تاریخ انتشار :جمعه ۱۴ جوزا ۱۳۸۹ ساعت ۱۷:۳۲
کد مطلب : 19123
جرگه ملي مشورتي صلح با صدور قطعه‌نامه‌اي به پايان رسيد
جرگه ملي مشورتي صلح كه براي سه روز به منظور راه حل‌ها و جذب مخالفين مسلح دولت به پروسه صلح در افغانستان برگزارشده بود، بعد ازظهر روز جمعه با صدور قطعه‌نامه‌اي به پايان رسيد.
در ختم اين مراسم قطعه‌نامه‌‌ي 16 ماده‌اي با تصويب اكثريت اعضاي جرگه مشورتي صلح به خوانش‌ گرفته شد.
بر اساس اين قطعه نامه دولت افغانستان مكلف است تا براساس آجنداي مدنظر گرفته شده ازسوي اعضاي جرگه، آن را متعهدانه پياده نمايد كه در بخشي از اين قطعه نامه آمده است:
ـ دولت افغانستان بايد زمينه جلب و جذب مخالفين مسلح دولت را مهيا نمايد و اين زمينه در قدم نخست وظيفه ملي همه مردم افغانستان و دولت است.
ـ در قطعه نامه گفته شده است، آن عده از زنداني‌هايي كه به نام طالب به يك نحوي در زندان‌ها و يا به ليست سياه به سر مي‌برند از سوي دولت افغانستان بايد رها گردند.
ـ براساس يكي از مهمترين بند‌هاي اين قطعنامه دولت افغانستان مكلف است كه تغييرات مثبتي را در كابينه فعلي بوجود آورد و با همکاری مردم برای ایجاد حکومت داری خوب، سپردن کار به اهل کار، مبارزه علیه فساد اداری، اخلاقی و  غصب در سطح مرکز و ولایات اقدام نماید.
گفتني است اين نشست از سه روز به اين طرف با حضور بيش از 1500 تن از متنفذين و سران اقوام از 34 ولايت كشور در خيمه لويه جرگه شهركابل برگزار شده بود.
آغاز نشست جرگه ملي مشورتي صلح با سخنراني حامد كرزي رئيس جمهور كشور آغاز و همچنين با سخنراني وي به پايان رسيد.
پايان نشست جرگه ملي مشورتي صلح بعد از سه روز نسبت به آغاز متفاوت بود چنانچه در ختم جلسه نمايندگان، سفرا و هيأت‌هاي كشورهاي كمك كننده در افغانستان نيز حضور داشتند.
آقاي كرزي در جريان سخنانش با سپاس از كمك‌هاي كشورهاي كمك كننده به افغانستان گفت: اين كمك‌ها در 8 سال گذشته براي ملت افغانستان داراي يك دست‌آورد خوبي بوده است.
گفتني است رياست جرگه ملي مشورتي صلح را آقاي برهان‌الدين رباني به عهده داشت كه اعضاي اين جرگه به 28 كميته كاري براي 2 روز تعيين شده بود كه هر كميته در حقيقت روي يك آجندا فعاليت داشت كه با نظريات مختلف به كار خود خاتمه دادند.
متن كامل قطعنامه جرگه ملي مشورتي صلح: 
1. ما اشتراک کننده گان جرگه ملی مشورتی صلح از تمام طرف های درگیر در جنگ مطالبه می نماییم تا در مطابقت با ارشادات دین مقدس اسلام، ندا و خواست مردم افغانستان برای قطع جنگ، برادر کشی و رسیدن به صلح دایمی لبیک گفته و راه مفاهمه و مذاکره را در پیش گیرند. این ابتکار صلح و آشتی میان تمام افغان ها بوده و به هیچ وجه در برگیرنده عناصر افراطی خارجی و شبکه های تروریستی بین المللی نمی باشد.
2. دولت باید یک برنامه همه جانبه را برای آغاز پروسه صلح، با در نظر داشت فیصله های جرگه ملی مشورتی صلح تدوین و تلاش برای تامین صلح را بحیث یک استراتیژی ملی و دایمی اعلان نماید.
3. تلاش های صلح نباید دست آورد های نظام و ارزش های قانونی آن را زیر سوال قرار داده و منجر به ایجاد بحران تازه در کشور گردد.
4. جهت رسیدن به صلح پایدار تعهدات همه جانبه و صادقانه تمام جناح های ذیدخل، یک امر ضروری می باشد. ما اشتراک کننده گان جداً تقاضا می نماییم، تا به خواست مردم افغانستان و اشتراک کننده گان جرگه ملی مشورتی صلح و فیصله های این جرگه احترام گذاشته و بصورت جدی و صادقانه در عمل پیاده گردد، در غیر آن به ارزش تاریخی جرگه صدمه وارد خواهد شد.
5. ما از تمام جناح های ذیدخل تقاضا می نماییم تا از پیش شرط های که زمینه اغاز مذاکره و مفاهمه را غیر ممکن میسازند، اجتناب نموده و روش های سازنده و انعطاف پذیر را برای آغاز تفاهم روی دست گرفته، حسن نیت خویش را ابراز نمایند.
6. جلوگیری از دامن زدن به مسایل قومی، منطقوی، لسانی، سمتی، تنظیمی، مذهبی و سیاسی که منجر به خدشه دار شدن وحدت ملی می گردد، در اولویت های کاری اطراف ذیدخل قرار داده شود.
7. فراهم سازی زمینه های سرمایه گذاری جهت تقویه بنیه اقتصادی، انکشاف و رشد منابع بشری و زیر ساخت های کشور، بمنظور ایجاد اشتغال، کاهش فقر و ارتقای ظرفیت های تعلیمات اسلامی و عمومی در صدر برنامه های دولت قرار گیرد.

ایجاد چهار چوب مذاکره با ناراضیان
8. ما از دولت افغانستان و نیروهای بین المللی مستقر در افغانستان تقاضا می نماییم که:
- بعنوان حسن نیت، در مورد آزادی آنعده افراد که به اساس راپور های نادرست و یا اتهامات ثابت ناشده در زندان های مختلف بسر می برند، اقدام فوری و جدی نماید.
- دولت باید در تفاهم با جامعه جهانی در مورد حذف اسامی مخالفین از لست سیاه اقدام عاجل نمایند.
- دولت و نیرو های بین المللی باید امنیت و مصئونیت کسانی را که به پروسه صلح می پیوندند، تضمین و تامین نماید و زمینه بازگشت ایشان را به زندگی مصئون مساعد سازد.
- از نیروهای بین المللی و افغانی جدا تقاضا می گردد، تا از دستگیری های بی مورد و تلاشی های خود سرانه منازل و بمباردمان ساحات مسکونی که باعث تلفات ملکی می گردد، جدا خود داری ورزند.
- دولت باید اقدامات جدی را برای بدست گرفتن رهبری عملیات نظامی و هماهنگی میان نیروهای بین المللی موجود در افغانستان روی دست گیرد.
- ناراضیان مسلح باید خشونت و همه فعالیت هایی را که منجر به قتل هموطنان عزیز و تخریب زیربنا ها می گردد. ترک نموده و رابطه خود را با شبکه های القاعده و تروریستی قطع نمایند.
- از جامعه بین المللی تقا ضا بعمل می آید تا در تجهیز، آموزش و تقویه نیرو های امنیتی افغانستان همکاری و اقدامات جدی نماید، تا این نیرو ها قادر گردند که مسئولیت تامین امنیت مردم و کشور خود را بعهده گیرند.
- ما از جامعه بین المللی خواهان تعهدات دراز مدت هستیم، تا افغانستان دوباره به میدان کشمکش ها و رقابت های منطقوی مبدل نگردیده و از مداخلات بیرونی جلوگیری بعمل آمده، زمینه را برای تقویه همکاری های منطقوی مساعد سازد.
- ما از جامعه بین المللی تقاضا می نماییم تا از پروسه صلح تحت رهبری جمهوری اسلامی افغانستان پشتیبانی همه جانبه نمایند.
- دولت با همکاری مردم برای ایجاد حکومت داری خوب، سپردن کار به اهل کار، مبارزه علیه فساد اداری، اخلاقی و غصب در سطح مرکز و ولایات اقدام نماید. این اقدامات اعتماد مردم را بالای دولت بیشتر ساخته و در نزدیک ساختن ملت با دولت و موفقیت پروسه صلح، نقش کلیدی ایفا می نماید.
- مردم افغانستان خواستار صلح عادلانة می باشند که در آن حقوق تمام اتباع کشور بشمول زنان و اطفال در نظر گرفته شده باشد و بمنظور تامین عدالت اجتماعی، جرگه تاکید می نماید تا قوانین بالای تمام اتباع کشور طور یکسان تطبیق گردد.
9. ما اشتراک کننده گان این جرگه از علمای کرام، مسئولین و دست اندرکاران رسانه های صوتی، چاپی و تصویری تقاضا بعمل می آوریم تا از منابر مساجد و وسایل ارتباط همگانی برای تبلیغ صلح و ترک خشونت استفاده رسالتمندانه و مسئولانه بعمل آورند.
10. ما اشتراک کننده گان این جرگه از تمام مردم متدین خویش تقا ضا می نماییم تا یکجا با دولت برای پایان دادن به نا آرامی های کنونی کشور دست بدست هم داده و در موفقیت این پروسه تلاش نمایند. دولت باید تمام تدابیر لازم را به همکاری مردم برای تآمین امنیت روی دست گرفته و جلو اعمال تخریب کارانه و تروریستی را بگیرد.

ایجاد میکانیزم برای مذاکره با ناراضیان
11. کمسیون با صلاحیت یا شورای عالی صلح برای عملی ساختن مشوره های جرگه و پیشبرد پروسه صلح در کشور ایجاد گردد. این نهاد به مرور زمان نمایندگی های ولایتی، ولسوالی و محلی خود را ایجاد و توسعه بخشد، که در ترکیب آن شخصیت های مصلح اعم از برادران و خواهران دلسوز، علمای کرام، بزرگان قوم، یک یک نفر نماینده از مجلسین شورای ملی و مخالفینی که دست از جنگ برداشته باشند، شامل گردد. این شورا باید کمیته خاصی را برای رسیده گی به زندانیان، رهایی و بازگشت آنها به زنده گی عادی ایجاد نماید.
12. ما اشتراک کننده گان این جرگه ملی مشورتی صلح تعهد می نمایم تا بصفت پیام آوران صلح حین بازگشت به مناطق و محلات خود، پیام صلح این جرگه را بمردم خود رسانیده و در این راه سعی و تلاش همه جانبه را به همکاری ادارات محلی، علما بزرگان قوم، جوانان و زنان براه اندازیم تا باشد سهم دینی و ملی خویش را در تامین صلح ایفا نماییم.
13. جهت کسب حمایت جامعه جهانی از قطعنامه جرگه ملی مشورتی صلح، دولت جمهوری اسلامی افغانستان مکلفیت دارد تا آن را شامل اجندای کنفرانس کابل نماید.
14. دولت باید از طریق میکانیزمی که ایجاد می گردد، در مورد پیشرفت برنامه صلح مردم را طور متدوام و شفاف درجریان قرار بدهد.
15. سفارشات کمیته های بیست و هشتگانه جرگه، جهت تدوین و پیگیری برنامه عمل و ستراتیژی صلح ضمیمه این قطع نامه می باشد.
16. در اخیر جرگه ملی مشورتی صلح به نمایندگی از ملت مسلمان افغانستان، حمله وحشیانه نیروهای نظامی اسرائیل را در آبهای بین المللی بالای کاروان کمک های بشردوستانه برای مردم مظلوم و محاصره شده فلسطین در نوار غزه که منجر به قتل و جراحت ده ها تن گردیده شدیداً تقبح نموده، با خانواده های کشته شدگان و مجروحین ابراز همدردی می نمایند، از بارگاه ایزد متعال صبر و استقامت را برایشان استدعا می نماید.
از ملل متحد و جامعه جهانی جدا تقاضا می گردد تا به محاصره ظالمانه نوار غزه خاتمه دهند.

منبع : خبرگزاري صداي افغان(آوا)كابل
https://avapress.com/vdcfmydy.w6d10agiiw.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما