تاریخ انتشار :سه شنبه ۱۴ ثور ۱۳۹۵ ساعت ۱۱:۰۴
کد مطلب : 125824
واکنش تند محقق و  خلیلی درباره تغییر مسیر پروژ‌ه توتاپ
به دنبال تغییر مسیر عبور لین ۵۰۰ کیلو ولت برق «توتاپ» از سوی کابینه، مقامات حکومتی و سران مردم  خشمگین شده و با نشر اعلامیه ها واکنش های تندی از خود نسبت به فیصله کابینه نشان داده اند.

به گزارش خبرگزاری آوا، اعضای کابینه در نشست روز شنبه (۱۱ ثور ۱۳۹۵) خود فیصله کردند که پروژه‌ی «توتاپ» انتقال لین ۵۰۰ کیلو ولت برق از ترکمنستان به کابل از مناطق مرکزی «بامیان و میدان وردک» نه بلکه از مسیر سالنگ اجرا شود.

با این حال «محمد محقق» معاون دوم ریاست اجرایی، «محمد کریم خلیلی» معاون دوم پیشین ریاست جمهوری و «سروردانش» معاون دوم ریاست جمهوری در واکنش به فیصله اعضای کابینه گفته اند که باید پروژه توتاپ از مناطق مرکزی عبور داده شود.

پروژه‌ی توتاپ از سال‌های ۲۰۰۶م به‌بعد مورد بحث افغانستان و ترکمنستان بوده و در سال ۲۰۱۳م به‌صورت کلی بدون تعیین مسیر انتقال در کابینه‌ی سابق افغانستان نهایی شده بود.

شرکت آلمانی فشنر که تهیه‌ی ماسترپلان ۲۰ ساله‌ی برق کشور را عهده‌دار است، در آن زمان هردو مسیر سالنگ و بامیان (بامیان- میدان وردک- کابل) را برای تطبیق این پروژه بررسی کرد که مسیر بامیان را به‌دلایل فنی، امنیتی و اقتصادی پیشنهاد کرده است.

بااین حال محمد محقق، معاون دوم ریاست اجرایی در واکنش به فیصله‌ی اخیر کابینه در مورد تغییر مسیر پروژه‌ی لین برق موسوم به توتاپ گفته است که در سال ۲۰۱۳ در دوره‌ی حکومت قبلی «برخلاف مصالح ملی و دور از چشمان ملت» هیأت شرکت برشنا در سفری به آلمان بر شرکت فشنر آلمانی اعمال فشار کرده است که مسیر سالنگ را برای این پروژه انتخاب کند.

آقای محقق افزوده که فیصله‌ی اخیر کابینه «خلاف روحیه‌ی وحدت ملی» بوده و موجب یأس و ناامیدی بخش عظیمی از مردم کشور گردیده است.

معاون دوم ریاست اجرایی از حکومت خواسته است که در فیصله خود تجدید نظر کرده و با شرکت قراردادکننده تفاهم کند تا کار این پروژه را از مسیر بامیان و میدان وردک آغاز نماید.

در اعلامیه‌ی آقای محقق آمده است: با توجه به شرایط حساس کشور حفظ وحدت ملی از ضرورت‌های اساسی می‌باشد، حکومت نباید کاری انجام دهد که موجب دوری مردم از حکومت گردد.

محقق هشدار داده که ما بر تحقق خواسته‌های مردم خویش از طریق مذاکره و حرکات مدنی اقدام خواهیم نمود و امیدواریم خواسته‌های بر حق مردم جامه‌ی عمل بپوشد.

همچنین «محمد کریم خلیلی»، معاون شورای عالی صلح و معاون رئیس‌جمهور پیشین می‌گوید که تصمیم حکومت در مورد تغییر مسیر پروژه‌ی انتقال برق موسوم به «توتاپ» از مسیر مناطق مرکزی به سالنگ‌ بحران‌زا و خلاف اصل عدالت است.

آقای خلیلی تاکید کرده است در شرایطی که کشور ما با انواع چالش‌های تحمیلی و درونی، مواجه است، این اقدام حکومت یک اقدام بحران‌زا و خلاف اصل عدالت و انکشاف متوازن است. مردمی که از این تبعیض و ستم آشکار متأثر می‌شوند، از تمام امکانات مدنی در برابر این تصمیم ناموجه، استفاده خواهند کرد و به‌هیچ وجه اجازه نخواهند داد که از این خط قرمز عبور شده و چنین تبعیض و ستمی، بر آنان روا داشته شود.

محمد کریم خلیلی افزوده است حکومت در آخرین فیصله‌ خود برخلاف روحیه‌ی ملی و ارزش‌های قانون اساسی، یکی از مهمترین خواست‌های عادلانه‌ی مردم را مبنی بر انتقال لین برق توتاپ از مسیر بامیان و میدان وردک، نادیده گرفته است.

همچنان خلیلی با اشاره به لین انرژیِ کاسا یک‎هزار، پروژه‌ی تاپی و خط برق فعلیِ کابل از راه‌ها و ولایت‌های دیگر گفته است این‌بار مناطق مرکزی هزارجات حق دارند تا از پروژه‌ی انرژی توتاپ مستفید شوند.

در اعلامیه دفتر آقای خلیلی آمده است که انتقال این خط از مسیر بامیان، به‌هیچ‌وجه مخالف منافع سایر شهروندان در ولایات دیگر نبوده و نیست. هر شخص و گروهی که با استفاده از این مسأله، شهروندان را در تقابل منافع، قرار می‌دهند، این کارشان خیانت به وحدت ملی و مصالح علیای کشور است.

آقای خلیلی از رهبران حکومت وحدت ملی و به‌ویژه رییس‌جمهور خواسته است که در این فیصله تجدید نظر کرده و این لین برق را از مسیر بامیان- میدان وردک- کابل انتقال دهد.

گفتنی است پیشتر سرور دانش، معاون دوم ریاست‌جمهوری نیز در واکنش به فیصله‌ی اخیر کابینه گفته بود که پیشنهاد شرکت آلمانی برای عبور این لین برق از مسیر بامیان از سوی وزارت انرژی و آب و شرکت برق برشنا رد شده است.

آقای دانش گفته است: تنها دلیلی که از سوی وزارت انرژی و شرکت برشنا به‌خاطر انتقال برق از مسیر سالنگ، کمی موجه به نظر می‌رسد، تفاوت زمانی انتقال برق از دو مسیر سالنگ بامیان است.

به باور آقای دانش، این تفاوت زمانی به‌دلیل کم‌توجهی این دو نهاد به‌وجود آمده است.
https://avapress.com/vdcj8ievxuqe8oz.fsfu.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما