تاریخ انتشار :يکشنبه ۱۹ دلو ۱۳۹۳ ساعت ۱۷:۰۵
کد مطلب : 106591
کشف و ضبط ۶۵ موتر حامل لاجورد، در ولایت بدخشان
مسئولان محلی ولايت بدخشان می گویند که نیروهای امنیتی ٦٥ موتر کاماز باربری سنگ لاجورد به ارزش بيش از يک ميليارد افغانى را در این ولایت کشف و ضبط کرده اند.
نوید فروتن سخنگوی ولایت بدخشان به خبرگزاری(آوا) گفت: شماری ازافراد غیرمسئول به همکاری زورمندان در ولایت بدخشان همواره دست به استخراج و قاچاق سنگ های قیمتی میزنند.
وی افزود: براساس تلاش های مقام محلی این ولایت و مصوبه شورای امنیت، به تازگى ٦٥ موتر کاماز باربری سنگ لاجورد به ارزش بیش از یک میلیون افغانی را که از معدن کران و منجان توسط افراد غیرمسئول استخراج شده بود، درشهر فیض آباد توسط مقامات امنیتی متوقف و ضبط شد.
به گفته ی سخنگوی ولایت بدخشان، در حال حاضر معدن لاجورد بدخشان دردست قوماندان ملک قرار دارد و حکومت مرکزی باید با همکاری وزارت داخله کشور، برای جلوگیری از استخراج و قاچاقاق سنگ های قیمتی نیروهای مشخصی را برای محافظت از معادن به این ولایت توظیف نمایند.
او گفت: استخراج غیر قانونی معادن ولایت بدخشان برعلاوه که صدمه بزرگی را به اقتصاد ملی کشور وارد میکند باعث تقویت مالی خوبی برای مخالفین مسلح دولت است، چراکه در حال حاضر ۴۰ درصد استفاده از معادن این ولایت را مخالفین به جیب خود میزنند.
وی خاطر نشان ساخت که گروه طالبان از عواید معدن سلاح و مهمات خریداری کرده و با گذشت هر روز به کمیت آنها افزود می شود، زیرادر گذشته تعداد مخالفین برای باج گیری از استخراج کنندگان غیر قانونی معادن به ۱۰۰ نفر می رسید، اما حالا تعدادشان به سه هزار نفر میرسد.
بدخشان یکی از ولایت‌های کوهستانی شمال افغانستان است که معادن بی شماری را از لاجورد، طلا و یاقوت در دل خود جای داده است.
این درحالیست که استخراج غیرقانونی تنها محدود به شمال افغانستان نیست، بلکه مقامات افغان می گویند این فعالیت خودسرانه در برخی ولایت های مرکزی، شرقی و جنوب شرقی نیز جریان دارد.
به گفته ی آنان، معادن زیرزمینی بیشتر در ولایت های نا آرام و جاهایی که مخالفان مسلح دولت فعال اند، استخراج غیر قانونی می شوند.
از سویی هم تاجران سنگ به این باورند که استفاده از معادن سنگ های قیمتی در افغانستان برعلاوه که می تواند در رشد اقتصادی کشور بسیار موثر واقع شود، زمینه های اشتغال زایی را بیشتر برای شهروندان کشور فراهم می سازد.
به گفته حاجی یونس یک تن از تاجران سنگ های قیمتی، استخراج معادن با استفاده از حفر تونل ها، برمه های دستی و استفاده از مواد منفجره صورت می گیرد که موجب تخریب این سنگ ها شده و بازدهی آن را کم می کند.
وی افزود، دولت باید جلو قاچاق و استخراج غیر قانونی که اکثراً توسط افراد زورمند و باشندگان همان محل انجام می شود را گرفته و معادن را به تاجران و سرمایه گذاران به مزایده بگذارند تا از این طریق برای خودکفایی کشور استفاده های بهینه صورت گیرد.
او گفت: قاچاقبران خارجی، خصوصاً قاچاقبران پاکستانی سنگ ها را با قیمت ناچیز به صورت غیر قانونی به کشورشان برده بعداً آنرا به نام کشور خودشان به بازار های جهانی صادر می کنند.
گفتنی است که لاجورد سنگ قیمتی آبی رنگ است که قابلیت پودر شدن و کندن کاری را دارد و به همین لحاظ از هزاران سال پیش در جهان خواهان زیادی داشته است و در افغانستان از گذشته تاکنون به میزان وسیع استخراج می شود، اما استفاده بیشتر ازاین سنگ قیمتی افغانستان را کشورهای همسایه بخصوص پاکستان می برد.
منبع : خبرگزاری صدای افغان(آوا) - کابل
https://avapress.com/vdcjhmevvuqeyiz.fsfu.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما