تاریخ انتشار :چهارشنبه ۱۲ سنبله ۱۳۹۳ ساعت ۰۰:۲۰
کد مطلب : 98025
چابهار؛ گذار به بهار اقتصادی افغانستان
در بحبوحه تنش های سیاسی و انتخاباتی که به نظر می رسد یکی از مهلک ترین آسیب های آن بر پیکره کم توان اقتصاد افغانستان وارد شده و به همین دلیل، اعتراضات و نگرانی های گسترده ای را نیز در پی داشته است، نسیمی که این روزها از سمت بندر چابهار؛ یکی از امیدهای سبز برای شکوفایی اقتصادی افغانستان می وزد، یکبار دیگر، نگاه ها را به آینده توسعه اقتصادی کشور معطوف کرده است.
براساس خبری که اخیرا از قول مقامات سفارت کشور مان در هند منتشر شد، این کشور ۱۰۰ میلیون دالر به منظور آماده سازی بندر چابهار اختصاص داده است.
به گزارش خبرگزاری صدای افغان(آوا، شیدامحمد ابدالی؛ سفیر افغانستان در دهلی نو با بیان این مطلب گفت که دولت هند ۱۰۰ میلیون دالر را به منظور تجهیز و بهبود تجارت افغانستان با دیگر کشورهای آسیایی به بندر چابهار ایران اختصاص داده است.

سفیر کشور مان افزود:«دولت هند متعهد به اختصاص این پول شده و ما اکنون فقط منتظر کمیته فنی برای بررسی برخی موضوعات قانونی در این رابطه هستیم.»
اقتصاددانان می گویند که این اقدام، یک گام امیدبخش در راستای تغییر مسیر اقتصاد افغانستان به سمت روزنه های اقتصادی امن، مطمئن و فارغ از تاثیرپذیری از جو روابط سیاسی و امنیتی است.
آنها می گویند که بندر چابهار ایران این ظرفیت را دارد که در آینده و در صورتی که طرف های هند، ایران و افغانستان، بتوانند روی یک توافقنامه تجاری-اقتصادی بلندمدت توافق کنند و آن را رسما به امضا برسانند، به آسانی جایگزین مسیر ناامن، نامطمئن و عمیقا تحت تاثیر تنش های سیاسی و امنیتی افغانستان و پاکستان گردد.

سرمایه گذاری های مشترک در بندر چابهار، تاسیس نمایندگی بانک ‌های خصوصی جهت تسهیل معاملات تجاری و ایجاد خطوط هوایی میان کابل- چابهار- دبی از موضوعاتی بوده که از سوی هیات های مذاکره کننده سه کشور ایران، افغانستان و هند در گذشته مورد بحث قرار گرفته است.
افغانستان یک کشور محصور به خشکی است و برای تجارت با جهان به شدت به بنادر کشورهای همسایه از جمله ایران و پاکستان نیازمند است.

در سال های اخیر بخش بزرگ تجارت افغانستان از طریق بندرهای کراچی و گوادر پاکستان انجام شده است؛ اما روابط بی ثبات سیاسی و امنیتی میان دو کشور، بارها بر روابط تجاری نیز تاثیر گذاشته و این مساله سبب شده است که پاکستان بارها برای مدت طولانی اموال تاجران افغانستانی را در این بنادر متوقف کند.
این امر، افغانستان را واداشته؛ تا از طریق بندر چابهار ایران، در صدد گزینه ای جایگزین برای بنادر پاکستان برآيد؛ تا به این ترتیب به آب های آزاد و محیط آزاد تجارت، ترانزیت و داد و ستد اقتصادی دست پیدا کند.
افغانستان از سال ۲۰۰۵ میلادی به اینسو تلاش کرده است شاهراه هایی را که افغانستان را از طریق شهر زابل ایران به شبکه شاهراه ‌های ایران و در نهایت بندر چابهار وصل می کند، آسفالت کند.

شماری از تاجران افغانستان نیز چندی پیش، در بندر چابهار زمین خریدند و به این ترتیب، نقش این بندر مهم و استراتژیک در آینده اقتصادی افغانستان، بیش از پیش تقویت شد.
از سوی دیگر بندر چابهار، دسترسی هند به افغانستان و در نهایت آسیای میانه را بدون استفاده از خاک پاکستان، فراهم می کند.

پاکستان با بستن راه های زمینی خود به روی هند، دسترسی این غول در حال ظهور اقتصاد آسیایی به بازار اقتصاد، تجارت و سرمایه گذاری افغانستان را دشوار و محدود کرده است.
سفیر افغانستان در دهلی نیز با اشاره به همین مساله علاوه کرد که به دلیل مشکلاتی که در بنادر پاکستان وجود دارد، هند و افغانستان تصمیم گرفته اند جهت صادرات و واردات کالا از بندر چابهار ایران استفاده نمایند.

وی با اشاره به مذاکرات ایران، افغانستان و هند گفت که سه طرف توافق کرده اند که بندر چابهار باید تجهیز و نوسازی شود؛ تا دو کشور هند و افغانستان بتوانند با ایران تجارت کنند.

سفیر کشور مان در هند با اشاره به نهایی نشدن اجرای این طرح و ادامه گفتگوهای سه جانبه تصریح کرد که جزئیات مربوط به توافق تجهیز و نوسازی بندر چابهار همچنان در حال بحث و گفتگو میان مقامات است.
از نظر کارشناسان مسایل اقتصادی، با توجه به وضعیت نابسامان و به شدت ناامیدکننده اقتصاد افغانستان که عمیقا تحت تاثیر جو سیاسی و امنیتی داخلی و منطقه ای قرار گرفته، راه اندازی بندر چابهار، به مثابه گشایش روزنه تازه ای به روی اقتصاد افغانستان و متقابلا بازگشایی مسیری امن و قابل اطمینان به روی اقتصاد جهان برای صادرات و واردات کالا به افغانستان، می تواند حیاتی و بسیار قابل اهمیت باشد.

در همین حال، شکیب مستغنی؛ سخنگوی وزارت امور خارجه نیز روز دوشنبه، با اشاره به اهمیت بندر چابهار برای ترانزیت کالا از افغانستان به هند، خواستار نهایی شدن توافقنامه سه جانبه و امضای آن از سوی کابل، تهران و دهلی نو شد.
سخنگوی وزارت خارجه در جمع خبرنگاران گفت: ترانزیت کالا به هند از طریق بندر چابهار ایران، یکی از برنامه های مهم دولت می باشد و کمیته سه جانبه ای روی این برنامه کار می کند و پیشرفت های قابل ملاحظه ای در قسمت نهایی شدن توافقنامه این پروژه صورت گرفته است.

وی افزود که این مساله تحت مطالعه کمیته های تخنیکی از جانب هر سه کشور قرار دارد و امید است در آینده نزدیک پیش نویس توافقنامه بندر چابهار نهایی شود و به امضا برسد.
هند و ایران طی سال های اخیر دو کشور مهم منطقه ای بوده اند که به میزان قابل اعتنایی از توسعه اقتصادی دست یافته و از سوی دیگر، هردو کشور در همه سطوح به ویژه در زمینه داد و ستد اقتصادی، روابط گسترده ای با دولت افغانستان دارند.

به همین دلیل، ناظران می گویند که راه اندازی بندر استراتژیک چابهار، توسعه هرچه بیشتر روابط اقتصادی و تجاری افغانستان با هند و ایران را در پی خواهد داشت و این فرصت بی نظیر اقتصادی را در اختیار افغانستان خواهد گذاشت که با کاهش وابستگی به بازار تولید، تجارت و ترانزيت پاکستان، شرکای تازه و قابل اطمینانی در میان کشورهای منطقه در زمینه های اقتصاد، تجارت و ترانزیت پیدا کند و به این ترتیب، شکوفایی و بهار اقتصادی افغانستان را شاهد باشیم.

در مقابل، دو شریک بزرگ اقتصادی و تجاری افغانستان در محور چابهار یعنی هند و ایران نیز متقابلا می توانند با استفاده از بازار کار، تقاضا و سرمایه گذاری افغانستان، زمینه ها و فرصت های تازه ای برای محصولات و تولیدات خویش جستجو نموده و به این ترتیب، بر شکوفایی هرچه بیشتر اقتصاد و سرمایه گذاری خویش بیافزایند.

ضمن آنکه نباید از یاد برد که برای کاهش وابستگی اقتصادی به پاکستان، همزمان با بندر چابهار، به دیگر مسیرهای ترانزیتی نیز باید توجه کرد؛ چنانچه سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشور نیز از تلاش های وزارت خارجه برای اتصال کشور از طریق راه های متعدد ترانزیتی به نقاط مختلف دنیا سخن گفت و خاطرنشان کرد که اتصال افغانستان به دریای سیاه از طریق یک مسیر ترانزیتی که از خاک ترکمنستان، آذربایجان و گرجستان می گذرد و اتصال به چین از طریق تاجیکستان از جمله اقدامات دیگری است که کار روی آنها جریان دارد.
https://avapress.com/vdcdkz0n.yt0jx6a22y.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما