تاریخ انتشار :چهارشنبه ۱۰ سنبله ۱۳۹۵ ساعت ۱۸:۲۸
کد مطلب : 130320
نشست سه‌جانبه امریکا، هند و افغانستان؛ فشارها بر پاکستان افزایش می‌یابد

شماری از کارشناسان سیاسی در واکنش به نشر خبر مبنی بر برگزاری نشست سه جانبه امریکا، هند و افغانستان می‌گویند که نزدیکی امریکا و هندوستان بر نگرانی پاکستان می‌افزاید و فشارهای جهانی براین کشور بیشتر می‌شود.

به گزارش خبرگزاری آوا، وزیر خارجه امریکا در جریان سفر به دهلی نو از برگزاری گفتگوهای سه جانبه هند، امریکا و افغانستان در حاشیه نشست سازمان ملل در نیویورک خبر داد.

جان کری؛ وزیر خارجه امریکا در دهلی نو طی یک کنفرانس مشترک مطبوعاتی با «سوشما سوراج» وزیر خارجه هند،گفت: گفتگوهای سه جانبه امریکا با هند و افغانستان در نشست پیش‌روی سازمان ملل در نیویورک، انجام می شود.

وی افزود: ما نمی‌توانیم میان تروریست خوب و بد فرق قایل شویم، تروریسم، تروریسم است؛ فرق نمی‌کند که از کجا می‌آید و چه کسی آن را انجام می‌دهد.

وزیر خارجه امریکا همچنین از پاکستان خواست مانند دیگر کشورها به مبارزه علیه تروریسم بپیوندد و با انجام گفتگوهای سه‌جانبه هند، امریکا و افغانستان، نباید احساس کند که به انزوا کشیده شده است.

بااین حال، سید ناصر موسوی، کارشناس سیاسی می‌گوید که برگزاری این نشست می‌تواند پاکستان را به لحاظ روانی تحت فشار بیشتر قرار دهد.

آقای موسوی در گفت‌وگو با خبرگزاری آوا، بیان کرد: بعد از پایان جنگ سرد و از بین رفتن اتحاد جماهیر شوروی از اهمیت پاکستان به عنوان کشور، روز به روز کاسته می‌شود و هند که در گذشته متمایل به شوروی بود، اکنون به یک قدرت منطقه‌ای تبدیل شده است.

موسوی افزود: پس از به قدرت رسیدن نارندرا مودی به حیث نخست وزیر هند، هندوستان قراردادهای مختلف در بخش اقتصادی، انرژی هسته‌ای و تکنالوژی با امریکا امضا کرد و در یک مورد امریکایی‌ها ۱۵ میلیارد دالر در این کشور سرمایه‌گذاری کرده اند. مجموع این تحولات نشان‌دهنده این است که امریکا و هندوستان به هم هر روز بیشتر نزدیک می‌شوند.

به گفته او، هرپیمانه‌ای که نزدیکی بین هند و پاکستان بیشتر شود، پاکستانی‌ها نگران‌ترشده و از محراق توجه امریکا و انگلیس دورتر می‌شود و این می‌تواند برای پاکستان پیامدهای منفی داشته باشد.

رهنمود به سمت انزوا
این کارشناس مسایل سیاسی همچنان می‌گوید که برگزاری چنین نشست‌ها و نزدیکی کشورهای امریکا، هند و افغانستان به لحاظ دوربرد ممکن است تاثیراتی داشته باشد و پاکستان را به طرف یک انزوا رهنمود کند.

آقای موسوی اما تاکید کرد: ما نباید انتظار این را داشته باشیم که در هفته‌ها و یا ماه‌های آینده سیاست پاکستان در قبال افغانستان و هندوستان تغییر خواهد کرد؛ چنین چیزی در کوتاه مدت بعید است.

دولت پاکستان به ویژه سازمان استخباراتی این کشور یا آی‌اس‌آی متهم است که از تروریزم حمایت می‌کند و مراکز اصلی آموزش و پناه‌گاهای آنان در این کشور وجود دارد؛ چنانچه آقای موسوی اذعان می‌کند که شواهد و مداراک فراوان در این زمینه وجود دارد.

براساس اظهارات موسوی، امریکا و کشورهای اروپایی در گذشته به دلیل منافع شان اقدامی علیه پاکستان نکردند؛ اما حالا که تهدید تروریزم متوجه آنها نیز شده، فشارهایی را براین کشور وارد می‌کنند.

خطر جهانی تروریزم
این کارشناس سیاسی با بیان اینکه «تروریزم اکنون به عنوان یک خطر جهانی مطرح است»، گفت: این خطر جهانی اکنون بیشتر از همه منافع کشورهای قدرتمند را تهدید می‌کند؛ بنابراین امریکا و سایر کشورهای همکار پاکستان اکنون فشارها به این کشور را شدت بخشیده اند تا دست از حمایتِ  تروریزم بردارد و منطقه به سمت ثبات برود.

وی تاکید کرد که بااین شرایط، پاکستان دیر یا زود، مجبور خواهد شد تا در مورد حمایت از گروه های تروریستی مانند طالبان، حقانی تجدید نظر کند؛ زیرا ادامه حمایت از این گروه‌ها پاکستان را بیشتر به سمت انزوا می‌کشاند.

این در حالیست که با افتتاح بندرچابهار ایران، روابط تجاری افغانستان و پاکستان کاهش یافته است.

در تازه ترین مورد هم، اتاق‌ تجارت و صنایع کشور اعلام کرده که در نظر دارد با هماهنگی حکومت، میوه تازه افغانستان را از طریق هوایی به کشورهای هند و امارات متحده عربی صادر کند و هند تعهد کرده تا از میوه های افغانستان محصول گمرکی و مالیه اخذ نکند.

فیصله در مورد صادر شدن میوه تازۀ افغانستان به هند پس از آن در شورای عالی اقتصادی از سوی رئیس جمهور غنی گرفته شد که پاکستان حدود دو هفته قبل در اعتراض به آتش زدن بیرق آن کشور در افغانستان، بندر سپین بولدک- چمن را بست.

قبل از این ده‌ها موتر پُر از میوه تازه روزانه از طریق این بندر، به پاکستان می‌رفت که به گفته اتاق تجارت و صنایع مسدود شدن بندر سیپین بولدک-چمن تجار کشور را صدها هزار دالر خساره‌مند ساخته‌است.

https://avapress.com/vdcgxz9qzak9ww4.rpra.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما