تاریخ انتشار :يکشنبه ۸ قوس ۱۳۹۴ ساعت ۱۰:۱۳
کد مطلب : 119692
مقابله با تروريسم؛ خاورميانه و آنچه مي توان از دانمارك فرا گرفت
مقابله با تروريسم و افراط گرايي حداقل پس از واقعه ي تروريستي يازده سپتامبر، همواره يكي از اصلي ترين چالش هاي بزرگ منطقه اي و جهاني قلمداد شده است.

چالشي كه يكي از اصلي ترين روش هاي مقابله با پيدايش، شكل گيري و گسترش آن روش هاي نظامي بوده است. روشي كه هم كشور افغانستان با تمام كمبودهاي مالي و انساني بيش از سه دهه است آن را آزموده و هم كشور امريكا با تمام بهره مندي هاي بي پايانش از توان مالي و انساني آن را تجربه نموده است.

راهي پيموده شده كه حداقل دستاوردش در خوشبينانه ترين حالت ممكن از دست دادن بودجه هاي فراوان و نيروي انساني زياد هميشگي و به انزوا كشيده شدن موقتي افراط گرايي بوده است.

شهر آرهوس در نزديكي كپنهاگ دانمارك اينبار اما روشي جديد را آغاز نموده است. روشي كه هنوز زود است در مورد موفق بودن يا نبودن محض آن به قضاوت نشست اما بدون ترديد نمي توان به موفقيت آميز نسبي آن حتي در همين امروز لحظه اي درنگ نمود.

"دست هاي لطيف"، اين نام طرح جديد دانماركي ها براي مقابله با افراط گرايي و تروريسم است كه به لحاظ متفاوت بودن انجام آن مي تواند كانون توجهات جهاني را به سوي خود جلب كند.

طرحي كه در وهله ي اول هدف اصلي خود را به مبارزه با افراط گرايي بنيادگرايي اسلامي و در وهله ي دوم مبارزه با نژادپرستي اروپايي اختصاص مي دهد.

از اصلي ترين ويژگي هاي حائز اهميت اين طرح تمركز آن بر روي پيشگيري از پيدايش افراط گرايي ست تا مقابله با آن.

اعضاي خانواده، دوستان، مددكاران اجتماعي و در مرحله ي آخر نيروهاي امنيتي كنار هم قرار مي گيرند و زنجيره اي بهم پيوسته را شكل مي دهند كه هر كدام از اين حلقه هاي زنجير نقش بسرايي را در پيشبرد ابعاد اين طرح مهم ايفا مي كنند.

هر فردي فارغ از باورهاي شخصي خود، داوطلبانه به اين طرح مي پيوندد و پس از ارزيابي هاي لازم سوابق اجتماعي از سوي نهادهاي امنيتي وارد سيستم آموزشي مي شود و با بهره گيري از آموزش هاي لازم، سرانجام به عنوان مشاور، روانشناس و ارزياب كنش هاي اجتماعي به آموزش مقابله با افراط گرايي و پرورش صلح مي پردازد.

نه كمك هاي نظامي و نه افزايش تجهيزات نظامي بلكه شكل گيري حلقه هاي گفت و گو محور از اصلي ترين ابزارهاي اين طرح آموزشي به شمار مي رود. گفت و گوهايي كه اغلب در ميان جوانان مهاجر دبيرستاني بخاطر هيجانات فردي كه اقتضاي اين دسته گروه سني ست و بيشترين آسيب پذيري در برابر پذيرش افكارهاي افراط گرايي را دارند شكل مي گيرد.

مباحثي كه در فضايي كاملا آزاد و بدون ترس و واهمه از قضاوت مسئولين آموزشي طرح پيرامون آرزوها و ارمان هاي جوانان مهاجر، عقايد و باورهاي شخصي آنها، نحوه ي نگرششان به زندگي اجتماعي و انسان هاي با باورهاي متفاوت از آنها و مشكلات شخصي و چگونگي تامين هزينه هاي زندگي شان قرار دارد و پس از بازشناختي آنها، مربيان طرح با همياري پليس به واكاوي آنها پرداخته و نشانه هاي افراط گرايي آن را استخراج و به حل و فصل آنها مي پردازند.

از زمان آغاز اين طرح نزديك به ٢٠٥ فرد مستعد به پيدا كردن باورهاي افراط گرايي و پيوستن آنها به گروه هاي تروريستي شناسايي و آموزش هاي لازم به آنها داده شد و كمبودهاي زندگي شان نظير شغل و مسكن از سوي دولت فراهم گرديد.

دليل آغاز اين طرح بدون شك چيزي به جز پيوستن بيش از ٣٠٠ هزار نفر اروپايي براي پيوستن به داعش در عراق و سوريه و نگراني كه پس از فاجعه ي پاريس جوامع اروپايي را به فكر واداشت كه اگر امروز نسبت به تروريسم خاورميانه بي تفاوت باشند فردا همان فجايع در جامعه ي آرماني خودشان شكل خواهد گرفت. درسي تلخ كه پاريس با تمام ابعادش به كلاس هاي جهاني ياد داد.

دانمارك بر خلاف ساير كشورهاي اروپايي ديگر، راه را براي تمام كساني كه از گروه هاي افراطي روي برگردانده اند باز گذاشته و اين اطمينان را به آنها مي دهد كه پس از آموزش هاي لازم و تامين نيازهاي اساسي شان و تاييديه هاي محققان اجتماعي و نهادهاي امنيتي زمينه ي بازگشتشان به يك زندگي معمول را فراهم سازد.

از ملموس ترين طرح هاي عملياتي طرح دستان لطيف مي توان به برقراري جلسات منظم و هدفمند با رهبران ديني ٢٥ مسجد و پيروان آنها اشاره داشت كه پس از بررسي هاي لازم و آموزش هاي ارايه شده حتي مشاغل مناسب و مسكن مورد نيازشان تامين گشت و زمينه ي اساسي پيوستن آنها به گروه هاي افراطي را كاملا از بين برد.

طرحي كه تا كنون زمينه ي بازگشت ١٧ نفر از مسلمانان دانماركي پيوسته به  داعش را فراهم و آنها را به يك زندگي عادي برگرداند و از آنها در ادامه ي آموزش اين طرح استفاده نمود.

طرح دستان لطيف حالا نزديك به ٧٥ درصد از مردم كپنهاگ، نيروهاي پليس، جوانان و مربيان اجتماعي و آموزش و پرورش را در برگرفته و اميد زيادي در پيشگيري از افراط گرايي را بوجود آورده است.

نویسنده: رضا قربانی
https://avapress.com/vdcf11dy0w6dyva.igiw.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما