تاریخ انتشار :شنبه ۲۶ میزان ۱۳۹۳ ساعت ۲۲:۰۴
کد مطلب : 100631
پیمان استراتژیک میان انقره و کابل، فصل جدیدی در روابط میان دو کشور
رؤسای جمهور افغانستان و ترکیه امروز، پیمان استراتژیک میان هر دو کشور را به امضا رسانیدند.
داکتر اشرف غنی احمد زی و رجب طیب اردوغان طی مراسمی، پیمان استراتژیک همکاری میان هر دو کشور در کابل به امضا رسانیدند.
داکتر احمدزی رییس جمهور کشور، امضای این پیمان را گامی در راستای تقویت همکاری ها ، افزایش تجارت و گسترش همکاری های سیاسی عنوان کرد.
وی از همکاری های این کشور در سال های گذشته ابراز قدردانی کرده افزود: کشور دوست ترکیه، علاوه بر کمک میلیون ها دالر در بخش بازسازی، در قسمت تحصیل و پذیرش بورسیه دانشجوهای افغان، تسهیلات خوبی برای ما فراهم کرده است.
بر اساس گفته های رییس جمهور، وی با رجب طیب اردوغان در مورد دنیای اسلام، ایجاد تحکیم دموکراسی، اقتصاد مرفه، تلاش های دوامدار برای ایجاد صلح در منطقه و گسترش مناسبت های دوجانبه بحث و گفتگو داشته است.
رئیس جمهور گفت: اولین اقدام ترکیه بازسازی مدرسه بهاالدین ولد زادگاه مولانا در ولایت بلخ است، که بزودی آغاز خواهد شد.
آقای احمدزی گفت که قرار است ترکیه دانشگاه مولانا جلال الدین بلخی را در کابل ایجاد کند و همچنین شفاخانه علی‌آباد این شهر بازسازی کند.
رئیس جمهوری افغانستان گفت: توافق شد که نهادهای دولتی و خصوصی افغانستان و ترکیه همکاری متقابل داشته و افغانستان از اصلاحاتی را که ترکیه انجام داده و از تجارب ترکیه بیاموزیم."
او افزود که 'روند قلب آسیا' و تلاش های دوامدار ترکیه برای ایجاد صلح و ثبات در منطقه نیز موضوع دیگر مورد صحبت دو کشور بود.
آقای احمدزی با استقبال از این طرح ترکیه گفت: "با درنظر گرفتن نقش سازنده توسط پاکستان، ما از این طرح استقبال میکنیم و امیدواریم به تدریج دستاوردهای مشخص داشته باشد."
او با اشاره به اینکه افغانستان در نظر دارد که راه‌های ترانزیتی خود را استحکام ببخشد و ترکیه نیز ایجاد مدیریت هوایی و دیگر زمینه‌های ترانسپورتی این کشور را همکاری خواهد کرد.
در ادامه رجب طیب اردوغان، نخستین انتقال مسالمت آمیز قدرت سیاسی در افغانستان را دست آورد بزرگی برای افغانستان عنوان کرد.
وی افزود: ما در صدد برقراری ارتباط های دایمی و موثر بین هر دو کشور هستیم و خواهان افزایش آن نیز می باشیم.
به گفته رییس جمهور ترکیه، پیمان استراتژیک میان انقره و کابل، فصل جدیدی در روابط میان دو کشور می باشد.
او تاکید نمود که ترکیه و افغانستان در همکاری هم و دیگر کشورهای دوست و همسایه، علیه تروریزم مبارزه مشترک خواهند کرد و برای تامین صلح می کوشند.
او افزود که جمهوری ترکیه ساخت فرودگاه بین المللی کابل را به عهده گرفته است.
آقای اردوغان از روند سه جانبه استانبول میان افغانستان، پاکستان و ترکیه یاد کرده و گفت: "در این نشست توافق کردیم که این روند دوباره از سر گرفته شود؛ چون هر گونه مشکل که بین افغانستان و پاکستان باشد، نمی خواهیم آینده را به مخاطره اندازد."
او افزود که بدون همکاری پاکستان انتخابات افغانستان نمی توانست بدون مشکل برگزار شود و این کشور در زمان انتخابات به به تروریستها اجازه نداد تا از مرزهایش عبور کند.
آقای اردوغان تاکید کرد که نتایج نشست ترکیه، پاکستان و افغانستان با گذشت زمان مشخص خواهد شد. او افزود که ترکیه تلاش دارد تا اداره سرمایه گذاری این کشور فعالیت خود را در افغانستان آغاز کند و علاوه بر آن برای محصولات زراعتی افغانستان در ترکیه بازاریابی شود.
آقای اردوغان و داکتر احمدزی علاوه بر امضای پیمان استراتژیک، سرک پل سوخته – دارالامان را که به هزینه کشور ترکیه تمویل شده بود را طی مراسمی افتتاح کرد.
ترکیه یکی از کشورهایی است که از روابط خوبی با افغانستان برخوردار است و همین اکنون در چارچوب ناتو حضور نظامی نیز در کشور دارد.
رجب طیب اردوغان اولین رییس جمهور ترکیه است که بعد از پنجاه سال وارد افغانستان شده است.
اکنون روابط تجاری افغانستان و ترکیه سالانه به ۳۰۰ میلیون دلار می رسد و آقای اردوغان تاکید کرد که وزرای ترکیه در زمینه زیربنایی همانند استخراج نفت، تحقیقات روی ذخایر نفتی افغانستان و زراعت با همتایان افغان خود کار خواهند کرد.
ترکیه یکی از حامیان مهم افغانستان در مبارزه با تروریسم و بازسازی ویرانی‌های سه دهه جنگ در این کشور شمرده می‌شود.
این کشور ۳۹۳ سرباز در افغانستان دارد، ولی این سربازان شرکت چندانی در میدان‌های نبرد نداشته‌اند، به همین دلیل، نیروهای ترک در افغانستان تلفات جنگی نداشته‌اند.
رجب طیب اردغان با عبدالله عبدالله رییس اجرایی حکومت افغانستان و جنرال عبدالرشید دوستم معاون اول رییس جمهور احمدزی نیز دیدار کرده است.
گفتنی است، ترکیه افغانستان را در سیزده سال گذشته در بخش های نظامی، صحی و آموزش همکاری های لازم کرده است.
هم اکنون صد ها شاگرد افغان در لیسه های اتاترک در کشور مصروف آموزش اند و هم چنان تعداد زیاد جوانان افغان در پوهنتون های ترکیه تحصیل می کنند.
به باور کارشناسان، ترکیه به عنوان یک کشور اسلامی و با نفوذ می تواند در ایجاد صلح و ثبات در افغانستان نقش ارزنده داشته باشد.
جاوید لودین معین سیاسی سابق وزارت امور خارجه کشور می گوید: یگانه کشوری که بهترین روابط دوستی را با افغانستان داشته، کشور ترکیه بوده و این کشور در تمام موارد افغانستان را یاری کرده است.
لودین تاکید کرد: به دنبال تحولات سیاسی و نظامی که در افغانستان به وجود آمد و بخصوص از سیزده سال گذشته به این سو ما شاهد کمک های فراوان کشور ترکیه در افغانستان بوده ایم.
آقای لودین افزود: کمتر کشورهایی را داریم که همانند کشور ترکیه با دولت افغانستان همنوا باشد و این کشور را در تمام عرصه ها بدون کدام کمی و کاستی ها یاری کرده باشد و در سیزده سال گذشته روابط میان افغانستان و ترکیه در تمام بخش ها افزایش یافته است.
ترکیه دومین کشوری بود که در سال ۱۹۱۹ استقلال افغانستان را به رسمیت شناخت، از همان روز به بعد رابطه بین کابل و انقره بسیار صمیمی و پر از همکاری بوده است و هر سال در اول مارچ روز دوستی ترکیه و افغانستان برگزار می گردد.
منبع : خبرگزاری صدای افغان(آوا) - کابل
https://avapress.com/vdcipuazzt1auq2.cbct.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما

ترکیه وروسای این کشور از دوستان صهیونیسم بوده که سعی دارند با نمایشهای مختلف منطقه خاورمیانه را دراختیار امریکا ویهودیان قراردهند.