تاریخ انتشار :يکشنبه ۱۹ میزان ۱۳۹۴ ساعت ۰۱:۰۸
کد مطلب : 117434
ابعاد تازه یک جنگ تمام عیار/سوریه به کدام سو می رود؟
دیروز شنبه وقوع دو انفجار نیرومند، انقره؛ پایتخت ترکیه را تکان داد.
وزارت داخله و صحت ترکیه از کشته شدن دست کم ۸۶ نفر و مجروح شدن بیش از ۱۸۶ تن دیگر در این انفجارها خبر داد.
ظاهرا هدف این انفجارات راهپیمایی بوده که در اعتراض به درگیری بین نیروهای دولتی و نیروهای کرد در این شهر برپا بود.
این انفجارات در نزدیکی ایستگاه مرکزی شهر اتفاق افتاد.
حزب دموکراتیک خلق ها که از حمایت کردها برخوردار است از جمله گروه هایی بود که خواستار برگزاری راهپیمایی "صلح برای دموکراسی" شده بود.
این حزب در توییتر خود گفته است که "شمار زیادی کشته و مجروح شدند" و پولیس به کسانی که در حال دور کردن مجروحان از صحنه انفجار هستند، "حمله کرده است".
یکی از ساکنان محلی هم گفت که مردم خشمگین پس از انفجار به موترهای پولیس حمله کردند.
کارشناسان مسایل امنیتی می گویند که هنوز عوامل این رویداد مشخص نیست و ممکن است این انفجارها بخشی از تبعات درگیری بیش از اندازه ترکیه به مسایل داخلی سوریه و حمایت بی پروای این کشور از گروه های تروریستی مانند داعش در دو کشور همسایه سوریه و عراق باشد؛ اما شماری دیگر از کارشناسان، گفته اند که این حمله، بیانگر اشتباه آمیز بودن برخورد سخت افزاری و اقتدارگرایانه اداره اردوغان با جامعه کرد ترکیه به منظور حفظ قدرت است؛ وضعیتی که امنیت ترکیه را آسیب پذیر کرده و به درگیری ها در چندین شهر مهم این کشور دامن زده است.
سرکوب های شدید، بازداشت های انبوه، حمله های گروهی، کشتار وسیع و بمباران های بی ملاحظه، همزمان با وضع محدودیت های روزافزون بر فعالان سیاسی و مدنی و رسانه ای کرد در داخل ترکیه، اوضاع این کشور را به شدت پولیسی و امنیتی کرده است.
اجتماع مخالفان سیاست های اقتدارگرایانه اردوغان در انقره که نوعی نمایش قدرت و احراز مشروعیت احزاب دست چپی مانند حزب دموکراتیک خلق ها محسوب می شد، برای اردوغان شکست خورده در انتخابات قبلی و در آستانه انتخابات ماه آینده، غیر قابل تحمل می نمود و به باور برخی کارشناسان، بیم آن می رود که این انفجارها نیز کار دولت و دستگاه های امنیتی برای پولیسی کردن بیشتر فضا در آستانه انتخابات باشد؛ اما اعلام پ. ک. ک مبنی بر تعلیق حملات نظامی تا بعد از انتخابات ماه آینده، این نقشه را نقش بر آب خواهد کرد و انتساب انفجارهای انقره به مخالفان کرد را دشوارتر می سازد.
با این حال، آنچه مسلم به نظر می رسد این است که ترکیه نیز به سرعت در همان مسیری قرار گرفته که پیشتر خود، در سوریه رقم زده بود.
ترکیه دیگر کشوری امن و باثبات نیست و دامنه نبردهای تروریستی به سرعت در سراسر این کشور حتی انقره؛ پایتخت رو به افزایش است.
این حمله ها در حالی صورت می گیرد که با دخالت نظامی روسیه در سوریه، سیاست خارجی مبتنی بر حمایت از تروریزم ضد سوری اردوغان نیز رو به شکست است و این امر، فضا را در داخل این کشور، به شدت متشنج کرده است.
به نظر می رسد که امریکا؛ متحد نزدیک و استراتژيک ترکیه هم در حال واگذاری بازی سوریه به نفع روسیه است؛ زیرا پنتاگون به تازگی اعلام کرد که بر سر امنیت هوایی در جریان کارزار بمباران سوریه، مذاکره با روسیه را از سر می گیرد.
پیتر کوک؛ سخنگوی وزارت دفاع امریکا گفت این گفتگوها احتمالا "به زودی" انجام خواهد شد.
حملات هوایی جداگانه دو کشور در سوریه این نگرانی را ایجاد کرده که برخوردی میان جنگنده های روسیه و امریکا رخ بدهد.
امریکا و متحدانش در ناتو پیشتر درباره نقض حریم هوایی ترکیه از سوی جنگنده‌های روسیه هشدار داده بودند؛ اما از دید کارشناسان، تلاش امریکا برای گفتگو با روسیه در مورد سوریه، در آینده نزدیک، نشان دهنده عقب نشینی دیگری از سوی ایالات متحده در قبال موضع تهاجمی و مقتدرانه روسیه است.
مقام های روسیه و ایالات متحده روز اول اکتبر به صورت ویدئوکنفرانس در مورد امنیت هوایی با یکدیگر گفتگو کردند؛ اما مقام‌های امریکایی می‌گویند پس از این تاریخ از مسکو خبری دریافت نکرده‌اند.
پیشتر در همین هفته، مقام‌های پنتاگون اعلام کردند که دست کم در یک مورد دو جنگنده امریکایی «مجبور شدند» برای حفظ "فاصله امن" و جهت پیشگیری از نزدیک شدن بیش از حد به جنگنده‌های روس بر فراز سوریه، عملیات پرتاب بمب را متوقف کنند و تغییر جهت دهند.
روسیه علاوه بر حملات هوایی‌اش، از کشتی‌های جنگی خود در دریای خزر با موشک به سوی اهدافی در سوریه حمله کرده است و ناظٰران، این اقدام را نوعی نمایش قدرت روس ها در برابر امریکا و متحدانش ارزیابی کرده اند؛ زیرا به باور آنها، در حالی که روسیه دسترسی مستقیم و نامحدود به حریم زمینی و هوایی و دریایی سوریه دارد، نیازی به پرتاب موشک از دریای خزر و طی ۱۵۰۰ کیلومتر مسیر با عبور از دو کشور ایران و عراق نداشته است؛ اما روس ها به این ترتیب به امریکایی ها نشان داده اند که این کشور، خود ابرقدرتی همتراز امریکا است و از توانایی های فوق العاده ای برخوردار است.
واکنش هایی که امریکا نشان داد نیز حاکی بود که واشنگتن پیام مسکو را دریافت کرده و عصبانی شده است.
امریکایی ها مدعی شدند ۴ موشک روسی در ایران سقوط کرده؛ تا به این ترتیب، توان نظامی روسیه را زیر سؤال ببرند و آن را آسیب پذیر و کم اهمیت جلوه دهند؛ ادعایی که هم ایرانی ها رد کردند و هم روس ها.
اشتون کارتر؛ وزیر دفاع امریکا روز جمعه، روسیه را متهم کرد که عملیاتش در سوریه "از بنیان غلط" است و "آتش جنگ داخلی و افراط‌گرایی" را شعله ور می‌کند.
اما مسکو این ادعا را که عمدتا اهدافی به جز مواضع داعش را در هفته گذشته مورد حمله قرار داده، رد می‌کند.
از سوی دیگر، همزمان وزارت دفاع امریکا طرح هایی را برای ساماندهی در طرح آموزش و تجهیز تروریست های مخالف دولت بشار اسد در سوریه اعلام کرد.
اشتون کارتر دستورالعمل هایی را اعلام کرد که براساس آن گروه‌های کوچکتری از تروریست ها ایجاد و به آنها درباره پشتیبانی هوایی از عملیات علیه داعش در امتداد مرز ترکیه آموزش داده می شود.
به گفته کارشناسان، بررسی آموزش و تجهیز تروریست های ضد سوری از سوی امریکا، ظاهرا به معنای آن است که تلاش های فعلی برای توسعه توان این گروه ها مؤثر نبوده است.
پیشتر وزیر دفاع امریکا گزارش روزنامه نیویارک تایمز را مبنی بر اینکه وزارت دفاع این کشور قصد دارد برنامه ۵۰۰ میلیون دالری آموزش و تجهیز تروریست های سوری را متوقف کند، تکذیب کرده است.
آقای کارتر گفت که امریکا در صدد یافتن راه‌های جدیدی برای همکاری با گروه‌های مخالف دولت سوریه است.
او گفت که باراک اوباما؛ رئیس جمهور، به زودی سیاست های جدید این کشور را برای دستیابی به اهدافی مشابه اعلام می کند.
آمریکا از بهار امسال برنامه‌ای را برای آموزش تروریست های ضد سوری آغاز کرد؛ اما گفته می‌شود که این برنامه نتوانسته بیشتر از چند ده نفر از تروریست های ضد سوری را جذب کند و به همین دلیل از سوی برخی مقام‌های نظامی ارشد امریکا یک "شکست تمام عیار" توصیف شده بود.
مقام‌های امریکایی اعلام کردند تروریست هایی که آموزش داده‌اند تجهیزاتی را که امریکا در اختیار شان قرار داد به جبهه نصرت، نزدیک به القاعده، تحویل دادند.
اینک اما کارشناسان پیش بینی می کنند، هدف امریکا از فعال کردن دوباره این برنامه، مقابله با پیشروی نیروهای ارتش سوریه و روسیه در آن کشور است و پیش بینی می شود در این صورت، جنگ سوریه ابعاد ناشناخته، پیچیده و بسیار خطرناکی پیدا کند.
رییس جمهوری فرانسه نیز پیشتر نسبت به وقوع جنگی تمام عیار در سوریه هشدار داده بود. رییس جمهوری امریکا هم از احتمال افتادن ایران و روسیه در «باتلاق» سوریه خبر داده بود و علمای سعودی هم پس از آغاز حملات روسیه در سوریه، علیه ایران و روسیه، اعلام «جهاد» داده اند.
با این حساب، پیش بینی می شود جنگ سوریه، به زودی وارد مراحلی شود که شاید بسیاری از بازیگران این جنگ به ویژه محور غربی- عربی به علاوه ترکیه و اسراییل، هیچ تصوری از ابعاد و تبعات آن نداشته باشند.
https://avapress.com/vdchxqnzk23nzkd.tft2.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما