تاریخ انتشار :شنبه ۲۹ قوس ۱۳۹۳ ساعت ۰۱:۱۰
کد مطلب : 104150
دانگام؛ یک گام و هزاران دام
نیروهای امنیتی افغانستان، عملیات تازه ای را در ولسوالی دانگام ولایت کنر آغاز کرده اند.
اما قیام کننده ها علیه طالبان و همچنین سربازان امنیتی می گویند که بدون پشتیبانی قوای هوایی نمی توانند تروریست های مهاجم را شکست دهند.
روز پنجشنبه هفته گذشته، ایوب سالنگی؛ سرپرست وزارت داخله هم به ولایت کنر رفت و به رسانه ها گفت که نیروهای امنیتی پلان هایی را برای عملی شدن درست عملیات دانگام روی دست گرفته اند.
نزدیک به ده روز از درگیری های شدید در ولسوالی دانگام ولایت کنر می گذرد.
گفته می شود بیش از دو هزار تروریست افغان و پاکستانی با حمایت نظامیان پاکستانی در این نبرد شرکت دارند.
گزارش مقام های امنیتی در این خصوص ناامیدکننده است.
روز چهارشنبه، سرپرست ریاست امنیت ملی به مجلس نمایندگان گفت که در دانگام نیرو و تجهیزات کافی وجود نداشته است.
این به باور ناظران نشان می دهد که دولت کماکان خطر تروریزم حتی در نقاط آسیب پذیری مانند دانگام را دست کم گرفته است.
مقام های امنیتی سعی می کنند، خطر تروریزم در دانگام را کم اهمیت جلوه دهند و به همین دلیل، مستمرا از آغاز عملیات و همچنین پیشرفت ها در شکست تروریست های مهاجم، سخن می گویند؛ اما واقعیت این است که این تنها یک گام برای امنیت دانگام است؛ امنیتی که در مسیر برقراری آن، هزاران دام پهن شده است و عبور از همه آنها، نیازمند یک راهبرد بلندمدت و استراتژیک امنیتی است.
دانگام و مناطق مشابه دیگر در کنر و نورستان، سال هاست که آماج حملات راکتی، توپخانه ای و گاه حتی هوایی ارتش پاکستان و همزمان تهاجم دسته جمعی تروریست های مسلح مورد حمایت رژیم پاکستان قرار دارد؛ اما برنامه دولت مرکزی افغانستان در قبال امنیت این مناطق، همان چیزی است که از ابتدا بود و این وضعیت، به تشجیع و تشویق تروریست ها و حامیان آن برای آماج قرار دادن این مناطق، کمک کرده است.
در حال حاضر ده ها خانواده در محاصره طالبان مسلح قرار دارند. شماری از قیام کننده ها می گویند که تا حالا نیروهای امنیتی افغان نتوانسته اند اعضای خانواده آنها را از محاصره نجات دهند.
یکی از رهبران قیام کننده علیه طالبان در ولسوالی دانگام می گوید که دار و ندارش را طالبان از بین برده اند و او در حال حاضر نگران وضعیت خانواده اش است.
اظهارات این باشنده ولسوالی دانگام درست در روزی صورت گرفت که سرپرست وزارت داخله به ولسوالی دانگام ولایت کنر رفت.
ناظران مسایل امنیتی می گویند که در مناطقی مانند دانگام، پشتوانه مردمی و نیروهای محلی در کنار نیروهای ملی امنیتی برای مبارزه با تروریزم و هراس افکنی از اهمیت استراتژیک و ویژه ای برخوردار است.
اگر نیروهای امنیتی و دولت مرکزی در کابل نتواند به خواسته ها و انتظارات حداقلی مردم محلی و قیام کنندگان پاسخ دهند و مصونیت خانواده های آنان را تامین نکنند، این خطر وجود دارد که آنها بر رویکرد خود در یاری رساندن به نیروهای امنیتی در برابر تروریست ها تجدید نظر کنند و به هدف تامین مصونیت و امنیت خود و خانواده خود، دست از مبارزه مسلحانه علیه تروریزم بردارند.
ایوب سالنگی در این سفر به نیروهای پولیس ملی دستور داد؛ تا با تمامی توان، برای برقراری امنیت و آرامش در ولسوالی های دانگام و اسمار تلاش کنند و جلو فعالیت های تروریستی را بگیرند.
با آنکه سرپرست وزارت داخله از استفاده از تمام توان نیروهای امنیتی سخن می گوید، باشنده های محلی و نماینده های مردم کنر در شورای ملی می گویند که نبود قوای هوایی یک مانع بزرگ برای پیروزی در دانگام است.
سخی مشوانی؛ یکی از اعضای ولسی جرگه که آقای سالنگی را در سفر به ولایت کنر همراهی می کرد، از نیروهای خارجی هم انتقاد کرد که در بسیاری موارد به صورت خودسرانه عملیات می کنند؛ اما حالا که نیاز است با نیروهای امنیتی افغان همکاری نداشته اند.
دانگام و سایر مناطق ولایت کنر، به دلیل داشتن کوهستان های پوشیده از درخت و جنگلزارهای انبوه، برای اعمال کنترل امنیتی و همچنین ردگیری و آماج قرار دادن تروریست های مسلح به کمک عملیات های جستجو، شناسایی و نظامی هوایی، با دشواری های فراوانی مواجه است.
به همین دلیل، جای خالی نیروی هوایی در عملیات دانگام بسیار محسوس است.
نیروهای خارجی نیز متاسفانه به رغم امضای کاغذپاره هایی به نام پیمان امنیتی، هیچ مسؤولیتی در این خصوص بر عهده نمی گیرند و این امر، بر خشم و انزجار مردم و نمایندگان آنها در شورای ملی افزوده است.
با این حال، باشنده های ولسوالی دانگام از مدتی به اینسو قیام های مردمی را علیه طالبان و حضور افراد این گروه در مناطق شان آغاز کرده اند.
آنها حالا اطمینان می دهند که با نیروهای امنیتی افغان همکار خواهند بود؛ تا طالبان و سایر گروه های تروریستی شکست بخورند؛ اما چیزی که آنها بر آن تاکید می ورزند، حمایت قطعی دولت و همچنین عملیات هوایی است؛ تا در نتیجه ولسوالی و مناطق شان از وجود شورشیان تصفیه شود.
اما با توجه به وضعیت جاری به نظر نمی رسد نیروهای خارجی به پیمان های امنیتی خود در این زمینه عمل کنند و دانگام را از کام تروریزم رهایی بخشند.
آنها متاسفانه یک نیروی هوایی رزمی و مجهز را در چارچوب نیروهای امنیتی افغانستان نیز ایجاد نکرده اند؛ تا به این نیروها امکان دهد بدون نیاز به کمک خارجی مستقلا اقدام به عملیات نظامی هوایی علیه تروریست ها کنند.
وزارت داخله می گوید که محمد ایوب سالنگی؛ سرپرست این وزارت، خود شخصا عملیات نظامی بر ضد طالبان در ولسوالی دانگام ولایت کنر را رهبری می کند.
صدیق صدیقی؛ سخنگوی وزارت داخله روز پنجشنبه گفت که به زودی این ولسوالی از وجود مخالفین مسلح، پاکسازی خواهد شد.
آقای صدیقی همچنین گفت که نیروهای اضافی نیز برای سرکوب مخالفین مسلح به ولسوالی دانگام فرستاده شده اند.
سخنگوی وزارت داخله می گوید، یگانه مشکل نیروهای امنیتی افغان در سرکوب مخالفین مسلح در ولسوالی دانگام، اراضی پر از جنگل و کوه های آن می باشد که مخالفین مسلح هنگام درگیری در آنها پنهان می شوند.
در همین حال، شماری از نمایندگان و بزرگان قومی کنر در نشستی تحت نام «انجمن مردمی» در کابل گفتند که صدها تن در ولسوالی دانگام به خاطر حملات مسلحانه طالبان پاکستانی مجبور به ترک خانه های خود شده اند.
آنان می گویند، طالبان مسلح پاکستانی از چند روز به اینسو افرادی را که حامی دولت افغانستان بوده و دست به قیام زده اند، هدف قرار می دهند.
سخنرانان این نشست گفتند که طالبان پاکستانی حدود دو سال قبل در برخی از مناطق سرحدی به خصوص ولسوالی دانگام جابجا شده اند.
بزرگان قومی و نمایندگان ولایت کنر در شورای ملی گفته اند که حکومت مرکزی در سرکوب طالبان مسلح در این ولسوالی طوری که لازم بود اقدام نکرده است.
دانگام از چهار سال پیش تاکنون آماج راکت های پاکستان است؛ اما دولت مرکزی تاکنون هیچ تلاشی برای پاسخ دادن به این راکت باری های متجاوزانه انجام نداده است و این، عامل اصلی نارضایتی و شکایت بزرگان کنر از دولت مرکزی است.
همچنین فضلهادی مسلمیار؛ رییس ‌مجلس سنا اعلام کرده، حاضر است برای دفاع از کشور در برابر پاکستان جهاد کند و وظیفه‌اش را هم از دست بدهد.
آقای مسلمیار گفته است مردم نیز آماده‌ دفاع از کشور اند؛ اما حکومت برای آنان هیچ‌گونه امکاناتی فراهم نمی‌کند.
ادامه‌ حملات راکتی پاکستان بر ولایت کنر، خشم رییس مجلس سنا را برانگیخته است.
او گفته، آماده است در برابر تجاوز پاکستان به سنگر نبرد برود؛ اما از عدم همکاری حکومت در این زمینه سخت انتقاد کرده است.
با این وصف، کارشناسان می گویند رویکرد حکومت در برخورد با این گونه شرایط به اندازه ای مقطعی و کوتاه مدت و آنی است که به نظر نمی رسد حتی موضع رییس مجلس سنا نیز بتواند به آن تکانه و تغییری وارد کند.
https://avapress.com/vdciw5azut1auz2.cbct.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما