تاریخ انتشار :سه شنبه ۲۵ جوزا ۱۳۹۵ ساعت ۱۰:۲۵
کد مطلب : 127540
دانشگاههای خصوصی؛ فیس بالا کیفیت پایین
پس از فروپاشی طالبان، با بوجود آمدن آرامش نسبی در کشور، در کنار دیگر دست آوردهای اندکی که در افغانستان می‌توان دید، افزایش و رشد روز افزون دانشگاه های خصوصی است که به صورت سرسام آوری در شهرهای مختلف، به خصوص پایتخت و کلان شهرها آغاز به فعالیت کرده اند.
به گزارش آوا، با وجود اینکه همیشه از سوی وزارت تحصیلات عالی تاکید شده است که هیچ نوع تفاوتی در سیستم تدریس و فراغت محصلین دانشگاه های خصوصی و دولتی وجود ندارد، ولی با آنهم شماری از دانشجویانی که در دانشگاه های خصوصی مشغول درس خواندن هستند، از آینده و مدارکی که از این دانشگاه های خصوصی بدست می آورند، به شدت نگران هستند و تعدادی زیادی هم از کیفیت پایین تدریس دراین دانشگاه ها و بی توجهی حکومت در امر نظارت بر این مراکزعلمی شکایت دارند.
محمدعارف اسدی، یک تن ازدانشجویان دانشگاه های خصوصی کابل می گوید که تعدادی از دانشگاه های خصوصی با فیس بالا و کیفیت تدریسی پایین در کشور فعالیت دارند که وزارت تحصیلات عالی هیچگونه نظارتی بر آن ها ندارد.
به گفته وی، بی توجهی حکومت به دانشگاه های خصوصی باعث شده که این دانشگاه ها با شعارهای فریب دهنده، جوانان را جذب کنند و هدفشان فقط گرفتن پول از نزد دانشجویان باشند.
اسدی تاکید کرد، سالانه جوانان زیادی از این دانشگاه ها فارغ می شوند، ولی به علت اینکه از سواد کامل برخوردار نیستند، جذب کار در ادرات دولتی و موسسات خصوصی نمی شوند و بدون سرنوشت می مانند.
وی ابراز داشت که تعداد زیادی از دانشگاه ها و موسسات تحصیلات عالی خصوصی فقط برای تجارت شان در شهر های بزرگ کشور فعالیت دارند، نه برای خدمت به جوانان.
این دانشجومیگوید، در شهرهای بزرگ هیچ چهارراه، پایه برق و دیواری دیده نمی شود که اعلانات دانشگاه های خصوصی و آن هم به زبان خارجی را در خود تجربه نکرده باشد.
وی همچنان علاوه کرد، در این دانشگاه ها نظم و انضباط در بخش های مختلف رعایت نمی شود، در بعضی موارد دانشجویان بدون کدام دلیل از دانشگاه اخراج می شوند.
زهره عطایی، یک تن دیگر از دانشجویان به آوا گفت: هر چند که برای جوانان کشور، ایجاد دانشگاه های خصوصی یک سهولت می باشند، ولی برای بانوان مشکلات خود را دارد، چون دختران مانند پسران وظیفه کاری ندارند، به همین دلیل پرداخت فیس بالا برای بانوان بسیار دشوار است.
بانو عطایی، در مورد تدریس استادان دانشگاه های خصوصی می گوید: آن عده استادانی که در کشور ایران تحصیل کرده اند، برای دانشجویان بهتر تدریس می کنند، چون به زبان فارسی دری بلدیت کامل دارند.
به گفته وی، با اینکه بسیاری از این دانشگاه ها، بخاطر منافع اقتصادی خودشان کارمی کنند، ولی حکومت به خواب رفته وهیچ نظارتی بر این دانشگاه ها ندارد.
بر اساس گفته های وی، با وجود اینکه دانشگاه های خصوصی در کشور زیاد شده، اما هزینه ورودی دانشگاه های خصوصی هنوز هم بلند بوده و کاهش پیدا نکرده است و مشکل دیگر این است که دقیقا نمی دانیم که آیا این دانشگاه های خصوصی، در وزارت تحصیلات عالی کشور ثبت هستند یا خیر؟
این دانشجو خطاب به حکومت کرده گفت: حکومت باید به شیوه های تدریس و بالابودن فیس دانشگاه های خصوصی نظارت داشته باشد، چون در دانشگاه های خصوصی فیس های متفاوت از نزد دانشجویان اخذ می شود.
وی خاطرنشان کرد، یک رقابت بسیار ناسالم بین دانشجویان به وجود آمده است، که جشن های فراغت شان را درهوتل های بسیار قیمتی می گیرند و رییسان این دانشگاه ها نیز به خاطر تبلیغات از این رقابت های ناسالم حمایت می کنند.
این در حالی است که سید ضیا حسینی، استاد در یکی از دانشگاه خصوصی در مورد وضعیت این دانشگاه ها می گوید: دانشگاه های خصوصی برای آن عده از جوانانی که کارمند دولت و یا مشغول کارهای خصوصی اند، بسیار مفید واقع شده است، چون این افراد هم میتوانند به کارخود برسند و هم به تحصیل شان ادامه بدهند.
وی افزود: کیفیت درسی در دانشگاه های خصوصی نسبت به دانشگاه های دولتی بهتر می باشد، چون دانشگاه های خصوصی از امکانات خوبی برخوردار می باشند.
آقای حسینی، علاوه کرد اگر وزارت تحصیلات عالی به دانشگاه های خصوصی توجه خاص نماید و نظارت بهتر داشته باشد، این دانشگاهها فعالیت های بهتری برای جوانان انجام می دهند، و کدرهای بسیار ارزنده و مسلکی را به جامعه تقدیم خواهند کرد.
به گفته وی، هم اکنون بسیاری از کدرهایی که در حکومت فعلی وظیفه دارند، در دانشگاه های خصوصی تحصیل کرده اند، که این خود نشان دهنده فعالیت خوب دانشگاه های خصوصی در کشور می باشد.
حسینی، خاطرنشان کرد چون دولت توان جذب تمام فارغان صنف دوازدهم را که از مکاتب مختلف کشور فارغ می شود، ندارد به همین لحاظ فعالیت دانشگاه های خصوصی در کشور بسیار ضروری می باشد.
وی تصریح نمود یکی از ویژگی های دانشگاه های خصوصی این است، که اساتیدی را جذب می کنند که تجربه خوب تدریسی داشته و از تحصیلات عالی برخوردار باشند.
آگاهان امور، بر این باوراند که با وجود اینکه سالانه هزارها تن از دانش آموزان کشور در نتیجه آزمون کانکور ناکام می شوند، اما وجود دانشگاه های خصوصی باعث شده است که درد آنان دوا شود و به آموزش شان در بدل پول ادامه دهند.
از سویی دیگر به باور این آگاهان، بعضی از دانشجویان که حتی نامشان را هم نمی توانند بنویسند، جذب دانشگاه های خصوصی می شوند که این یک فاجعه ای بزرگ است.
هر چند در کنار رشد چشمگیر دانشگاه های خصوصی در افغانستان، از نگاه کیفی نمی توان اعتماد و باورمندی خاصی به نحوه کارکرد و بازخورد این دانشگاه های خصوصی در سطح افغانستان داشته باشیم. اما آنچه نگران کننده است وجود دانشجویان خیالی در دانشگاههای خصوصی می باشد.
چند روز قبل وزیر تحصیلات عالی از موجودیت دانشجویان خیالی در دانشگاه های خصوصی انتقاد کرد و گفت که این وزارت بررسی هایش را در پیوند به این موضوع آغاز کرده است.
بانو مومند وزیر تحصیلات عالی کشور، افزود که برنامه های اصلاحی برای بهتر شدن نظام تحصیلی در دانشگاه های خصوصی را روی دست گرفته اند.
این در حالی است که شماری از استادان دانشگاهای خصوصی موجودیت دانشجویان خیالی در این دانشگاه ها را رد می کنند و وزارت تحصیلات عالی را متهم می کنند که با دانشگاه های خصوصی همکاری لازم نمی کند.


اینک خبرگزاری آوا، دراین مورد به گزارش پرداخته است
محمدعارف اسدی، یک تن ازدانشجویان دردانشگاه های خصوصی به آوا گفت: بعضی از دانشگاه های خصوصی با فیس بالا وکیفیت کم درکشورفعالیت دارد که وزارت تحصیلات عالی هیچ نظارت به این دانشگاه ها ندارد.
به گفته وی بی توجهی حکومت از دانشگاه های خصوصی باعث این شده این دانشگاه ها باشعار های فریب دهند جوانان را جذب کند، و فقت برای گرفتن پول ازنزدی دانشجویان می باشد.
اسدی، تاکید کرد سالانه جوانان زیاد ازاین دانشگاه ها فارغ می شوند، به علت اینکه ازسواد کامل برخوردارنیستند جذب برای کاردر ادرات دولتی وموسسات خصوصی نمی شوند، و بدون سرنوشت می مانند.
وی ابرازداشت یک تعدادی زیادی از دانشگاه ها وموسسات تحصیلات عالی خصوصی فقط برای تجارت شان درشهر های بزرگ کشورفعالیت دارند نه برای خدمت به جوانان.
این دانشجومیگوید، درشهرهای بزرگ هیچ چهار راه، پایه برق و دیواری دیده نمی شود که اعلانات دانشگاه های خصوصی و آن هم به زبان خارجی در خود تجربه نکرده باشد.
وی همچنان علاوه کرد دراین دانشگاه ها نظم وانظبات دربخش های مختلف رعایت نمی شود، دربعضی موارد دانشجویان بدون کدام دلیل از دانشگاه اجراج می شود.
زهره عطایی، یک تن دیگر از دانشجویان به آوا گفت: هرچندی که برای جوانان کشور دانشگاه های خصوصی یک سهولت می باشد ولی برای بانوان مشکلات خود را دارد چون دختران مانند پسران وظیفه کاری ندارند، به همین دلیل پرداخت فیس بالا برای بانو بسیار دوشوارمی باشد.
بانو عطایی، درمورد تدریس استادان دانشگاه های خصوصی گفت؛ آن عده استادانی که درکشورایران تحصل کرده اند برای دانشجوایان بهترتدریس می کنند، چون به زبان فارسی دری بلدیت کامل دارند.
اوگفت تعدادی بسیاری ازاین دانشگاه های بخاطری منافع اقتصادی خودشان کارمی کنند ولی حکومت به خواب رفته هیچ نظارت به این دانشگاه ها ندارد.
به اساس گفته های وی با وجود اینکه دانشگاه های خصوصی در کشور زیاد شده، اما هزینه ورودی دانشگاه های خصوصی هنوز هم بلند بوده و کاهش پیدا نکرده است و مشکل دیگر این است که دقیقا نمی دانیم که آیا دانشگاه های خصوصی، در وزارت تحصیلات عالی کشور ثبت هستند یا خیر.
این دانشجو خطاب به حکومت کرده گفت حکومت باید توجه درتدریس وبالابودن فیس دانشگاه های خصوصی داشته باشد چون دردانشگاه های خصوصی فیس های متفاوت از نیزد دانشجویان گرفته می شود.
وی نیز خاطرنشان کرد یک رقابت بسیار ناسالم بین دانشجویان به وجود آمده است، که جشن های فراغت شان را درهوتل های بسیار قیمتی می گیرند و رییس سان این دانشگاه ها نیز به خاطر تبلیغات از این رقابت نا سالم حمایت می کنند.
درهمین مورد سید ضیا حسینی، استاد دریکی ازدانشگاه خصوصی درمورد وضیعت دانشگاه های خصوصی درکشوربه آوا گفت: دانشگاه های خصوصی برای آن عده جوانان که کارمند دولت ویامشغول کارهای شاقه اند بسیارمفید واقع شده است چون این افراد هم میتوانند به کارخود برسند وهم به تحصل شان ادامه بدهند.
وی افزود کیفیت درسی در دانشگاه های خصوصی نسبت به دانشگاه های دولتی بهتر می باشد چون دانشگاه های خصوصی از امکانات خوب برخوردار می باشد.
آقای حسینی، علاوه کرد اگر وزارت تحصیلات عالی به دانشگاه های خصوصی توجه خاص نماید و زیرنظرداشته باشد، فعالیت های بهتری برای جوانان انجام می دهد، و کدرهای بسیار ارزنده را به جامعه تقدیم خواهد کرد.
به گفته وی هم اکنون بسیاری از کدرهای که درحکومت فعلی وظیفه دارند در دانشگاه های خصوصی تحصل کرده اند، که این خود نشان دهنده فعالیت خوب دانشگاه های خصوصی درکشورمی باشد.
حسینی، خاطرنشان کرد چون دولت توان جذب تمام فارغان صنف دوازدهم را که از مکاتب مختلف کشور فارغ می شودند ندارد به همین لخاظ دانشگاه های خصوصی درکشوربسیارضروری می باشد.
وی تصریح نمود یکی از ویژه گی های دانشگاه های خصوصی این است، که اساتد را جذب می کند تجربه خوب به تدریس داشته باشد، و ازتحصیلات عالی برخوردار باشد.
آکاهان اموربراین باوراند که با وجود اینکه سالانه هزارها تن از دانش آموزان کشور در نتیجه آزمون کانکور ناکام می شوند، اما وجود دانشگاه های خصوصی باعث شده است که درد آنان را دوا کند و به آموزش شان در بدل پول ادامه دهند.
این آکاهان میگویند تا جایی که مامعلومات دارم بعضی از دانشجویان که حتی نامش را هم نمی تواند بنویسد، جذب دانشگاه های خصوصی می شوند و این یک فاجعه ای بزرگ است.
در کنار رشد چشمگیر دانشگاه های خصوصی در افغانستان، از نگاه کیفی نمی توان اعتماد و باورمندی خاصی به نحوه کارکرد و بازخورد این دانشگاه های خصوصی در سطح افغانستان داشته باشیم.
این در حالی است که چند روز قبل وزیر تحصیلات عالی از موجودیت دانشجویان خیالی در دانشگاه های خصوصی انتقاد کرد و گفت که این وزارت بررسی هایش را در پیوند به این موضوع آغاز کرده است. بانو مومند افزود که برنامه های اصلاحی برای بهتر شدن نظام تحصیلی در دانشگاه های خصوصی را روی دست گرفته اند.
در همین حال شماری از استادان دانشگاهای خصوصی موجودیت دانشجویان خیالی در این دانشگاه ها را رد می کنند و وزارت تحصیلات عالی را متهم می کنند که به دانشگاه های خصوصی همکاری لازم نمی کند.
https://avapress.com/vdcgtu9qzak9xn4.rpra.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما