تاریخ انتشار :يکشنبه ۱۶ حمل ۱۳۹۴ ساعت ۱۳:۰۰
کد مطلب : 109392
ارزیابی موضع افغانستان در قبال بیانیه لوزان
افغانستان از تفاهم هسته‌ای ایران و کشورهای ۵+۱ استقبال کرده است.
در خبرنامه‌ای که از سوی ارگ ریاست جمهوری منتشر شده، آمده است:«دولت افغانستان بر اساس تصمیم کابینه از توافق جهت ایجاد یک چهارچوب برای حل مساله اتومی میان جمهوری اسلامی ایران و کشورهای ۵+ ۱ استقبال می‌کند."
ایران روز ۱۳حمل با کشورهای امریکا، چین، روسیه، فرانسه، آلمان و انگلیس بر سر چارچوب توافق نهایی برنامه هسته‌ای این کشور به تفاهم رسید.
در ادامه خبرنامه ارگ آمده است:"دولت افغانستان این توافق را به نفع افغانستان، منطقه و کشورهای جهان می‌داند و از آن حمایت می‌کند."
بعد از مذاکراتی نفس‌گیر و طولانی در لوزان سوئیس، روز پنجشنبه گذشته، ایران و شش قدرت جهانی توانستند با انتشار بیانیه ‌ای مشترک"چارچوب" توافق نهایی را مشخص سازند.
بر اساس این بیانیه مشترک، ایران ظرفیت غنی سازی اورانیوم خود را کاهش می‌ دهد و در قبال این کار، تحریم‌ های بین ‌المللی علیه تهران برداشته می ‌شوند.
همانگونه که در بیانیه ارگ ریاست جمهوری نیز آمده است، بیانیه لوزان برای ایران و قدرت های جهانی، امکان تعاملات بیشتر در سایر حوزه ها به جز مساله هسته ای را نیز فراهم می سازد و همانطور که در واکنش رییس جمهوری ایران نیز ذکر شده، ایران در صدد گسترش تعامل با جهان و شکستن بن بستی تحمیلی است که سال هاست در عرصه های سیاسی و اقتصادی بر این کشور، اعمال می شود.
با این حساب، این تفاهم روزنه های تازه ای را برای ثبات، امنیت و پیشرفت کل منطقه از جمله افغانستان باز خواهد کرد.
تجربه نشان داده است که در نزاع های بزرگ میان کشورهای قدرتمند در عرصه بین المللی، همواره کشورهایی که شاید به صورت مستقیم، دخالتی نیز در این نزاع ها نداشته اند، بیشترین آسیب را متحمل شده اند.
در صورت بروز هرگونه تنش یا رویارویی میان ایران و قدرت های جهانی به رهبری امریکا نیز بدون تردید اولین کشورهایی که آسیب می دیدند همسایگان ایران و در این مورد خاص افغانستان بودند.
افغانستان، دست کم بر روی کاغذ، شریک و هم پیمان استراتژیک و امنیتی امریکا و ناتو محسوب می شود و امریکا و ناتو در آن پایگاه و نیروی نظامی دارند و این برای کشوری که در همسایگی یکی از قدرت های متخاصم امریکا قرار دارد و دو کشور اشتراکات، روابط و منافع گسترده ای نیز با هم دارند، بدون تردید در درازمدت زیانبار می نمود؛ اما اینک که روابط ایران و قدرت های بین المللی به ویژه امریکا، به سمت تنش زدایی بیشتر به پیش می رود و مهندسان و استراتژيست های سیاست خارجی ایران، با هوشمندی و فراست، همزمان با حفظ قدرت و تاثیرگذاری عمیق خود بر معادلات راهبردی منطقه ای و بین المللی، در صدد ایجاد راه های تازه برای تعامل نزدیک تر با جهان هستند، این به سود افغانستان و امنیت و ثبات در کشور ماست.
افغانستان با تدوین یک سیاست خارجی خردمندانه، کم تنش و فعال می تواند با استفاده از روابط نیکویی که همزمان با ایران و امریکا دارد، تضمین های قدرتمندی را برای امنیت و ثبات ملی خود به دست آورد و با تکیه بر این امتیاز استثنایی، از ظرفیت های هردو طرف در راستای پیشرفت، توسعه، ثبات و اقتدار خود سود ببرد؛ کاری که امروزه عراق به نوعی به آن مبادرت کرده است.
عراق در عرصه امنیتی، درگیر یکی از بزرگترین نبردهای تاریخ خود با تروریزم است و در این میان، غلبه بر این وضعیت، بدون همسویی دو قدرت رقیب ایران و امریکا، امکان پذیر نیست.
سیاستمردان مسلط بر بغداد نیز با عنایت به همین واقعیت، اکنون از ظرفیت های هردو طرف برای غلبه بر دشمن تروریستی و بازگرداندن ثبات، امنیت و سلطه دولت مرکزی بر مناطق تحت سلطه تروریزم در آن کشور استفاده می کنند.
افغانستان اما از نظر امنیتی، به نسبت عراق، در وضعیتی به مراتب بهتر قرار دارد و نیازی به حضور و همکاری دو کشور رقیب ایران و امریکا ندارد؛ اما در دیگر زمینه ها، مانند توسعه همکاری های سیاسی و اقتصادی، مبارزه با مواد مخدر و جرایم سازمان یافته، امنیت مرزی، پیشرفت، رفاه و امنیت اجتماعی، نظام آموزش عالی و... می تواند از موقعیتی که در پرتو بیانیه لوزان به وجود آمده، بیشترین بهره را ببرد.
از سوی دیگر، اینکه ارگ ریاست جمهوری، برخلاف مورد تجاوز عربستان سعودی به یمن، در خصوص تفاهم لوزان نیز از مواضع عربستان سعودی و شرکایش پیروی نکرده، جای خوشحالی دارد و این امید به وجود آمده است که سیاست خارجی کشور بر مبنای اصول منافع ملی و با تکیه بر خردورزی سیاسی استوار گردد.
https://avapress.com/vdcb99b85rhbgfp.uiur.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما