تاریخ انتشار :دوشنبه ۱۰ سنبله ۱۳۹۳ ساعت ۱۵:۰۷
کد مطلب : 97932
اعجاز دموکراسی یا آنومی سیاسی؟
انتخابات کنونی، نادر ترین درنوع خود بوده و دریکی از قحطی زده ترین کویرها به وقوع پیوسته که دو قرن است "رای"،‌ "انتخابات" و "مردم باوری" و "مردم سالاری" را به خود ندیده و تنها چند صباحی این نسیم وزیده و این واژگان بر سر زبان ها افتاده و انتخاباتی برگزار می شود و از تقلب تا تهدید را تجربه می کند و مدعیات گاهاً عجیب را به خود می بیند. در انتخابات گذشته، رسانه ها و منابع رسمی تقلب یک میلیونی را منتشر کردند و در انتخابات کنونی اخبار تایید نشده، حاکی از تقلب بیش از دو میلیون رای است و اسناد و ادعاهای تقلب و مهندسی و غیره را هم پیوست این ماجر ا کنید که همه و همه روایت گر تلخکامی ها دموکراتیک مردم این مرز و بوم است. با این حال، در طیف های مختلف نظامی و سیاسی، تب دموکراسی خواهی و تذکار و تهدید برای تمکین دموکراسی دیده می شود که به تحیر و تامل انسان می افزاید و آن اینکه آیا دموکراسی چنین اعجازی دارد که مخالفان مسلح سابق و موافقان سیاسی کنونی را دموکراسی خواه ساخته و همه را زیر علم دموکراسی خواهی گرد آورده یا اینکه این انتخابات مشخصاً چنین اعجازی دارد!؟ پس از انتخاباتی که طلایه های بن بست و بحران قامت شومش را به مردم ما نشان داد و از خزان دموکراسی یعنی تقلب سخن گفته شد، ده ها سند تقلب ارائه شده،‌ ناظران، گده های برگ رای تیک مارک شده را دیدند و از چنین فرایندی شگفت زده شدند. از سوی دیگر کسانی که طی سیزده سال گذشته با لوله های تفنگ سخن گفته اند، گفته شد که در روز انتخابات دور دوم، دست از تهدید و قتل رای دهندگان برداشتند و در ناامن ترین ولایات که حق حیات از مردم گرفته می شد،‌ به مردم حق انتخاب دادند و باعث مشارکت حد اکثری شدند،‌ با شاهد شبه اعجاز شدند و اینک بار دیگر ناظر مسرور به بار نشستن این دموکراسی دوستی آنان هستیم و اینک می بینیم،‌همان ها که در ولایات نا امن بستر تحقق دموکراسی را فراهم کرده،‌ خواستار تمکین دموکراسی هم شده اند!؟ روز شنبه بی بی سی خبری را منتشر کرد مبنی بر اینکه "شماری از شاخه‌های جدا شده از حزب اسلامی گلبدین حکمتیار زیر نام 'اتحاد شوراهای حزب اسلامی' در همایشی تاکید کردند که فلان نامزد باید نتایج انتخابات را بپذیرد" و در غیر این صورت آنها"خاموش" نخواهند نشست!؟

شاید این معجزه دموکراسی است که منطق تفنگ را به یک منطق مدنی مبدل ساخته و به کاروان دموکراسی خواهان پیوند داده است و صد البته این گله هم وجود دارد که خوب بود،‌ این دسته از کنشگران سیاسی/نظامی ما درکنار دغدغه تمکین دموکراسی،‌ نگران سلامت آن هم می بودند و به شفافیت هم وقعی می نهادند و در همایش شان بر آن تاکید می ورزیدند،‌زیرا همه میدانیم، آنچه حلال مشکلات این مرز و بوم است و باید تمکین شود، دموکراسی شفاف و بدون اما و اگر است.

به هر روی همین که این دسته از کنشگران از فاز نظامی به منطق سیاسی روی آورده اند و اکنون تمکین دموکراسی را می خواهند، خود از نقاط عطف و اعجاب برانگیز تاریخ این سرزمین است و از منظری می تواند مایه امیدواری به گفتمان دموکراتیک باشد. البته تذکار این نکته عاری از فایده نیست که نسبت به این انقلاب ماهیتی و رویکردی این پرسش می توند طرح شود که این تحول، از اعجاز این دور انتخابات است یا کلا دموکراسی مقبولیت فراگیر یافته و همه با همین منطق سخن می گویند ‌در حالی که در انتخابات گذشته ریاست جمهوری چنین نگاه و نگرشی نایاب بود.

واقعیت همین است که جز تمکین دموکراسی راهی برای برون رفت از بن بست و بحرانهای اسمی و واقعی این کشور نیست و دیگر در قرن ۲۱ منطق سلطنت نه زیبنده حکومت هاست و نه دیگر مردم ، چنین توهینی به شعور خود را تحمل می کنند. در عصر دموکراسی و حقوق مدنی و سیاسی برای انسانها، حکومت های استبدادی منتصب نمی تواند پذیرفته باشد و قدرت، میراثی تلقی شود که از پدری به پسری می رسد. درعصر مدرن، سرزمین ها لامالک است و هر کسی تابعیت آنرا به دست آورد، از حقوق و تکالیف مساوی برخور دارد می شود. افغانستان هم به دلیل تکثر قومی بومی و سابقه سیاسی غیر دموکراتیک، تغیر شرایط درونی و بیرونی و نهایتاً تحولات مدرن، جز دموکراسی، هیچ قاعده ای را بر نمی تابد‌ و غیر از این،‌ نمی تواند گفتمانی مشترکی را بسازد و مبنای معقولی باشد. از همین رو، راهی برای رهایی از بحران ها و بن بست ها چیزی جز تمکین دموکراسی و پذیرش این قاعده نیست و بازی با این قاعده همه را از سکوت و سکون در می آورد و متوسل به رفتارهایی می سازد که کژی ها را با این عیار اصلاح نمایند.

نباید فراموش کنیم، آنچه معجزه گر است و اندیشه وران مدرن مطالبه آنرا دارند، دموکراسی واقعی، شفاف و حقیقتاً تبلور اراده مردم است و در این فرایند، حکومت و رعیت قرار داد نانوشته ی را می آفرینند و با انتخاب و اختیار حاکمی را برمی گزینند و بخشی از آزادی های فردی خویش را فدای نظم و امنیتی می کنند که حکومت باید برقرار سازد . در غیر این صورت،‌حکومتی را که نه منتخب مردم است و نه به باور "ژان ژاک روسو" چنین قراردادی را منعقد کرده اند، هر نوع اعمال سلطه آن نا مشروع و غیر قابل تمکین است. حال چقدر ما توانسته ایم به این حدود و صغور نزدیک شویم و انتخابات ما چقدر توانسته حرکت به این سو باشد، حدیث مفصلی باید خواند و سخن ها باید گفت. حال اینکه عده ای نا امن کردن روند انتخابات را وجیبه دینی میدانستند و انگشت رنگ آلود رای دهندگان را چنان آلوده دیده می دیدند که جز با قطع تطهیر نخواهد شد،‌ یکباره رأفت و عطوف شان برانگیخته گردید و نا امن ترین قلمروها را ایمن ساختند و مردم را مستحق رای شناختند،‌ کمی اعجاب انگیز است! یا در این قیامت حساب و کتاب انتخابات، تقلب و تفتیش،‌ مطالبه تمکین بی قید و شرط نتایج از عجایب دیگری است که بایستی آنرا حمل بر بی عیاری کنشگران کرد و معتقد به آنومی سیاسی شد. وانگهی وقتی که این ملک سایه سنگین و سهمگین تروریسم و انتحار را تجربه کرده و انواع نزاع های درونی سیاسی وغیر سیاسی را به خود دیده،‌ دیگر کسی از خموشی یا نعره و فریاد نمی هراسد،‌ زیرا ملک ما سرزمین پارادوکس هاست،‌ تظاهر دینی و ارزشی داریم اما سر به آستان قبیله می ساییم؛ یا مدعی روشنفکری هستیم اما تاریک اندیشی و خامی ها و اسارت در چنبره قوم و قدرت و منیت،‌ امان مان را بریده و عنان ما را به دست گرفته است. شرایط موجود نشان میدهد،‌ دموکراسی خواهی ما هم،‌ تهی از محتواست؛ به نام دموکراسی کام اولیگارشی ، آریستوکراسی و اتوکراسی می گیریم و پر مدعا تر از همیشه هزار تلاش و تقلا و تزویر می کنیم تا کتمان حقیقت کنیم .

این را نیز بدانیم، طالب تمکین دموکراسی و کسانی که باید از آن هراسید،‌همان اکثریت خاموش و خون دل خورده این سرزمین است که هم از طالبان سنگین ترین ستم ها را متحمل شده و هم از نظامی گری کشور آقای " میانجی " دشنه ها خورده و نه خاطره خوشی از مخالفان مسلح سابق یا مؤتلفان امروزین فلان کاندید دارند و نه از اصلاح صلاح دیده اند و نه از تحول چیزی جز تداوم سیره سوء گذشته. لذا آنکه مدعی حقیقی است و همه را به تمکین دموکراسی فرا می خواند و از بازی با سرنوشت شان برحذر می دارد،‌ مردم است و نباید از خموشی آنها سوء‌تعبیر شود و از عواقب واکنش آنها تغافل صورت گیرد.
مولف : سیدآقا موسوی نژاد
https://avapress.com/vdcj8heh.uqeatzsffu.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما