تاریخ انتشار :جمعه ۲۷ اسد ۱۳۹۶ ساعت ۱۳:۳۱
کد مطلب : 148425
علما در شکست انگلیس در افغانستان نقش اساسی داشت / علما مردم را علیه انگلیس بسیج کرد

بدون شک نقش علمای کشور در استقلال افغانستان مهم و قابل درک بوده زیرا آنان نقش تعیین کننده و اساسی را ایفا کرده و مردم را علیه انگلیس بسیج کرد.

به گزارش خبرگزاری صدای افغان(آوا)، به مناسبت نود و هشتمین سالروز استرداد استقلال افغانستان، مرکز فعالیت‌های فرهنگی اجتماعی تبیان در هرات میزگرد تحلیلی را پیرامون این موضوع و بررسی آن برگزار کرد.

کارشناسان این میزگرد بر نقش موثر علما در مستقل شدن افغانستان تاکید و خداباوری را یکی از مهمترین علل مستقل شدن کشور عنوان کردند.

حجت‌الاسلام و المسلمین "نادر احسانی" مسوول نمایندگی حزب وحدت اسلامی افغانستان در هرات گفت که مردم افغانستان به دلیل باور و ایمانی که به خدا و پیامبر(ص) دارند، طبیعی است که در برابر تهاجمات، افکار بیگانه و حرکت‌هایی که باعث شود تا عزت، آبرو، حیثیت، ناموس و اندیشه‌شان به اسارت برود، عکس‌العمل نشان دهند.

او گفت که در سال‌های گذشته افغانستان بارها مورد تاخت‌و‌تاز بیگانگان قرار گرفته و انگلیس بر این کشور مسلط شده است. وقتی مردم دیدند که با باورها و فرهنگ‌شان برخورد آنچنانی می‌شود، با الهام‌گیری از مکتب قرآن، در برابر چنین حرکت‌های ایستادگی کردند.

این عالم دینی در غرب کشور تاکید کرد که روحیه استقلال طلبی مردم افغانستان، به باورشان به خدا و اسلام بر می‌گردد. این مردم هرگز زیر بار اسارت و ذلت و استعمار نرفته و نمی‌روند.

احسانی در ادامه به نقش علما در رسیدن کشور به استقلال اشاره کرد و افزود که بدون شک علمای کشور نقشی تعیین کننده و اساسی ایفا کردند. موتور حرکت دهنده که مردم را علیه انگلیس در افغانستان بسیج کرد، علما بودند.

وی تاکید کرد که علما برای عزت و سرافرازی مردم جان دادند.

او افزود: "امان الله" شخصی بی‌تجربه بود و بدون توجه به باورهای مردم کشور، قصد داشت تا نظام غربی را در افغانستان پیاده کند. او نتوانست از فرصت به دست آمده در جهت اصلاحات و رفع مشکلات و خواسته‌های بر حق استفاده کند بلکه به دنبال تقلید از غرب رفت.

مسوول دفتر نمایندگی حزب وحدت اسلامی افغانستان در هرات در ادامه تاکید کرد که افغانستان به دلیل نداشتن یک زمامدار و رهبر متدین و متفکر، نتوانست استقلال خود را حفظ کند.

از سویی هم در کتب تاریخی، روزهای مختلفی به عنوان روز استقلال افغانستان ذکر شده است. احسانی در این مورد گفت که حتی حکام و حاکمان زورمند و زورگو و قوم پرست، تاریخ استقلال افغانستان را باز نکرده‌اند. ۲۸ اسد چه تناسبی با استقلال افغانستان دارد؟ این تاریخ بارها تغییر پیدا کرده است.

به باور وی، آنطور که باید استقلال کامل بوجود بیاید، بوجود نیامده و هیچ حاکمی مانند امام خمینی(ره) پیدا نشده که بگوید، نه شرقی، نه غربی.

این عالم دینی در ادامه تاکید کرد که "ما دارای استقلال کامل در عرصه‌های مختلف نبوده و نیستیم" اما اگر ملت افغانستان بتواند "من" را بردارد و "ما" شود، می‌توانیم نسبت به آینده افغانستان خوشبین باشیم.

در ادامه، حجت‌الاسلام و المسلمین "سید محمد هاشمی راستی" رئیس مرکز فعالیت‌های فرهنگی اجتماعی تبیان در هرات گفت که مهمترین ریشه و منشا استقلال طلبی ملت و مردم افغانستان باورهای دینی و مبانی اعتقادی است.

وی افزود: براساس آموزه‌های دینی همواره می‌بینیم که در طول تاریخ ملت و مردم افغانستان در برابر هر سلطه‌گر و متجاوزی با تمام وجود و تا پای جای ایستادگی کرده‌اند و تا شکست و ذلیل نمودن دشمن دست از مبارزه بر نداشته و قیام را آنقدر ادامه دادند تا متجاوزین نابود و کشور را ترک کنند.

او با تاکید بر این موضوع که همواره رهبری قیام‌های صورت گرفته در افغانستان بر عهده‌ی علما بوده گفت که تاریخ گواه بر این است که مردم افغانستان هرگز حضور نیروهای متجاوز خارجی را در کشور تحمل نکردند.

اما برخی از جوانان در کشور همواره دچار تردید می‌شوند که اگر علما رهبری این قیام‌ها را برعهده داشتند و یکی از مهره‌های اصلی در گرفتن استقلال افغانستان بودند، پس چرا کشور با مشکلات زیادی روبرو شده‌اند.

هاشمی در این مورد گفت که "پس از کسب استقلال، همواره روند ادامه و استمرار پیروزی که مهم‌تر از بدست آوردنش است، در مسیر صحیحی پیش نرفته است".

او گفت: "امان‌الله خان پس از آن که زمام امور را به دست گرفت، مسافرت‌هایی را به کشورهای غربی و اروپایی آغاز کرد. وی حکومت خود را یک حکومت اصلاحی قرار داده و سعی داشت اصلاحات گسترده‌ای را بدون توجه به گرایش اعتقادی و ملی افغانستان، پیاده کند. او از آن که از مسافرت خارجی بر می‌گردد، خانمش را در انظار عموم به صورت نیمه برهنه می‌آورد.

در حالی که عمیق‌ترین گرایش‌های مذهبی در بین مردم وجود دارد. این شخص می‌خواست به سرعت به سمت مدرنیته برود و این امر سبب شد تا تنش‌های دیگری شکل بگیرد".

اما از سویی هم به باور آقای هاشمی، استقلال افغانستان ثمراتی هم با خود داشت.

معرفی مردم افغانستان به ملتی آزادی‌خواه در جهان و حفظ منابع طبیعی کشور از جمله ثمرات استقلال کشور است.

از سویی هم شرکت‌کنندگان در این میزگرد تحلیلی نیز در گفتگویی کوتاه با خبرنگار آوا، از حضور امریکا و نقص آشکار حریم کشور سخن گفتند و افزودند که اگر کشور ما مستقل می‌بود، نباید می‌گذاشت تا امریکا و کشورهای عضو ناتو پا به آن بگذارند.

به باور این شرکت کنندگان، این کشورها فقط برای غارت منابع طبیعی به کشور آمده‌اند و قصد ندارند تا به این زودی‌ها کشور را ترک کنند.

آنان تاکید کردند که، روزی می‌شود گفت که کشور مستقل است که این نیروها از کشور خارج شده و در هیچ اموری دخالت نکنند.

https://avapress.com/vdcb5wb8srhbaap.uiur.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما