح را زیر سؤال می برد و می گوید که این شورا دیگر نمی تواند از همه طیف های مردمی و طرف های سیاسی در جامعه افغانستان نمایندگی کند.
از سوی دیگر، وقتی معاون اول رییس جمهوری می گوید که این کمیسیون ملی مورد نظر او باید راه هایی را برای رسیدن به صلح جستجو کند به این معناست که از نظر او، راه هایی که تاکنون دولت و شورای عالی صلح برای به دست آوردن این گوهر گمشده آن را پیموده اند، بی نتیجه بوده و به هیچ دهی منتهی نشده است.
تندتر از انتقادات آقای فهیم، سخنان دیگر فرمانده مجاهدین، عبدالرب رسول سیاف است. او حتی مذهب و ایمان مذهبی طالبان را هم زیر سؤال برد و گفت که آنها تصور نکنند که با سوار شدن کشتی شان بر دریای خون مردم افغانستان، به بهشت می روند.
انتقادات سیاف اگرچه برداشت ها و واکنش های متفاوتی را در محافل سیاسی و خبری افغانستان برانگیخته است؛ اما در نوع خود کم سابقه بود؛ زیرا به عقیده تحلیلگران از آقای سیاف به عنوان یک سیاستمدار و رهبر مذهبی پشتون تبار، انتظار نمی رفت از طالبان که خود را به لحاظ ایدئولوژیک و قومی به امثال آقای سیاف نزدیک می دانند با این شدت و حدت انتقاد کند.
به باور شماری از تحلیلگران و کارشناسان، صرف نظر از اینکه سخنان آقای سیاف به چه نیتی ابراز شده است، این اظهارات، دست کم این پیام را در خود مستتر دارد که روند صلح آقای کرزی، در حال پیمودن مسیری اشتباه و پرمخاطره است که چشم انداز تیره ای را فراروی خود دارد.
پیش از این از آنجایی که رهبران ارشد مجاهدین از جمله مارشال فهیم و آقای سیاف نسبت به این روند،‌ سکوت اختیار کرده بودند، تصور می شد رییس جمهور کرزی دست کم در حوزه هواداران و همکاران حکومتی خود، یک اجماع سیاسی را در راستای حمایت از روند صلح مورد نظر خویش با طالبان به دست آورده و بخش عظیمی از اعضای شورای عالی صلح و فرماندهان جهادی همسو با حکومت با او در این مسیر، همراه هستند؛ اما اکنون مشخص می شود که او در این زمینه، مخالفان سرسختی در درون دولت و تیم قدرت دارد که به شدت مخالف رویه و رویکرد سازشکارانه وی با طالبان اند.
اظهار نظرهای آقایان فهیم و سیاف، از دید ناظران، ضربات مهلکی بر پیکره روند صلحی وارد می کند که نزدیک به سه سال است سرمایه گذاری های هنگفت مالی و جانی روی آن صورت گرفته؛ اما هیچ نتیجه ای در پی نداشته است.
با این حساب این روند،‌ در حالی که همچنان با چالش های کهنه و دیرینه اش دست و پنجه نرم می کند، همچنان منتقدان تازه ای پیدا می کند و این امر، ضریب آسیب پذیری و شکست آن را بالا خواهد برد.
https://avapress.com/vdca6un0.49ny015kk4.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما

برای تامین امنیت در کشور باید گروه های جهادی خود که در مقابل یک دیگر و باعث گسترش ناامنی در کشور هستند تلاش کنند.
تا زمانیکه گروه های جهادی و طالبان در افغانستان حضور داشته باشند از امنیت و آرامش در کشور خبری نیست .
چیزی بنام طالب یک دروغ بیش نیست حقیقت
نزاع فاشیزم مذهبی علل اصلی ناآرامیهای جهان
سرمایداری است که در بحران جهانی امروز خود
را نشان میدهد هر زمانی مانع گسترش سرمایه
شود به بسیار سادگی آنان را سر جایشان می نشاند