تاریخ انتشار :سه شنبه ۲۳ سنبله ۱۳۸۹ ساعت ۱۱:۰۷
کد مطلب : 22179
حسيني مزاري رئيس خبرگزاري صداي افغان(آوا) در سمینار" رسانه، انتخابات وعلمای دینی":

وظیفه رسانه ها وعلما این است که در رفتن عناصر دین مدار وارزشی به پارلمان کمک کنند

سید عیسی حسینی مزاری
سید عیسی حسینی مزاری
چندی قبل سمیناری تحت عنوان"رسانه، انتخابات وعلمای دینی " ، از سوی خبرگزاری صدای افغان(آوا) در شهر کابل، هتل کابل دبی، برگزار گردید. در این سمینار یکروزه که بیش از پانصد تن از شخصیت های علمی، فرهنگی و رسانه ای شرکت جسته و تعدادی از صاحب نظران وتحلیل گران به ایراد سخن پرداختند، حجت الاسلام والمسلمین سید عیسی حسینی مزاری، رئیس خبرگزاری صدای افغان(آوا)، در افتتاحیه این سمینار ، در راستای تبیین اهمیت انتخابات پارلمانی ووظیفه رسانه ها وعلمای دینی، جهت بالابردن آگاهی مردم جهت انتخاب اصلح و تشویق و تشجیع آنها برای شرکت پرشور درانتخابات، مطالبی بیان نمود که بخشهایی از سخنان ایشان از نظر گذرانده می شود:
* همه متوجه هستيم كه انتخابات پارلماني از اهميت بسيار جدي برخوردار است، اگر چه ساير انتخابات ها هم ازاهميت ويژه اي برخوردار اند، اما موقعيت و وظايفي كه يك پارلمان دارد و تأثيرات جدي كاركرد پارلمان، قطعاً اهميت اين انتخابات را چند برابر مي سازد. چون پارلمان است كه مي تواند در راستاي ايجاد يك قوه ي اجرائيه خوب و موفق درست عمل كند و اثر گذار باشد.
* پارلمان و اعضاي پارلمان اگر دقيقا به وظيفه ديني و اسلامي خود عمل كنند، در جهت شناخت وزرايي كه دولت جهت اخذ راي به پارلمان معرفي مي كند، با در نظر داشتن معيارهاي لازم و نحوه انتخاب مي تواند در جهت ايجاد و تأسيس يك قوه ي مجريه خوب، درست و قوي عمل بكند. اگر پارلمان درست عمل كند، قوه ي مجريه خوب خواهيم داشت.
* ساير شخصيت ها و افرادي كه از طريق پارلمان و بر اساس آراي پارلمان در سمت هاي مختلف، چه در قوه ي مجريه يا قضائيه يا ساير نهادها انتخاب مي شوند، بعد از انتخاب توسط پارلمان، مي توانند مورد نظارت و تفتيش قرار بگيرند، پارلمان مي تواند هر يك از وزارت خانه ها را مورد تفتيش و بررسي قرار دهد و هيات هاي تفتيش تشكيل بدهد و كاركرد وزارت خانه ها را مورد بررسي قرار داده پيشرفت و احياناً تخلف آنها را مورد پيگيري و پيگرد قرار بدهد و وزارت خانه ها و ارگان ها و شخصيت هايي كه خوب كار كرده اند را تشويق كند و كساني كه بد كاركرده اند را استيضاح كرده سلب وظيفه و مسئوليت بكند.
* پارلمان مي تواند وظيفه جدي و نقش مهمي را در راستاي يك حاكميت خوب و در راستاي پويا ساختن و پويا نمودن يك اداره خوب ايفا كند، پارلمان مي تواند درباره موضوعاتي كه روي دست مانده، و در عين حال مهم است قانون خوب بسازد و در بسياري از بخش ها و بسياري از مراحل، با ساختن قانون، افغانستان را به سمت ثبات و تأمين امنيت سوق دهد.
* در شرايط كنوني، بسياري از مسايل روي زمين مانده و پارلمان نتوانسته با جديت و قاطعيت موضوعات مختلف را پيگري كرده و قانون بسازد.
* پارلمان يك كشور هم مي تواند منشاء مصلحت آن كشور و هم منشاء مفسده آن كشور باشد. اگر پارلمان قوي و مطابق وظيفه محوله عمل كند، اگر پارلمان به موقع عمل كند، اگر به گفته امروزي ها در باره مسائل مختلف آن لاين باشد، قطعاً مصالح كشور تا حدود زيادي تأمين مي شود و اگر به وظايف خودش عمل نكند و يا كوتاهي كند، به زد و بندهاي معمول بپردازد و منافع افراد و گروههايي كه مربوط به اعضاي پارلمان است مورد توجه قرار بگيرد، آن كشور را مفسده فرا مي گيرد و آن كشور به سمت ناامني و بدبختي و سياه روزي پيش خواهد رفت.
* پارلمان فعلي افغانستان مي توانست در جهت بهبود اوضاع خيلي مؤثر عمل كند، ولي متاسفانه از آن تاثير گذاري كه پارلمان ما بايد برخوردار مي بود، برخوردار نيست. پارلمان ما اين توانمندي و قدرت را ندارد كه يك مصوبه خود را بالاي دولت اجرا نمايد. حق هم دارد كه نتواند، به دليل اينكه بين پارلمان و قوه مجريه تنش و كشمكش وجود دارد، چيزي را كه پارلمان به دولت پيشنهاد بكند دولت قبول نمي كند، پيشنهاداتي را كه دولت به پارلمان ارايه مي كند، پارلمان لج مي كند و قبول نمي كند و اين جا نقيصه اي بسيار بزرگ وجود دارد.
* همچنين مشكلات ديگري وجود دارد كه پارلمان ما از كنارش بسيار به راحتي گذشته است. به عنوان مثال امروز قانوني وجود ندارد كه مثلا اگر يك نيروي خارجي، يك افغاني را به ناحق كشت و يا با موتر خود سهواً زد، جانش را گرفت و يك خانواده و خانواده هاي مختلف را به عزا نشاند، را بازخواست كند. تا هنوز ما كه نديديم كه كدام سرباز خارجي و يا كدام فرد خارجي كه در اين كشور جنايت كرده باشد، باز خواست شود. در حال حاضر، كدام سرباز خارجي يا فرد خارجي كه جنايت كرده باشد، عضو ناتو باشد و يا نباشد، قابل پيگرد نيست، به خصوص اعضاي ناتو كه به بهانه تإمين امنيت آمده، به جان ما و به ناموس ما تجاوز مي كنند، مشكلات مختلف را در اين مملكت بوجود مي آورند و كسي نيست كه پرسان كند كه تو چرا اين جوان را با موتر زدي و كشتي، سر خانه مردم بي بضاعت بي نوا بمب انداختي و صدها نفر را به شهادت رساندي، كس نيست كه پرسان كند كه چرا در ولايات شمالي در جلسه هاي كمپاين انتخاباتي، حملات انجام مي دهيد و كانديداهاي انتخاباتي را مي كشيد؟
* گاهي دولت سروصدايي مي كند، آقاي كرزي ناراحتي و جار و جنجال مي كند، اما اين جار و جنجال هيچ سودي ندارد، به خاطر اينكه جناب آقاي كرزي و دولت ايشان، توسط پارلمان و توسط نهادهاي مختلفي كه در اين كشور هستند، پشتيباني خوب و جدي نمي شوند. سر و صداي آقاي كرزي و فلان نهاد مشخص؛ به تنهايي فايده ندارد، چون قانون وجود ندارد، پارلمان در اينجا تاكنون هيچ گونه وظيفه اي انجام نداده تا بيايد در اين راستا قانون بسازد و بقيه هم ملزم به اجراي قانون باشند.
* فعلا در افغانستان دقيقاً همان قانون كاپيتالاسيون اجرا مي شود كه قبلا در ايران بود و توسط مبارزات امام خميني (ره) لغو شد.
* پارلمان هم زماني مي تواند قوي باشد كه نيروهاي قوي، با تجربه، متخصص و سودمند وارد پارلمان شوند، نه افرادي كه توان خواندن و نوشتن را نداشته باشند و نه نيروهايي كه حتي توانايي دو دقيقه حرف زدن را و توان تحليل اوضاع را نداشته باشند، چه برسد به شناخت مشكلات و معضلاتي كه در اين كشور وجود دارد.
* در پارلمان، نماينده ها، بايد از وضعيت كشور و از نيازمندي ها و معضلات و ريشه هاي بحران در كشور آگاهي داشته باشند. همچنين بايد از ساختن قانون و نيز تدوين مصوباتي كه مي شود سردربياورند تا وقتي وارد پارلمان مي شوند، مؤثر باشند.
* طبيعي است كه در ساختن يك چنين پارلماني و اينكه افراد توانمند وارد پارلمان شوند، از يك طرف عضو پارلمان بايد صد در صد متعهد به اسلام باشد، چون اگر فرد غير مسلمان وارد پارلمان شود، صد در صد دلسوز به مردم افغانستان نخواهد بود، او به جاي اينكه دلسوز به مردم افغانستان باشد، دلسوز به حال ناتو و خارجي ها خواهد بود و به جاي اينكه دلبند به مردم افغانستان باشد، دلبند به عناصر و كشورهاي خارجي خواهد بود. به هر حال افراد غير مسلمان نمي تواند در افغانستان،‌ به صورت درست عمل بكنند، دلسوزانه عمل بكنند، براي تامين ثبات و امنيت افغانستان كار بكنند، بنابراين يكي از ويژگي ها و خصوصيات اعضاي پارلمان اين بايد باشد كه مسلمان باشند.
* ويژگي دوم اعضاي پارلمان اين بايد باشد كه توانمند باشد، حداقل در رشته كاري خودش متخصص باشد، و اگر تخصص علمي جدي ندارد، تجربه كاري، طولاني مدت و بالایی داشته باشد كه بتواند وقتي وارد پارلمان مي شود، مطابق وظايف محوله خودش از طرف مردم، عمل بكند.
* زماني افرادي با ويژگي ها ياد شده مي توانند وارد پارلمان شوند كه مردم آگاه باشند، مردم هوشيار باشند، مردم مطلع باشند، از اوضاع، ازاهميت وجود پارلمان از يك طرف، از اهميت داشتن خصوصيات و ويژگي هاي مشخص در وجود افراد از طرف ديگر مطلع باشند، اين آگاهي مردم توسط رسانه ها، ممكن است به وجود بيايد.
* بخش عمده آگاهي ها و اطلاعاتي كه به مردم مي تواند منتقل شود توسط رسانه ها است، رسانه ها در چنين شرايطي مشخصاً از اهميت خيلي جدي و بالايي مي توانند برخوردار باشند، اگر چه رسانه هاي ما الحمدالله مشغول اطلاع رساني و بالابردن آگاهي هاي مردم است، شب ها و روزها،‌ ميزگردهاي مختلف توسط كساني كه تازه خود را كانديد كرده اند و نيز اشخاص توانمند و آگاه و متخصص ديگر كه تحليل مي كنند، اوضاع را ارائه مي شود و اين اطلاع رساني و آگاهي دهي خيلي مفيد است، اما رسانه ها بايد بيشتر از اين توجه بكنند، رسانه ها بايد به ويژگيها و خصوصياتي كه لازم است در وجود يك كانديد باشد، بيشتر توجه بكنند، مصالح مردم افغانستان را بايد درك بكنند و همچنان مفاسدي كه در اين كشور وجود دارد را‌ بايد لحاظ بكنند، مطابق مصالح و مفاسد كشور عمل كرده و كاري كنند كه پارلمان آينده يك پارلمان قوي شود، و از طرف ديگر هم مردم تشويق و ترغيب شوند كه به صورت گسترده دراين انتخابات حضور پيدا بكنند، و در پاي صندوق هاي رأي حضور پيدا كنند، و براي تعيين سرنوشت كشور خودشان آراي خودشان را به افرادي كه صالح است بدهند تا افراد صالح وارد پارلمان شوند.
* يكي از منابع مهم تغذيه رسانه ها مي تواند علماي ديني باشد، در افغانستان شما متوجه هستيد كه علماي ديني از جايگاه خيلي بالا و مهمي برخوردار است ومتأسفانه در طول دوران 9 سالي كه گذشت، به اين قدرت علماء توجه آنچناني صورت نگرفت، اگر دولت افغانستان و نهادهاي مسئول و شخصيت هاي محترم به اين اهميت پي مي بردند و از اين ظرفيت و توانمندي علماء درست استفاده مي كردند، ما امروز بسيار معضلاتي را كه فعلا داريم نمي داشتيم، و بسياري از ناامني هايي كه امروز در كشور وجود داشت نمي داشتيم، بسياري از كشمكش هايي كه در مناطق مختلف افغانستان وجود دارد نمي داشتيم، دولت و نهادهايي كه حامي دولت هستند به هر چيزي توجه كردند، به هر چيزي رسيدگي كردند جز علما، بسياري از كشورهايي كه حامي دولت افغانستان بودند، با وجود اينكه ادعاي تأمين امنيت در افغانستان را داشتند اما بر خلاف ديدگاه علما، بر خلاف انديشه علما، و بر خلاف اصولي كه علما در اين كشور بيان كردند، عمل كردند و من معتقد هستم يكي از عوامل عمده ناامني ها، بي توجهي و خواست و برنامه هايي است كه علماء در اين كشور مطرح مي كنند، و تلاش مي كنند در راستاي رسيدن به خواست ها و مطالبی كه در حقيقت در جهت تامين امنيت و ثبات اين كشور، مؤثر است اما اين كشورهاي خارجي خوب مشخصاً در برابر اين خواسته ها و اصول است.
* رسانه ها بايد رويكرد جدي تر و جديدتر نسبت به علماي ديني پيدا كنند، اگر چه 4 تلويزيون ما بيشتر به مسائل ديني توجه دارند، و از شخصيت هاي عالم، حسن استفاده مي كنند، اما من معتقد هستم كه ساير رسانه ها هم بايد اين توجه را نشان دهند، رسانه ها اگر مي خواهند كه در افغانستان ثبات و امنيت وجود داشته باشد بايد از افكار علماء، از انديشه علماء از ديدگاههاي علماء استفاده بكنند، از منابعي كه علماء در اختيار دارند از اين منابع براي اطلاع رساني و آگاه ساختن مردم، براي بالابردن اطلاعات و آگاهي مردم حسن استفاده را بكنند.
* اگر از علماء حسن استفاده نشود و علما به صحنه كشانده نشوند، و اگر رسانه ها از انديشه هاي علما حسن استفاده را نكنند، مطمئن باشند كه هر گونه اطلاع رساني رسانه ها، اطلاع رساني ناقص است.
* در جهت ساختن پارلمان خوب،‌هم رسانه ها وظيفه جدي و اساسي دارند، هم علماء وظيفه دارند، علماء هم بايد در جهت گفتن معيارها و ملاك ها ازهيچ کوششی دريغ نكنند
* من متأسف هستم که برخي از علماي ما و برخي از كساني كه به عنوان عالم در جامعه ما مطرح اند، وظيفه خود را درست انجام نمي دهند، در راستاي مصالح اسلامي و ديني عمل نمي كنند، در جهت بيان ديدگاههاي اسلام نسبت به انتخابات با ملاك هاي ارزشي كوشش و تلاش نمي كنند و اين خود بزرگترين نقيصه است و علماء بايد در اين جهت عمل درست و جدي داشته باشند.
نتیجه سخن اینکه، انتخابات پیش رو به این دلیل بسیارمهم وسرنوشت سازاست که پارلمان یک مرکز اثر گذار وسرنوشت سازاست. اگر قوی وکارآمد باشد در راستای ایجاد تحول مثبت درکشورمی تواند کارکند واگر ضعیف باشد نه تنها نمی تواند منشا خیرات وبرکات برای افغانستان باشد که منشا سیاه روزی ونگون بختی مردم ما خواهدشد. پارلمان هم زمانی می تواند که قوی ومثبت عمل کند که نیروهای کارآمد، متعهد به اسلام ومتخصص و یا دارای تجربه طولانی، وارد پارلمان شوند و این وظیفه رسانه هاست که مردم را در راستای انتخاب درست افراد و ایجاد یک پارلمان قوی کمک کنند. علما یکی از منابع تغذیه رسانه ها درجهت روشنگری وهدایت افکار عامه برای رسیدن به تاسیس یک پارلمان قوی وموفق خواهد بود. درنهایت وظیفه رسانه ها وعلما این است که در رفتن عناصر دین مدار وارزشی به پارلمان کمک کنند و از حضور افراد سکولار در پارلمان جلوگیری به عمل آورند.
منبع : خبرگزاری صدای افغان(آوا) – کابل – سرویس ویژه انتخابات پارلمانی
https://avapress.com/vdcao6nu.49nu015kk4.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما