تاریخ انتشار :پنجشنبه ۲۷ سنبله ۱۳۹۳ ساعت ۰۸:۰۰
کد مطلب : 98956
نگاهی اجمالی به دستاوردهای حامد کرزی از دولت موقت تا سال ۱۳۹۳
بیش از چهار هزار روز پیش، در اول جدی سال ۱۳۸۰ حامد کرزی رئیس جمهور افغانستان با ایجاد حکومت موقت آغاز به فعالیت کرد و تا چند روز دیگر با معرفی رئیس جمهور جدید کار وی پایان می یابد.
سوال اینجاست در این مدت چقدر کارکردهای رئیس جمهور کرزی به منافع مردم افغانستان بوده و چه نواقصی را به همراه داشته است؟
فیصل امین؛ استاد جامعه شناسی دانشگاه کابل در این رابطه به خبرگزاری آوا، گفت: اگر بصورت واقع بین به کارکرد های حامد کرزی در جریان بیش از دوازده سال دقت کنیم، او با وجود مشکلات بسیار، کار های موثری را برای ملت افغانستان انجام داده است.
وی افزود: نهادینه ساختن دموکراسی، برگزاری انتخابات، تقویت آزادی بیان، حمایت از حقوق زن، نهادینه کردن مردم سالارى و ایجاد روابط دوستانه با کشور های منطقه و جهان از جمله دستاورد های مهم اقای کرزی طی دوازده سال گذشته می باشد.
به گفته‌ی این استاد دانشگاه، رئیس جمهور کرزی با ایجاد حکومت موقت در ابتداء از صفر به حکومتداری پرداخت و با کمک جامعه جهانی پس از دوازده سال، شرایط خوبی برای پیشرفت افغانستان میسر گردید، چنانچه اگر حکومت آینده هم بتواند این دستاورد ها را مانند آقای کرزی حفظ کند، افغانستان آینده خوبی را در پیش خواهد داشت.
به باور فیصل امین، حکومت دوازده ساله کرزی علاوه بر دستاوردها، نواقصی هم داشت، اما با آن هم دستاورد های این حکومت بیش از نواقصش بوده است.
در همین حال برخی از شهروندان نیز کارکردهای اقای کرزی را خوب توصیف کرده و می گویند: ما می دانیم که بر آورده شدن تمام خواسته های ما از سوی رئیس جمهور، کاری دشوار است، اما با سراسر زیر شدن میلیارد ها دالر از کمک های جهانی این پیشرفت بسنده نیست.
نقیب الله از شهروندان کابل گفت: بیشتر پیشرفت ها و دستاورد های آقای کرزی شکننده است، چرا که در بخش های بنیادی تا کنون کارهای موثری صورت نگرفته است.
وی افزود: اگر کارها بنیادی می بود و اشخاص شایسته در حکومت و دیگر نهاد های مهم، سهم می داشتند ما با بحران اقتصادی و سیاسی کنونی رو برو نمی شدیم، بنابراین اگر این بحران تاچند ماه دیگر ادامه پیدا کند، ما ده سال به عقب بر خواهیم گشت.
اما محمد کاظم یک تن از کارمندان دولت می گوید: قبل از حکومت رئیس جمهور کرزی، طالبان هویت ما را در جهان با خاک یکسان ساخت، اما حالا جوانان ما در مسابقات جهانی برای کسب مدال های پر افتخار تلاش می کنند.
دیدگاه حامد کرزی در مورد حکومت اش
حامد کرزی خود نیز در آغاز کار سال چهارم، دوره شانزدهم تقنینی شورای ملی افغانستان با قبول کمبودها در دوازده سال گذشته گفت: ما در مسیر نهادینه شدن مردم سالارى به دستا وردهاى چشم گیرى دست یافته ایم. در کنار برگزارى انتخابات ریاست جمهوری، شورای ملى و شوراهاى ولایتى در این سال ها، ۴۴۷۱ سازمان اجتماعى اجازه فعالیت گرفته اند.
رییس جمهور خاطر نشان کرد: تعداد احزاب سیاسى ثبت شده به ۶۰ حزب مى رسد، بیشتر از ۳۲ هزار شوراى انکشافى در ولسوالى ها و محلات کشور ما فعالیت دارد. این رقم سازمان هاى اجتماعى، احزاب سیاسى و شوراى هاى مردمى نشان مى دهد که مردم کشور ما از فرصت هاى سیاسى و اجتماعى براى سازماندهى و مشارکت در تمام سطوح کشور استفاده مى کنند. حضور فعال مردم از تمام اقشار اجتماعى نیرومند ترین ضامن بقا و توسعه مردم سالارى مى باشد. آرزومندم تا ما در همین مسیر باتعهد کامل به تحکیم نظام مردم سالار ادامه دهیم.
آقای کرزی همچنین گفته است که زنان کشور ما دوازده سال قبل از حقوق اسلامى، بشرى و شهروندى خود محروم بودند. در افغانستان امروز حضور زنان در خدمات ملکى به ۲۱ درصد، در شوراى ملى به ۲۸ درصد و در مکاتب به ۴۰ در صد رسیده است.
دیدگاه نویسنده هالندی
کتاب یک مرد و یک موترسایکل، کرزی چگونه به قدرت رسید
بیتی دم نویسنده‌ ی هالندی، این کتاب را در ۲۳۶ برگ و در مدت ۲ سال به زبان انگلیسی نگاشته و برای نخستین بار در ماه اگست سال ۲۰۱۴ میلادی در کابل به چاپ رساند.
در کتاب “یک مرد و یک موترسایکل؛ کرزی چگونه به قدرت رسید؟” تمامی رویدادهای زند‌گی رییس جمهور کرزی تا رسیدن به کرسی ریاست جمهوری بازتاب داده است.
وی در این باره می‌ گوید: هنگام نوشتن این کتاب دریافتم رییس جمهور کرزی راهبرد ویژه ی خود را دارد و می داند که چگونه با اوضاع گونا گون برخورد کند.
این شهروند هالندی با بیان اینکه دلبستگی من به مسایل افغانستان من را وادار به نوشتن این کتاب کرد، گفت: حامد کرزی در میان فشار زیاد بیگانگان و بازیگران سیاسی افغانستان قرار دارد، او بیشتر با بازیگران افغانستان در تماس است تا با بیگانگان.
وی ادامه داد: کرزی افزون بر این که کابینه دارد بر حلقه‌هایی در بیرون از کابینه هم تکیه می کند، آنها رییس جمهور را زیر تأثیر قرار می‌دهند.
بیتی دم در ادامه خاطرنشان کرد که نوشتن این کتاب به من کمک کرد تا تصویری روشن از افغانستان و شخصیت رییس جمهور کرزی داشته باشم.
این نویسندۀ هالندی دریافته است که رئیس جمهور کرزی بیشتر با بهره گیری از حلقه‌های ویژه‌ ای در میان اقوام افغانستان با اوضاع و دیگر مسایل کشور برخورد می‌کند.
نویسنده‌ی کتاب “یک مرد و یک موترسایکل؛ کرزی چگونه به قدرت رسید؟” تصریح کرد: زمانی که من او را در تلویزیون می‌دیدیم؛ بسیار مدرن و دارای تحصیلات عالی معلوم می‌شد و فکر می‌کردم که آوردن دموکراسی تنها کاری است که او می‌خواهد در افغانستان کند، چیزی که امریکایی‌ها بر آن تأکید داشتند.
وی در ادامه گفت: اما زمانی که پژوهش کردم دریافتم که او بیشتر ویژ‌گی‌های افغانستانی دارد و می‌داند چگونه با اوضاع معامله کند.
گفتنی است، کتاب یک مرد و یک موترسایکل؛ کرزی چگونه به قدرت رسید؟ پس از گفت‌وگو با ۱۵۷ تن از نزدیکان رییس جمهور کرزی در افغانستان، پاکستان، امریکا و اروپا نگاشته شده است، این کتاب بیشتر به چگونگی به قدرت رسیدن رییس جمهور کرزی می‌ پردازد.
https://avapress.com/vdcg3y9y.ak97n4prra.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما

حکومت ودولت سیزده ساله حامد کرزی یک دوره طلایی برای همه افغانها و اقوام افغانستان بود که تمام اقوام افغانستان تا اندازه حقوق شان را بدست آوردند که از جمله دیموکراسی ،آزادی بیان ,حقوق بشر بعضی از ساختن کار های بنیادی برای مرد م , مانند ساختن سرک ها ,مکاتب ،اعمار بوهنتونها ، دوستی با کشور های همسایه وطلب همکاری از آنهاوصلح وآشتی در بین مردم افغانستان تا اندازه ای دربعضی نقاط کشور وغیره از دست آورد های ریس جمهور کرزی محسوب می گردد و ریس جمهور یک خلا داشت که برادران نا راضی را برادرخطاب نمود وازآنها حمایت کرد جون طالبان دشمنان قسم خورده ملت افغانستان است که سرمایه های فکری، واجتماعی وسیاسی مارا از بین می برد ...؛وزندان های طالب را از زندان بگرام رها ساخت که این ها گوشه از کار کرد های منفی جناب کرزی می باشد ... ودر نتیجه حکومت حامد کزی حکومت فراگیر ملی ومردمی بود که مبتنی بر تحقق آرمانها ی مردم افغانستان صورت گرفت .حامد کرزی دوسال به حیث موفت دولت ایفای وظیفه نمود ودودوره دگر از طریق انتخاب مردم وبعد از سران روسای بیش از 30 کشور در جلسه بن انتخاب گردید...