تاریخ انتشار :يکشنبه ۲۹ اسد ۱۳۹۶ ساعت ۰۸:۱۸
کد مطلب : 148485
ترامپ و پرونده قطور طولانی ترین جنگ

نشست رییس جمهوری امریکا و مقام‌های ارشد امنیتی این کشور برای نهایی سازی استراتژی جدید امریکا در قبال افغانستان که روز جمعه در کمپ دیوید برگزار شده بود، بی‌نتیجه پایان یافته است.

در این نشست دونالد ترامپ؛ رییس جمهوری امریکا در ملاقات با اعضای ارشد تیم امنیت ملی اش، گزینه های مختلف را در پیوند به استراتژی واشنگتن در قبال افغانستان مرور کرد؛ اما تصمیمی در مورد افزایش سربازان امریکایی در افغانستان نگرفت.

مقامات بلندپایه دولت ترامپ روی استراتژی جدید واشنگتن در افغانستان و منطقه اختلاف نظر دارند.

سارا سندرز؛ سخنگوی کاخ سفید پس از پایان نشست کمپ دیوید گفت که در این نشست توضیحات مفصلی در مورد "یک استراتژی جدید برای حفظ منافع امریکا در آسیای جنوبی" به آقای ترامپ داده شد.

او افزود:"رییس جمهور گزینه‌ها را مطالعه و بررسی می کند و تصمیم اش را در این مورد در یک زمان مناسب به مردم امریکا، متحدین و شرکای ما و جهانیان اعلام خواهد کرد."

پایان بی نتیجه نشست ترامپ و تیم امنیتی او که گفته می شد برای نهایی کردن استراتژي آینده دولت کنونی امریکا در قبال جنگ افغانستان برگزار شده است، از نظر کارشناسان به معنای یک شکست استراتژيک دیگر برای دولت ترامپ در مواجهه با پرونده قطور طولانی ترین جنگ تاریخ ایالات متحده است.

انتظار می رفت نشست کمپ دیوید آخرین نشست از این نوع باشد؛ اما ظاهرا عمق و دامنه اختلاف نظرها میان اعضای تیم امنیتی دولت ترامپ و حلقه مشاوران نزدیک و اعضای خانواده او به اندازه ای زیاد است که بار دیگر مانع از اتخاذ تصمیمی جدی و جدید درباره مأموریت نظامی امریکا در افغانستان شد.

اکنون به باور صاحب نظران، آنهایی که انتظار داشتند دولت امریکا در نشست کمپ دیوید، تصمیمی در راستای ادامه مأموریت کنونی و یا بر بنیاد یک انتظار بیش از اندازه خوش بینانه، افزایش نیروهای نظامی اش در افغانستان بگیرد، شاید ناامیدتر و سرخورده تر از گذشته شده اند؛ زیرا بر پایه برآیند نشست کمپ دیوید نه تنها حد اقل های انتظارات آنها برآورده نشده؛ بلکه بن بست، اختلاف و دو دستگی در تیم امنیتی و مشاوران و اعضای خانواده ترامپ، وضعیت را پیچیده تر کرده است.

در چنین شرایطی روشن نیست که پرونده قطور و سنگین طولانی ترین جنگ تاریخ امریکا در افغانستان، با چه سرنوشتی مواجه خواهد شد؛ اما ناظران هشدار می دهند که در فضای ملتهب، ناپایدار، شکننده، پیش بینی ناپذیر و متزلزل موجود که به یک معنا «بزرگترین متحد استراتژيک» افغانستان بر سر ادامه مأموریت و حضور نظامی خود و یا خروج و خصوصی کردن جنگ، دچار اختلاف و تردید شده است، دولت افغانستان بیش از هر زمان دیگری در معرض آزمون های دشوار قرار گرفته است.

کابل باید در این شرایط بغرنج و پیچیده، تصمیم های متهورانه ای در جهت کاهش قابل توجه وابستگی نظامی، امنیتی، مالی و راهبردی به امریکا و هم پیمانانش بگیرد.

به بیان دیگر، دولت وحدت ملی، از همین اکنون باید به شرایطی فکر کند که افغانستان، میزبان هیچیک از نیروهای نظامی خارجی نیست، متحدان بزرگ استراتژيک نیز به آن پشت کرده اند و همزمان تهدیدهای بالفعل امنیتی، چالش های پیچیده دولت داری، ناپایداری های عمیق سیاسی و کمبود شدید منابع مالی، کماکان به قوت خود باقی هستند. 

تصور این شرایط، نه تنها غیر ممکن نیست؛ بلکه با توجه به جو سیاسی و امنیتی ناپایدار و بی ثبات جاری، هر لحظه امکان بروز و ظهور عملی دارد. بنابراین، کابل باید برای بدترین شرایط آماده شود و سرعت و دامنه این آمادگی به اندازه ای باید بالا و گسترده باشد که در صورت تصمیم ترامپ به خروج از افغانستان یا خصوصی شدن جنگ، افغانستان بلافاصله برای مقابله با تبعات مستقیم و جنبی این تصمیم، وارد عمل شود.

در این زمینه، گزینه های زیادی ممکن است مطرح باشند: از راه اندازی یک رایزنی وسیع و گسترده ملی برای کاهش فاصله میان مردم و حکومت از یکسو و حکومت و جریان های منتقد سیاسی از جانب دیگر تا تلاش برای ایجاد یک محور قدرتمند متشکل از کشورهای منطقه و جهان برای کمک به شرایط افغانستان منهای امریکا.

آیا دولت وحدت ملی و دستگاه های دیپلماسی و امنیتی آن، قادر به ایجاد چنین زمینه و امکانی هستند؟

کارشناسان می گویند که این پرسشی کلیدی و تعیین کننده است که پاسخ آن را عملکرد واقعی دولتمردان حکومت وحدت ملی تعیین خواهد کرد.

https://avapress.com/vdch66nzm23nkkd.tft2.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما