تاریخ انتشار :يکشنبه ۸ سنبله ۱۳۹۴ ساعت ۰۱:۵۸
کد مطلب : 115833
امنیت، دوسیه ای که همچنان باز است
معصوم استانکزی؛ سرپرست وزارت دفاع می‌ گوید که با بیرون شدن نیروهای خارجی از افغانستان، خلأ امنیتی به وجود نیامده است.
آقای استانکزی گفت که نیروهای امنیتی افغان در حال حاضر در مواضع بیشتری می ‌جنگند.
این اظهارات در حالی ابراز می شود که ناامنی ها در افغانستان، طی ماه های اخیر به شدت افزایش یافته و کارشناسان نیز ارزیابی آقای استانکزی را تایید می کنند که نیروهای امنیتی کشور اکنون در جبهه های بیشتری می جنگند؛ اما در عین حال، تاکید می کنند که نیروهای امنیتی در ماه ‌های اخیر درگیر نبردهای شدیدی با تروریست ها شده و در مواردی نیز تروریست ها در بعضی مناطق پیشروی‌ هایی داشته ‌اند.
مثلا در تازه‌ ترین مورد، تروریست های وابسته به طالبان توانستند روز چهارشنبه هفته گذشته، ولسوالی موسی قلعه در ولایت جنوبی هلمند را به تصرف خود درآورند.
علاوه بر آن تروریست ها در چند ماه اخیر دست به حملات زیادی در شهرهای افغانستان از جمله کابل؛ پایتخت کشور زده ‌اند که تلفات و ویرانی های سنگین و وسیعی نیز به دنبال داشته است.
این در حالی است که افغانستان هنوز یک وزیر دفاع رسمی ندارد و به دنبال دوبار رد صلاحیت شدن وزرای دفاع پیشنهادی اشرف غنی از سوی پارلمان، آقای استانکزی اکنون به عنوان «سرپرست» وزارت دفاع کارش را دنبال می کند.
شماری از کارشناسان مسایل نظامی، نبود وزارت دفاع رسمی را نیز یکی از عوامل مؤثر در ایجاد وضعیت کنونی می دانند و هشدار می دهند که در صورت نادیده گرفتن این عامل، احتمال بدتر شدن وضعیت در خلأ یک استراتژی بزرگ و فراگیر امنیتی وجود دارد.
تحولات جاری امنیتی، نگرانی ‌هایی را در مورد توانایی نیروهای امنیتی در حفظ امنیت کشور به وجود آورده است.
اما سرپرست وزارت دفاع می ‌گوید به رغم اینکه شمار نیروهای خارجی در کشور به صورت قابل ملاحظه ‌ای کاهش یافته؛ اما نیروهای افغان در یک سال گذشته ماموریت‌ های زیادی را انجام داده‌ و توانسته‌ اند جلو حملات بسیاری را بگیرند.
آقای استانکزی گفت:"من موافقم که خلأی اگر وجود دارد در تجهیز و آماده ساختن نیروهای امنیتی است؛ اما این نیروها با سرسختی در برابر شورشیان مقاومت می ‌کنند و مردم هم همین دید را نسبت به آنها دارند."
به گفته او نیروهای امنیتی افغان تلاش دارند تا از یکسو حملات انتحاری را مهار کنند و از سوی دیگر عملیات شورشیان را در مناطق مختلف کشور عقب برانند.
با این وصف، ناظران حوزه مسایل دفاعی و امنیتی ضمن تایید بخشی از اظهارات سرپرست وزارت دفاع، مبنی بر اینکه نیروهای امنیتی اکنون در بخش های بیشتری می جنگند و دستاوردهای قابل قبولی نیز داشته اند، تاکید می کنند که در نبود یک استراتژي جامع و بلندمدت امنیتی، قوی ترین و حرفه ای ترین ارتش های جهان نیز در برابر یک جنگ فرسایشی و طولانی، آسیب پذیر و تضعیف می شوند و این همان چیزی است که اکنون بدنه اصلی نیروهای امنیتی کشور را تهدید می کند.
گزارشی که چندی پیش در مورد فرار و ترک خدمت هزاران عضو ارتش افغانستان منتشر شد و افزون بر آن، آمارهایی که در مورد میزان بسیار بالای تلفات نیروهای امنیتی در جنگ های جاری وجود دارد، خطرات و نگرانی های بیشتری را متوجه کارکرد و آینده نیروهای امنیتی می کند.
علاوه بر اینها، نباید فراموش کرد که دشمن روز به روز در حال توسعه و قدرت گیری است و در برابر سرعت بازاحیایی دشمن، کاری که برای تقویت نیروهای امنیتی می شود، بسیار اندک به نظر می رسد.
سرپرست وزارت دفاع همچنین با اشاره به فعالیت نیروهای وابسته به گروه داعش در کشور گفت:"هر گروهی که علیه مردم افغانستان دست به فعالیت ‌های تروریستی بزند، به عنوان تهدید امنیتی شناخته می ‌شوند."
مقام‌ های امنیتی تایید کرده ‌اند که گروه داعش در ماه‌ های اخیر، به جذب نیرو و انجام عملیات در برخی از مناطق این کشور دست زده است و این امر، نگرانی های تازه ای را در خصوص آینده وضعیت امنیتی کشور به وجود آورده است.
بنابراین، دوسیه امنیت کشور همچنان باز و منتظر رسیدگی عاجل، جامع و همه جانبه است و اگر قبول کنیم که کشور با خلأ امنیتی مواجه نیست، وضعیت کنونی بدون شک برای مردم کشور، رضایت بخش نیست و مسؤولان، وظیفه دارند تا تلاش بیشتری برای بهبود اوضاع صورت دهند.
در رویدادی دیگر، رییس جمهور اشرف غنی در نشست شورای امنیت ملی به نهادهای دفاعی و امنیتی کشور دستور داد تا در همکاری مشترک با نمایندگی سازمان ملل متحد در کابل، تلفات غیرنظامیان را به گونه دقیق بررسی کرده و رهنمودهای جدیدی را برای جلوگیری از تلفات غیر نظامیان در جریان تحرکات نظامی در میدان های نبرد روی دست گیرند.
ریاست جمهوری می گوید که حکومت یک طرح جامع را برای کاهش تلفات غیر نظامیان که بازنگری کارشیوه عملیات ها، اصول جنگ و نیز رسیدگی به قربانیان مشمول آن است، روی دست گرفته است.
با این حساب به نظر می رسد پس از رویدادهای خونین در کشور به ویژه در کابل پایتخت که تلفات سنگین غیر نظامی نیز به همراه داشت، به تازگی حکومت طرحی را روی دست گرفته تا بربنیاد آن در تلفات غیر نظامیان کاهش بیاید. بربنیاد این طرح، به نهادهای دفاعی و امنیتی کشور، دستور داده شده است تا در میدان های نبرد اصل هایی را رعایت کنند که از تلفات غیر نظامیان جلوگیری شود.
سید ظفرهاشمی؛ معاون سخنگوی ریاست جمهوری در این باره گفت:"رئیس جمهور افغانستان به عنوان سرقوماندان اعلی، در نشست شورای امنیت تمام نیروهای امنیتی و دفاعی را مکلف ساخت تا به خاطر جلوگیری از تلفات غیر نظامیان در میدان های نبرد، تمام تلاش ها را به خرج دهند."
هنوز جزئیات دقیقی در مورد ابعاد و اصول مندرج در این طرح، منتشر نشده است؛ اما کارشناسان می گویند که با توجه به اینکه طالبان و تروریست ها، بزرگترین عامل کشتار غیر نظامیان هستند نه نیروهای امنیتی، به نظر نمی رسد این طرح بتواند تغییری ملموس در خصوص امنیت غیر نظامیان به وجود آورد؛ مگر آنکه بخش های مهمی از این طرح، شامل تغییر استراتژی رویارویی با تروریست ها و توطئه های آنان هم باشد.
تلفات غیر نظامیان در نتیجه حمله های انتحاری و انفجاری طالبان، خشم همگان را برانگیخته است. نهاد های مدافع حقوق بشر هم چنین رویدادهایی را نکوهش کرده اند.
بربنیاد قانون اساسی، دولت مکلف و معتهد به تامین امنیت مردم کشور و مصونیت آنان است.
سازمان ملل متحد در تازه ترین گزارش خود در مورد آمار تلفات غیر نظامیان گفته بود که کشتار غیر نظامیان در افغانستان رو به افزایش است. بربنیاد این آمارها، مسؤول ۷۰ درصد تلفات غیر نظامیان، گروه های تروریستی اند.
https://avapress.com/vdcipwazpt1azv2.cbct.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما