تاریخ انتشار :چهارشنبه ۱۵ ثور ۱۳۹۵ ساعت ۱۵:۰۲
کد مطلب : 125883
از روز بین المللی قابله ها تحت نام «زنان و نوزادان؛ قلب قابلگی» تجلیل شد/لایحه قابلگی و پرستاری افغانستان تدوین شد
وزارت صحت عامه، انجمن قابله های افغان، صندوق جمعیت ملل متحد برای افغانستان و اداره انکشافی ایالات متحده امریکا، طی همایشی مشترکاً از روز بین المللی قابله ها تحت عنوان "زنان و نوزادان: قلب قابلگی" در تالار کنفرانس وزارت صحت عامه تجلیل بعمل آوردند.

به گزارش آوا، روز بین المللی قابله به منظور قدردانی از خدماتی که قابله ها در سراسر جهان برای مادران و نوزادان فراهم می کنند، گرامی داشته می شود.
قابله ها خدمات صحی و باروری بنیادی را برای زنان و نوزادان بخصوص در ساحات دور افتاده فراهم می کنند و حضور آنها در چنین ساحاتی به دلیل نبود تأسیسات صحی و فقدان منابع خدماتی یک امر ضروری پنداشته می شود.
قابله ها با داشتن مهارت های منحصر به فرد و روحیۀ همدلی، مراقبت صحی با کیفیت و کرامت مدار را فراهم می آورند.
زنان و نوزادان در محوریت چنین خدمات و مراقبت هایی قرار دارند.

خانم ناجیه طارق، معین وزارت صحت عامه در این همایش گفت: "قابله ها نقش اساسی در زمینۀ دستیابی به هدف انکشافی پایدار مبنی بر کاهش مرگ و میر مادران و نوزادان ایفا می نمایند. یکی از وظایف کلیدی آنها این است که مطمئن شوند تمام افراد دسترسی برابر به خدمات صحی دارند".

همچنان به گفته نصرت الله انصاری ریس پروژه حمایت، "قابله هایی که در یک محیط مساعد کار می کنند می توانند ۸۷ درصد خدمات صحت باروری مورد نیاز را فراهم سازند".

هر سال سه صد هزار زن به دلایل مرتبط به بارداری و ولادت جان خود را از دست می دهند و از سوی دیگر ۳ میلیون نوزاد در سه ماه آخر دورۀ بارداری یا در طول ولادت می میرند.

افغانستان یکی از ۷۳ کشور در حال انکشاف است که بالاترین میزان مرگ و میر مادران و نوزادان در سطح جهان را دارا می باشد؛ طوریکه یک نفر از هر ۵۰ زن در طول بارداری یا به هنگام ولادت جان خود را از دست می دهد. این مشکلات تا حد زیادی ناشی از آن است که دسترسی به قابله وجود ندارد یا اینکه ولادت ها در خانه با کمک اقارب و اعضای فامیل انجام می شوند. میزان فراهم آوری خدمات ولادی با حضور قابله های ماهر در حد بسیار پایین قرار دارد؛ طوریکه ۴۵،۲ فیصد ولادت ها با حضور مددکاران طبی انجام می شود.

بنت اندیانابانجی، نمایندۀ صندوق جمعیت ملل متحد برای افغانستان در این همایش گفت: "میخواهم دولت و مردم افغانستان را برای پایین آوردن مرگ و میر مادران و نوزادان در یک دهه گذشته از طریق تقویت سیستم صحی به خصوص آموزش و اعزام قابله ها تبریک بگویم".

به گزارش دفتر منطقه ای سازمان صحی جهانی واقع در مدیترانۀ شرقی، کشور افغانستان در حال حاضر دارای ۳۵۰۰ الی ۴۰۰۰ قابله می باشد که طی پنج سال آینده باید ۱۲،۱۷۴ قابلۀ دیگر را تربیت کند تا ۸۰ فیصد نیازمندی ها در این زمینه تأمین شود و سپس تا سال ۲۰۳۰ این تعداد را به ۱۵،۲۱۷ نفر برساند تا نیازمندیهای موجود به شکل صدفیصدی مرفوع گردد.

در حالیکه بالا بردن تعداد قابله های تحصیل کرده می تواند منجر به نجات جان زنان شود، اما در نبود یک شورای قابلگی که معیار تحصیل قابله ها را تنظیم و عملکرد آنها را تحت نظارت قرار دهد، افغانستان قادر نخواهد بود تا به هدف مبنی بر کاهش مرگ و میر زنان و نوزدان دست یابد.

بنابراین، لایحۀ "قابلگی و پرستاری افغانستان" توسط کمیتۀ مشترکی که متشکل از وزارت صحت عامه، انجمن قابله های افغانستان، کمیتۀ سویدن برای افغانستان، دانشگاه آغا خان، صندوق جمعیت ملل متحد برای افغانستان و سازمان حمایت بود، تدوین و بازنگری شده است.

پلان ستراتژیک، پلان عمل و رهنمای عمل برای تطبیق این لایحه نیز نهایی می باشد. در روز بین المللی قابله ها، تمام جوانب که برا قابله ها کار می کنند از دولت افغانستان خواستند تا برای عملی ساختن این لایحه اقدامات لازم را انجام دهد.
https://avapress.com/vdcevn8zxjh8wvi.b9bj.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما