تاریخ انتشار :دوشنبه ۳ عقرب ۱۳۹۵ ساعت ۱۴:۱۷
کد مطلب : 132550
قانون کاپی رایت مانند سایر قوانین در افغانستان به فراموشی سپرده شده است

شماری از مسئولان رسانه ها در افغانستان می گویند: عدم تطبیق قانون حق طبع و نشر یا "کاپی رایت" در کشور سبب شده است تا حق تحقیق و تدوین آنان تلف شود.

به گزارش خبرگزاری آوا ،این خبرنگاران و مسئولان رسانه ها در افغانستان انتقاد می کنند که تعدادی از رسانه ها در این کشور، بدون ذکر منبع یا رعایت حق طبع و نشر، دست به انتشار گزارش ها و مطالب آنان می زنند. این مشکل ناشی از نبود پیگیری قانون کاپی رایت یا حق طبع و نشر در کشور می باشد.

این در حالی است که سخی منیر استاد ژورنالیزم دانشگاه کابل در گفتگو با آوا، اظهار داشت: قانون کاپی رایت در افغانستان وجود دارد اما مانند سایر پروسه های قانونی رعایت نمی شود.

وی که عضویت در کمیسیون ساخت و ساز قانون کاپی رایت را طی دو سال پیش داشته است، می گوید: مراجع مسئول و نهادهای ذیربط نیز توجه لازم به این مسئله ندارند.

به عقیده او، طی دو سال اخیر نوعی پراکندگی در قانون کاپی رایت در سطح رسانه ها و همچنین آثار و کتابهای مولفین بوجود آمده است که بدون شک این بی نظمی ها بیشتر ناشی از بی توجهی مسئولین می باشد.

به عقیده آقای منیر، نادیده گرفتن حق ناشر، محقق و گزارشگر یک واقعیت تلخ در افغانستان است که لطمه بزرگی بر اصحاب رسانه وارد می کند.

به گفته او، کاپی گزارشها بدون ذکر منبع، کاری نادرست است به خصوص درقسمت گزارشهای تحقیقی و عینی یک دزدی و سرقت به شمار می رود که عاملین آن از نگاه قانون کاپی رایت باید به مرجع قانونی معرفی شوند.

آقای منیر تصریح کرد: کاپی برداری از آثار مولف و همچنین گزارشهای رسانه ای بدون ذکر منبع و مجوز مولف، یک نوع خیانت است، به خصوص رنگ زر اندوزی داشته باشد.

آقای منیر همچنان عنوان داشت: طی یک سال اقتباس ممنوع و غیر قانونی در سطح رسانه ها به اوج خود رسیده است و هیچ توجهی نیز از سوی مراجع ذیربط در این زمینه صورت نمی گیرد.

او، از اصحاب رسانه ها خواست در قدم اول خودسازی در داخل رسانه ها را روی دست بگیرند و از سرقت آثار دست بردارند. در غیر آن صورت فرد متخلف باید توبیخ و مجازات شود و اگر نشد در مرحله اخیر معرفی کردن شخص متخلف به دادگاه عدلی و قضایی و تعطیلی کار او از نظر (قانون کاپی رایت) در نظر گرفته شود.

او همچنان علاوه کرد: اگر دزدی مطالب از رسانه های افغانستان برچیده نشود به اعتبار و حیثیت رسانه لطمه وارد کرده و دست آوردهای رسانه ای را با خطر مواجه خواهد کرد.

لازم به ذکر است که افزون برسرقتهای رسانه ای در کشور، ناشران و کتابفروشانی نیز در افغانستان هستند که کتاب های پرفروش ناشران دیگر را شناسایی می کنند و از آن به صورت غیر قانونی طوری کاپی برداری می کنند که تشخیص نسخه اصلی از نسخه کاپی شده آن بسیار دشوار است.

انتشار نسخه های کاپی شده هزینه کمتری دارد و با بهای پایین تر در بازار عرضه می شود و خریداران هم ترجیح می دهند به کتاب های ارزان تر روی بیاورند.

https://avapress.com/vdcdkx0fzyt0sk6.2a2y.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما