تاریخ انتشار :دوشنبه ۲۰ دلو ۱۳۹۳ ساعت ۰۱:۱۸
کد مطلب : 106602
سفر به مدار 60 درجه و 37 دقیقه طول شرقی
با وجود اینکه دو هزار سال دارد، اما از وقتی که تصمیم گرفته شد "آزاد " شود، بیست و یک سال می گذرد، خون گرم می باشد و خیلی کم پیش می آید که تب آن در سال از ده کمتر بیاد و یا از ۳۴ بالا برود چرا که بادهای موسمی در تابستان روحیه اش را خُنک نگه می دارد.

دلی دارد به بزرگی ۱۱ کیلومتر مربع و شانه به شانه ی همزاد خود در فرسنگ ها مایل دورتر در فلوریدای امریکا خود ستایی می کند و از نظر خلق و خوی بهم شبیه می باشند.
۲۲۰ هزار مروارید را در دل خود جای داده و این صدف یک شاه مروارید در دل خود پرورش داده که همچون نگیینی درخشان خود نمایی می کند و چشم ها را به خود معطوف داشته است.

منطقه آزاد صدایش می کنند و نزدیک به پنج بهار از زمانی که توانست قدم بردارد می گذرد، گام هایی که روز به روز به سرعت آن افزوده می شود.

آوازه این منطقه به دور دست ها رسیده و علاقه مندان به تجارت و سرمایه گذاری را مجذوب موقعیت خود در ۶۰ درجه و ۳۷ دقیقه طول شرقی و ۲۵ درجه و ۱۷ دقیقه عرض شمالی، در جنوب شرقی ترین نقطه جغرافیای کشور جمهوری اسلامی ایران کرده است، جایی که در بخش شمالی دریای عمان قرار گرفته و مشرف به آبهای آزاد بین المللی می باشد.

سخن از بندر چابهار ایران است، که به علت نزدیکی به کشورهایی از جمله افغانستان، پاکستان و آسیای میانه، پتانسیل زیادی برای تبدیل شدن قطب ترانزیت کالا در منطقه را دارا می باشد و با اتصال این منطقه به شبکه ریلی جمهوری اسلامی که کارهای زیر بنایی آن نیز به سرعت در حال انجام است، بر اهمیت و جایگاه این بندر بیش از پیش افزوده می شود.

صنایع نفت، گاز و پیتروشیمی، احداث پالایشگاه های کوچک، تاسیس بازارهای تخصصی کالا، تاسیس شرکت های صادرات و واردات، ایجاد دیپوی کالای ترانزیتی به افغانستان و آسیای میانه چند فرصت از صدها فرصتی است که زمینه ی سرمایه گذاری در آن وجود دارد.

این منطقه با دارا بودن مناطق بکر طبیعی و آثار باستانی نظیر قلعه تیس، حسینیه آل رسول، جنگل حرا، تالاب لیپار، کوه های مریخی و ساحل صخره ای (دریای بزرگ) بستر مناسب و امکانات زیادی برای جذب توریست و گردشگر داخلی و خارجی نیز دارا می باشد.

شرایط فوق العاده منطقه آزاد باعث سرازیز شدن تجار و سرمایه گذاران زیادی از کشورهای دیگر شده است اما به گفته ی مسئولان این منطقه تجار و سرمایه گذاران افغانستانی حضور پررنگ تری نسبت به همقطاران خود از سایر کشورها دارند که فعالیت آنها در قالب شرکت بازرگانی سردار ولی، فروشگاه بزرگ حاجی زنجیر(چندین شعبه) و حکمت شاپی سنتر کابل تجارت، در بازار این بندر به چشم می آیند.

با وجود تمام سهولت هایی که از سوی مسئولین مناطق آزاد برای سرمایه گذاران کشورمان ایجاد شده است ولی تعدادی از این تجار دغدغه هایی دارند که به زعم آنها مانع حضور و ترغیب دیگران برای انتخاب منطقه آزاد برای زندگی و فعالیت اقتصادی می شود .

آقای نیازی به خبرنگار ما گفت که شرکت بارچلانی و ترانزیت آنها بر اساس توافقنامه دو جانبه از سوی وزارت تجارت افغانستان برای سرمایه گذاری در منطقه آزاد چابهار ایران معرفی شده است و میلیون ها دالر را برای ساخت انبار و گدام در زمینی که در اختیار آنها قرار گرفته هزینه کرده اند و کار به شدت جریان دارد.

وی از تسهیلات و شرایطی که جمهوری اسلامی ایران در این زمینه در اختیار این شرکت قرار داده است قدر دانی می کند ولی در عین حال چندین مورد را به عنوان انتقاد مطرح می کند که جالب می باشند.

این سرمایه گذار افغانستانی گفت: شرکت متبوع آنها که کار ترانزیت کالا را برعهده دارد، نمی تواند با موترهای خود کالا و محموله های خود را از خاک ایران ترانزیت نماید و وزارت راه و شهرسازی جمهوری اسلامی مجوز حضور موترهای باربری این شرکت را نمی دهد و باید موترهای شرکت های ایرانی این محموله ها را تا مرز میلک منتقل و از آنجا تحویل این شرکت ترانزیتی شوند که از نظر مالی و زمانی مقرون به صرفه نیست.

وی تحصیل فرزندش در دانشگاه بین المللی چابهار را مشکل عمده خود و خانواده اش عنوان کرد و گفت: با وجود اینکه در بخش اقتصادی سهولت هایی برای سرمایه گذاران در نظر گرفته شده است ولی اگر زمینه تحصیلات عالی فرزندان آنها میسر نشود، آنها ضرر جبران ناپذیری را متحمل می شوند.

آقای نیازی می گوید که بر اساس تفاهمنامه کسانی که قرارداد پنجاه ساله با منطقه آزاد منعقد می کنند، باید مدارک اقامتی آنها سه تا پنج ساله باشد، ولی در حال حاضر آنها اقامت یکساله دریافت می کنند که خلاف تعهدات اعلام شده است.

تاجر دیگری که در زمینه صادرات و واردات برنج فعالیت می کند نیز از شرایط کاری در منطقه ابراز رضایت می کند اما مساله تحصیل فرزندان و نداشتن گواهینامه رانندگی را دو معضلی می نامد که رفع آنها باعث تشویق دیگر سرمایه گذاران افغانستانی برای حضور در این منطقه خواهد شد.

در حال حاضر بیش از ده شرکت کوچک و بزرگ افغانستانی در منطقه آزاد چابهار فعالیت می کنند و سهم بسزایی در رونق اقتصادی و چرخشِ چرخ منطقه آزاد چابهار دارند که توجه مسئولین مربوطه به مشکلات آنها، این تجار را دلگرم و باعث تشویق دیگران برای حضور و فعالیت در این منطقه خواهد شد.

آقای محمد صادق مبرهن نیاکان؛ دبیر اجرایی هیات رئیسه اتاق تجارت و بازرگانی منطقه آزاد چابهار با اشاره به تاریخچه ی ایجاد مناطق آزاد در ایران گفت: این طرح که برنامه ریزی آن به پیش از پیروزی انقلاب برمی گردد، مانوری برای کشورهای کمتر توسعه یافته مثل افغانستان، ایران و پاکستان جهت تمرین اقتصاد آزاد و الگویی برای ورود به تجارت جهانی توصیف نمود.

این مقام مسئول با ابراز تاسف گفت: طی بیست سال گذشته قانون و مقررات مناطق آزاد به دلیل مقاومت یک سری از نهادهای دولتی به طور کامل تطبیق نشده اند و مانع پیشرفت مناطق آزاد شدند و روند توسعه کند گردید.

مبرهن متذکر شد با روی کار آمدن دولت یازدهم نگاه دولت به مناطق آزاد عوض شد و مورد توجه قرار گرفتند به نحوی که در صدد جبران کم کاری های صورت گرفته در دولت های گذشته بر آمده است.

دبیر اجرایی هیات رئیسه اتاق تجارت و بازرگانی مناطق آزاد چابهار بر اجرای قوانین مربوط به این مناطق برای جلب و جذب سرمایه گذار داخلی و خارجی تاکید کرد و گفت: به خاطر مجاورت چابهار با پاکستان پس از آن با افغانستان و از سویی تشابهات فرهنگی و منطقه ای حضور تجار این کشورها در چابهار پررنگ تر از سایر کشورها می باشد.

وی بروز برخی مشکلات و چالش ها فراروی تجار خارجی در این منطقه را پذیرفت و گفت: این چالش ها به خاطر قوانین دولتی است که برای رفع آنها در حال تعامل با مسئولان مربوطه می باشیم.

وی موضوع تحصیل فرزندان تجار و مساله اقامتی آنها را از جمله مشکلاتی عنوان کرد که پس از تعامل و رایزنی با مسئولان دولتی حل و فصل گردیده است.

مبرهن در مورد عدم صدور مجوز به شرکت ترانزیتی افغانستان برای استفاده از موترهای باربری خود با وجود تفاهم صورت گرفته در جغرافیای ایران را چنین توضیح داد: در توافقنامه وزارت تجارت افغانستان و منطقه آزاد چابهار یک نکته نادیده گرفته شده است و آنهم نظر مسئولین وزارت راه و شهرسازی است، چرا که برای قانونِ ترانزیتِ داخلِ سرزمینِ اصلی با آنچه که ما داخل منطقه آزاد داریم متفاوت است و برای رفع این معضل پیش آمده در حال رایزنی با وزارت مربوطه می باشیم.

وی مدارک و اسناد تجاری مربوط به مناطق آزاد را در محدوه ی جغرافیای این مناطق معتبر دانست و گفت برای فعالیت تجار و سرمایه گذاران در خارج از محدوده مناطق آزاد باید متقاضیان در خواست خود را با اتاق های تجارت مجاور مثل اتاق تجارت و بازرگانی زاهدان به نمایندگی از سرزمین اصلی ارائه دهند تا طی مراحل شود و ما نیز از آنها حمایت و پشتیبانی می کنیم.

وی یاد آور شد: صدور یک کارت بازرگانی با دو کاربرد نیز مطرح شد اما از سوی مسئولین مناطق آزاد رد گردید چرا که در این صورت باید استعلام های مربوط به سرزمین اصلی را نیز دریافت نمایند که در مغایرت با قوانین مناطق آزاد می باشد.

مبرهن در پایان بار دیگر در تشریح صدور کارت بازرگانی سراسری برای تجار متقاضی گفت: کارت بازرگانی مناطق آزاد در این منطقه معتبر می باشد و تجار محترم برای صادرات کالا و تولیداتشان در محدوده ی منطقه ی آزاد با این کارت مشکل ندارند اما اگر خواهان صدور محصولات خود به خارج از منطقه آزاد و به سرزمین اصلی می باشند با اختیاراتی که وزارت صنعت و معدن به سازمان منطقه آزاد تفویض کرده می توانند با تعامل با اتاق تجارت و بازرگانی مجاور، کارت بازرگانی سراسری دریافت نمایند.
https://avapress.com/vdccxeqsi2bqxe8.ala2.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما