تاریخ انتشار :يکشنبه ۲۹ اسد ۱۳۹۶ ساعت ۱۷:۰۲
کد مطلب : 148519
اشرف غنی و دشواری های امان الله شدن

اشرف غنی؛ رئیس جمهوری پس از مراسم گل‌گذاری پای منار استقلال در کابل، به هرات رفت و در مراسمی گفت که حالا زمان تکمیل کردن فصل تاریخی شاه امان‌الله است.

او گفت:"امروز دو واقعه باهم گره خورد: آزادی سیاسی و آزادی اقتصادی. آزادی سیاسی به شمشیر قهرمان ملی امیر امان الله خان غازی به دست آمد و آزادی اقتصادی را با سرمایه گذاری در پارک صنعتی دوباره آغاز می‌کنیم."

آقای غنی از سرمایه گذاران افغان خواست، پولشان را به خارج نبرند و در داخل کشور سرمایه گذاری کنند.

او گفت:"صد سال بعد از امروز نباید غم این را بخوریم که امروز را از دست دادیم؛ بلکه باید کامیابی امروز را جشن بگیریم... این فصل ناتمام را باید با عزت و افتخار تمام کنیم."

رئیس جمهوری تاکید کرد که حالا زمان آشتی و سهم گرفتن در پیشرفت کشور است نه زمان تداوم ویرانگری و کسانی که بر طبل جنگ می‌کوبند سرنوشت‌شان شکست خواهد بود.

اشرف غنی بیش از هر رهبر سیاسی دیگری، از شاه امان الله که استرداد استقلال افغانستان از استعمار پیر انگلیس در تاریخ معاصر افغانستان به نام او رقم خورده است، به نیکی ستایش می کند.

این نشان می دهد که رییس جمهور علاقمند است در آینده از او نیز همانند امان الله خان تجلیل کنند. این اما از دید صاحب نظران، رویای کوچکی نیست؛ به ویژه برای اشرف غنی که مدل منحصر به فرد حکومت داری و اعمال سلطه او، منتقدان بیش از اندازه ای دارد که هر روز بر شمار آنها افزوده می شود.

سخنان تازه آقای غنی در همایشی به مناسبت استقلال که در هرات برگزار شد اما آشکارا نشان می دهد که او مایل است تاریخ و نسل های آینده از او در صد سال بعد، همانند امان الله خان یاد کنند. او در این زمینه به مصداق هایی اشاره کرده که به باور وی، می تواند نام او را در صد سال آینده، در کنار امان الله خان قرار دهد: استقلال سیاسی و استقلال اقتصادی که از دید رییس جمهور، استقلال سیاسی را امان الله خان به دست آورد و استقلال اقتصادی را او با سرمایه گذاری در پارک صنعتی هرات، کلید می زند.

اما آیا این مصادیق و شیوه ارزیابی تطبیقی آقای غنی با رویدادهای تاریخی، می تواند به اندازه ای ریشه دار و نیرومند باشد که به آسانی راهش را تا صد سال بعد، در دل تاریخ باز کند و نسل های آینده را مجاب کند که اشرف غنی، پیشگام استقلال اقتصادی بوده است؟

این پرسشی عمیق و جدی است که دست کم در حال حاضر، به سختی می توان حتی جسارت طرح آن را به خود داد.

اگر استقلال اقتصادی تنها با افتتاح یک کارخانه نساجی در شهرک صنعتی هرات قابل دستیابی باشد، این کاری است که از عهده هرکسی برمی آید؛ اما در این میان، نباید فراموش کرد که اشرف غنی، رییس جمهوری کشوری است که از نیروهای مسلح تا وکلای پارلمان، قضات، مأموران دولت و همه ارکان نظام آن، توسط منابع کمکی کشورهای خارجی، اداره می شوند و در صورتی که یک روز، این منابع کمکی قطع شوند، بی تردید شاهد بروز بحران های بی مهار اقتصادی و تبعات ویرانگر آن در سایر عرصه ها خواهیم بود.

پس آقای غنی چگونه می تواند نماد و نماینده تاریخی «استقلال اقتصادی» محسوب شود؟

حتی استقلال سیاسی که رییس جمهور از شاه امان الله به عنوان رهبر و پیشگام آن یاد می کند نیز در شرایط کنونی، به صورت جدی، محل تردید است؛ زیرا افغانستان در شرایطی از نود و هشتمین سالروز استقلال خود در برابر ارتش اشغالگر انگلیس، تجلیل به عمل آورد که اینجا در کابل، سران حکومت، منتظر مخابره جریان نشست کمپ دیوید در امریکا بودند که قرار بود برآیند آن افزایش حضور نظامی امریکا در افغانستان و تجدید تعهد واشنگتن به حمایت از جنگ جاری آن کشور در کشور ما باشد.

این اتفاق اما نیفتاد و یکبار دیگر، فضای سنگین ناامیدی و نگرانی بر آینده سیاسی دولت وحدت ملی و چشم انداز امنیتی افغانستان، حاکم شد!
با این حساب، تحلیلگران می گویند که رییس جمهور اشرف غنی در حالی رویای امان الله شدن را در ذهن خود می پرورد که کشور از همه جهات، با سلطه و دخالت گسترده خارجی، درگیر است و در این میان، «استقلال» خیالی کور در گذشته ای دور است که از آن، فقط نامی در تقویم ها باقی مانده است.

https://avapress.com/vdcfycdy1w6djta.igiw.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما