تاریخ انتشار :پنجشنبه ۲ دلو ۱۳۹۳ ساعت ۱۴:۵۲
کد مطلب : 105797
بیشترین آبدات تاریخی کشور در خطر نابودی قرار دارند
شماری از استادان دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه کابل وضعیت آبدات تاریخی کشور را اسفبار و نگران کننده بیان نموده، می گویند که بیشتر آبدات تاریخی در معرض نابودی قرار دارند.
به گزارش خبرگزاری آوا، افغانستان با داشتن تاریخ کهن، همواره شاهد تمدن های بزرگ بوده است؛ موجودیت هزاران آبده ی تاریخی در کشور خود گواه غنامندی فرهنگی و تاریخ پربار آن است، اما ناامنی ها و بحران کنونی بیشتر از هر زمان دیگر حیات این آبده ها را متضرر ساخته است.

مجتبی عارفی؛ استاد باستان شناس دانشگاه کابل با ابراز نگرانی از وضعیت آبدات تاریخی کشور به این خبرگزاری گفت: عدم آگاهی مردم، کم توجهی دولت و ضعف در مدیریت باعث شده که بیشتر آثار باستانی ما در ولایت های مختلف کشور در معرض نابودی قرار گیرند.

وی افزود: علاوه بر این مشکلات، بیکاری های روز افزون باعث شده که بیشتر باشندگان ولایت ها، دست به حفریات غیرقانونی زنند و آثار گرانبهای تاریخی را به قیمت ناچیز به قاچاقچیان آثار تاریخی به فروش برسانند.
به باور این استاد باستان شناس، وزارت اطلاعات و فرهنگ به همکاری پولیس ملی باید هرچه سریعتر دست به کار شده و آثار گرانبهایی که نشانگر تمدن و فرهنگ چندین هزار ساله مردم افغانستان می باشد را از خطرات آسیب پذیر نجات دهند.

به گفته ی مجتبی عارفی در صورتیکه مراقبت های جدی از این بناها صورت نگیرد، از دست دادن بناهای تاریخی، مصیبت بزرگ برای افغانستان خواهد بود.
وی از حکومت جدید خواست تا توجه بیشتر در این راستا داشته باشد و همه ساله بودجه ای را برای حفظ و مرمت کاری آبدات تاریخی مد نظر گیرد.

این در حالیست که مسئولان وزارت اطلاعات و فرهنگ نیز می گویند که این وزارت بودجه کافی برای حفاظت و یا بازسای این بناها در اختیار ندارد و کارهای جامعه جهانی نیز در این مورد کافی نبوده است.
به گفته ی آنان، از سال ۲۰۰۷ به این سو بیش از ۹۰۰۰ آثار تاریخی که به صورت غیر قانونی به خارج از کشور منتقل می شد، شناسایی و دوباره به موزیم ملی برگردانده شده است.
گفته می شود که برخی از بناها در جریان جنگ ها از بین رفته و یا قسماً تخریب شده اند و شماری دیگر این بناها در زمان حاکمیت طالبان از بین رفته اند.
گروه‌ طالبان مسلح تعدادی از آثار ارزشمند باستانی و تاریخی افغانستان که دارای تصاویر انسان و یا جانوران بودند از جمله بت‌های بامیان را تخریب کردند که این عملکرد طالبان با عکس العمل تند جامعه جهانی مواجه شد.
گفتنی است که نگرانی ها از فروریزی و نابودی آبدات تاریخی در حالی شدت می یابد که قرار است در ماه ثور سال آینده خورشیدی ولایت بامیان بعنوان پایتخت فرهنگی از سوی کشورهای عضو سارک نامگذاری شود، اما هنوز هم پروژه های ترمیم آبده های این ولایت تکمیل نشده است.
https://avapress.com/vdcgyn9quak9zu4.rpra.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما