تاریخ انتشار :سه شنبه ۲۹ قوس ۱۳۹۰ ساعت ۱۱:۴۶
کد مطلب : 34025
وضعیت افغانستان از نگاه موسسه مطالعات استراتژيك انگليس
اين گزارش با ادعاهايي كه از سوي انگليس و آمريكا در خصوص متناسب بودن روند خروج نيروهاي بين‌المللي از افغانستان مطرح شده است متناقض است؛ ادعاهايي كه از سوي قدرت‌هاي غربي با اين فرض مطرح شده كه نيروهاي افغانستان آمادگي كامل براي برعهده گرفتن مسئوليت‌هاي امنيتي كشورشان را دارند.
يك انديشكده انگليسي اعلام كرد: در صورتي كه قدرت‌هاي غرب از حمايت از افغانستان دست بردارند، اين كشور پس از خروج نيروهاي بين‌المللي به جايگاهي مناسب براي فعاليت‌هاي تروريستي تبديل خواهد شد.

به گزارش خبرگزاری صدای افغان(آوا) به نقل از ایسنا، روزنامه اينديپندنت -چاپ انگليس- نوشت: در گزارش موسسه مطالعات استراتژيك تحت عنوان "افغانستان در سال 2015 و پس از آن" آمده است كه بحراني كه در پيش‌روي افغانستان قرار دارد، در صورتي كه انگليس و ساير قدرت‌هاي غربي از دولت افغانستان حمايت نكنند، تشديد خواهد شد.

اين گزارش با ادعاهايي كه از سوي انگليس و آمريكا در خصوص متناسب بودن روند خروج نيروهاي بين‌المللي از افغانستان مطرح شده است متناقض است؛ ادعاهايي كه از سوي قدرت‌هاي غربي با اين فرض مطرح شده كه نيروهاي افغانستان آمادگي كامل براي برعهده گرفتن مسئوليت‌هاي امنيتي كشورشان را دارند.

ديويد كامرون، نخست‌وزير انگليس مايل است كه كشورش از درگيري يك دهه‌اي افغانستان خارج شود؛ درگيري كه حدود 2800 تن از نيروهاي سازمان پيمان آتلانتيك شمالي در آن جان خود را از دست داده‌اند. از اين ميان 400 تن جزو نيروهاي اعزام‌شده از انگليس به افغانستان بوده‌اند.

از سوي ديگر جنگ افغانستان صدها ميليارد پوند هزينه بر دوش ماليات‌دهندگان انگليسي، آمريكايي و ساير كشورهاي عضو سازمان پيمان آتلانتيك شمالي (ناتو) متحمل كرده است.

عمليات نظامي آمريكا در افغانستان به سرنگوني حكومت طالبان، كشته شدن اسامه بن‌لادن،‌ رهبر سابق القاعده و پيشرفت‌هايي در زمينه‌هاي مختلف از جمله حقوق زنان، بهداشت و آموزش و پرورش منجر شد. با اين حال گزارشي كه از سوي موسسه مطالعات استراتژيك منتشر شد، درخصوص فساد، درگيري‌ داخلي، فقر و بي‌سوادي هشدار داده و اعلام كرد: اين مسائل مي‌تواند آينده افغانستان را به مخاطره بيندازد.

در اين گزارش آمده است: به رغم آنكه اغلب مناطق افغانستان تحت كنترل دولت اين كشور است،‌ اما در حال حاضر درگيري‌ها در اين كشور همچنان ادامه دارد.

درگيري‌ها در شرق افغانستان در ماه‌هاي اخير با افزايش چشمگيري مواجه بوده و شبه‌نظاميان از حضور گسترده نيروهاي ائتلافي در جنوب افغانستان براي تشديد حملات‌شان در شرق اين كشور سوء‌استفاده كرده‌اند.

در نتيجه اين امر شرق افغانستان به جايگاهي امن براي شبه‌نظاميان و پايگاهي براي گروه‌هاي تروريستي بين‌المللي تبديل شده است.

اين ارزيابي‌هاي موسسه مطالعات استراتژيك در حالي مطرح مي‌شود كه آمريكا قصد دارد نيروهاي خود را از افغانستان طي سال‌هاي آتي خارج كند.

با اين حال مي‌توان گفت كه خروج نيروها با روندي مناسب، امري دشوار خواهد بود. خشونت‌ها در افغانستان همچنان داراي آمار قابل توجهي است.

در ماه اوت سازمان ملل متحد گزارش داد: آمار متوسط ماهانه كشته شدن افراد در افغانستان 2108 تن است كه نسبت به سال 2010، 39 درصد افزايش يافته است.

مشكلات ديگري كه براساس اين گزارش بر سر راه افغانستان قرار دارد، شامل ضعف پليس و ارتش اين كشور است. از جمله ديگر مشكلات در افغانستان مي‌توان به فساد، قاچاق مواد مخدر و وضعيت اقتصادي نامطلوب اشاره كرد.

برقراري ثبات در آينده در افغانستان بستگي به ادامه حمايت كشورهاي عضو ائتلاف ناتو از اين كشور دارد.

به گفته مقام‌هاي انگليسي، هزينه مورد نياز ارتش و پليس افغانستان پس از سال 2014 به بيش از 5 ميليارد پوند در سال خواهد رسيد.

در گزارش موسسه مطالعات استراتژيك بر اين موضوع تاكيد شده است كه تامين اين هزينه‌ها تنها در صورتي ممكن است كه آمريكا و همپيمانانش به ادامه همكاري و كمك به نيروهاي افغانستان بپردازند و در عين حال تلاش‌هاي ديپلماتيك را براي ايجاد ثبات در اين كشور خاورميانه در پي گيرند.

تابي داج و نيكولاس ردمن از سردبيران موسسه مطالعات استراتژيك انگليس مي‌گويند: دولت افغانستان به اندازه كافي براي كنترل اين كشور قدرت و اختيارات دارد اما براي اينكه اين دولت بتواند به طور مستقل از عهده مسئوليت‌هاي امنيت داخلي برآيند لازم است جامعه بين المللي به اين كشور كمك كند.


وضعيت كنوني افغانستان پس از يك دهه درگيري

آموزش و پرورش( معارف): به رغم حملات طالبان در حال حاضر تعداد افرادي كه در مدارس ابتدايي و راهنمايي تحصيل مي‌كنند افزايش يافته است. تعداد دانش آموزان در سال 2009، 6/6 ميليون تن بود و اين ميزان در سال 2001 تنها 910 هزار تن بود.

فقر، ازدواج‌هاي اجباري و عدم حمايت از كودكان در افغانستان نسبت به سال‌هاي اوليه آغاز يورش نظامي آمريكا به افغانستان تا حدودي كاهش يافته است با اين حال ميزان افراد با سواد در افغانستان همچنان كم است؛ به طوري كه در حال حاضر تنها 28 درصد از مردم اين كشور با سواد هستند.

نيروهاي امنيتي: مساله كميت و فساد جزو اصلي‌ترين مسائلي است كه درخصوص نيروهاي امنيتي در افغانستان مي‌توان به عنوان چالش به آن اشاره كرد.

كمبود مربيان نظامي با توجه به خروج هزار مربي نظامي در ماه آينده به نظر مي‌رسد نيروهاي افغانستان را با مشكل جدي ديگري مواجه سازد.

اين در حالي است كه بخش‌هاي اندكي از نيروهاي افغانستان قادرند بدون كمك نيروهاي بين المللي به كار خود ادامه دهند.

مواد مخدر: قاچاق مواد مخدر در سال‌هاي گذشته افزايش يافته است. ولايت هلمند همچنان بزرگترين توليد كننده ترياك درمنطقه به شمار مي‌آيد به طوري كه در سال 2010 توليد ترياك اين منطقه دو هزار تن تخمين زده شده است.

قربانيان جنگ: مردم افغانستان بيشترين بها را براي جنگ در كشورشان پرداختند و آمار تلفات غيرنظامي از 1523 تن در سال 2007 به 2777 تن در سال 2010 افزايش يافت.

در حالي كه بسياري از اين افراد غير نظامي در حملات شبه نظاميان كشته شدند صدها تن از غيرنظاميان سالانه توسط نيروهاي ائتلاف ناتو كشته مي‌شوند و اين مساله باعث ايجاد تنش‌ها و اختلاف نظرات ميان دولت افغانستان و سازمان پيمان آتلانتيك شمالي (ناتو) شده است.

دموكراسي: انتخابات در افغانستان طي سال‌هاي اخير همواره با اتهاماتي از قبيل تقلب مواجه بوده است شايعاتي در افغانستان وجود دارد مبني بر اينكه خريد راي در اين كشور به طور گسترده انجام مي‌گيرد.

تلفات نظامي: آمار سالانه كشته‌هاي نيروهاي ائتلاف از تعداد انگشت شماري در سال 2001 به 700 تن در سال 2010 افزايش يافت. از سال 2001 ، 391 سرباز انگليسي در درگيري‌هاي افغانستان جان خود را از دست دادند.
منبع : خبرگزاری صدای افغان(آوا)- سرویس بین الملل
https://avapress.com/vdcdkz0s.yt0ox6a22y.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما