تاریخ انتشار :دوشنبه ۲ اسد ۱۳۹۶ ساعت ۱۷:۲۹
کد مطلب : 146966
اولین سالگرد حملات انتحاری در میان تظاهرات کنندگان جنبش روشنایی در کابل

حکومت در بررسی پرونده حمله بر جنبش روشنایی ناکام بوده ‌است

این بار هسته اصلی اعتراضات با ارگ مذاکره می‌کند
حکومت در بررسی پرونده حمله بر جنبش روشنایی ناکام بوده ‌است

همزمان با فرا رسیدن اولین سالگرد فاجعه خونین دهمزنگ و حملات انتحاری در میان تظاهرات کنندگان جنبش روشنایی در میدان دهمزنگ شهر کابل که ۸۶ شهید و بیش از ۴۰۰ زخمی برجای گذاشت و ظاهرا گروه داعش مسئولیت آن را به عهده گرفت، مسئولین در شورای عالی مردمی جنبش‌روشنایی می‌گویند که حکومت در بررسی این پرونده ناکام بوده ‌است.

به گزارش خبرگزاری صدای افغان(آوا)، هزاران تن از معترضین جنبش روشنایی که مخالف تغییر مسیر خط انتقال برق ترکمنستان از بامیان و مناطق مرکزی به سالنگ بودند، در دومین حرکت گسترده مردمی و علی رغم تهدیدهای امنیتی به روی جاده ها آمدند تا صدای اعتراض خود را به گوش حکومت و جهانیان برسانند. هرچند حکومت با استفاده از کانتینرها راه معترضین را در دهمزنگ کابل مسدود کرده بود، اما این تظاهرات به صورت مسالمت آمیز برگزار شد. با این وجود، پاسخ این تظاهرات مسالمت آمیز، کشت و خون و فاجعه بود و دو انتحارکننده خود را در میان معترضین منفجر کردند و فاجعه خونین دهمزنگ را آفریدند.

بسم‌الله رنجبر، عضو شورای عالی مردمی جنبش روشنایی به ‌خبرگزاری آوا گفت: با آن که حکومت سال‌گذشته کمیسیون یک‌جانبه‌یی را بدون حضور اعضای جنبش روشنایی، برای بررسی فاجعه دوم اسد ایجاد کرد؛ اما تاکنون نتوانسته نتایج بررسی‌هایش را همگانی کند.

رنجبر افزود، نه‌تنها نتایج این کمیسیون تاکنون معلوم نیست؛ بل نتایج کمیسیون‌هایی که از سوی محمد محقق و کریم خلیلی نیز برای بررسی مسیر عبور خط برق "توتاپ" ایجاد شدند، نامعلوم باقی‌ مانده‌اند.

رنجبر هشدار داد که اگر فاجعه دوم اسد سال گذشته به ‌صورت بی‌طرفانه از سوی حکومت بررسی نشود؛ آنان به‌ محاکم بین‌المللی مراجعه خواهند کرد.

این اظهارات در حالی مطرح می‌شود که سال گذشته پس از حمله‌ی خونین دوم اسد بر راه‌پیمایان جنبش روشنایی در دهمزنگ کابل، که در نتیجه آن ۸۶ تن کشته و بیش از ۴۰۰ تن دیگر زخمی شدند؛ ارگ کمیسیونی را برای بررسی این رویداد موظف کرد. اما جنبش روشنایی توظیف این کمیسیون را نپذیرفت و تأکید کرد که هیات بین‌المللی زیر نظر مراجع‌ معتبر جهانی، این قضیه را بررسی کنند.

نهادهای همسو با حکومت در حمله سال گذشته دست داشتند!
رنجبر با اشاره به ‌رویداد دوم اسد سال گذشته تأکید کرد که هرچند عامل فاجعه دوم اسد مشکوک است، اما به‌باور آن ها جریان های همسو با حکومت، در حمله سال گذشته دست‌ داشتند.

او اضافه کرد که گروه‌های همسو با حکومت به‌هدف جمع کردن پای اعتراض کنندگان از خیابان‌ها، معترضین جنبش روشنایی را به‌خاک و خون کشانید.

به‌باور رنجبر، در حمله بالای جنبش روشنایی، بیشترین نفع را حکومت برد و توانست گلیم حرکت‌های دادخواهانه را از خیابان‌های کشور جمع کند.

این عضو شورای عالی مردمی جنبش روشنایی اشاره کرد که از سویی دیگر، جنبش روشنایی به‌عنوان یک اپوزیسیون قدرتمند، بالای حکومت اعمال فشار می‌کرد و دور از منطق است که یک گروه دیگر که خود نیز مخالف دولت باشد، داعیه ‌حق طلبی این جنبش را سرکوب کند.

وی علاوه کرد، گروه داعش که مسوولیت حمله به ‌جنبش روشنایی را به‌عهده گرفت، در آن زمان آن قدر قدرتمند نبود بتواند در قلب کابل سه ‌انتحاری را میان معترضین بفرستد.

او حکومت را نیز به کوتاهی در ‌تأمین امنیت معترضین متهم کرد و گفت: هرچند حکومت یک روز قبل آمادگی خود را برای تأمین امنیت معترضین اعلام کرده ‌بود، اما در روز دوم اسد، از تأمین امنیت آنان شانه خالی کرد.

این بار هسته اصلی اعتراضات با ارگ مذاکره می‌کند!
با وجود این که قبل از این نیز شخصیت‌هایی چون کریم خلیلی و محمد محقق با ارگ ریاست جمهوری در مورد مسیر عبور لین ۵۰۰ کیلوولت ترکمنستان نشست های داشته‌اند؛ اما رنجبر با متفاوت خواندن مذاکرات کنونی با قبلی می گوید که این بار هسته‌اصلی اعتراضات با جانب ارگ مذاکره می‌کند.

قرار بود همزمان با اولین سالگرد فاجعه خونین جنبش روشنایی در دهمزنگ کابل، این جنبش تظاهراتی را در کابل برگزار کند که اعلام شد به دلیل پذیرفته شدن مذاکرات آن ها با حکومت، این تظاهرات را به تعویق انداختند.

بسم الله رنجبر، عضو شورای عالی مردمی جنبش روشنایی افزود که شورای عالی مردمی در دور قبلی مذاکرات حضور نداشت، اما این بار با به‌میدان آمدن این شورا، انتظار می‌رود که مذاکرات نتایج بهتری را در پی داشته باشد.

او خاطرنشان کرد، در دیدار شب گذشته تأکید شد که در کنار بررسی تخنیکی و بی‌طرفانه قضیه خط برق؛ عاملان فاجعه دوم اسد نیز شناسایی و به‌پنجه قانون سپرده شوند.

رنجبر اضافه کرد که در این نشست، روی تکریم خانواده های شهدا و ایجاد یک کمیسیون بررسی نیز بحث صورت گرفت و ممکن است که فردا شب این کمیسیون اعلام موجودیت کند و اعضای آن معرفی شود.

او خاطرنشان کرد، در صورتی که نتایج بررسی این کمیسیون بی‌طرفانه و مطابق منافع ملی باشد، جنبش روشنایی با هیچ کسی خصومت و مشکل خصوصی ندارد.

او علاوه کرد که اگر حکومت نیز داعیه این جنبش را بپذیرد، پای اعضای جنبش روشنایی از خیابان ها جمع خواهد شد؛ اما هر زمانی که عدالت صدمه ببیند و تبعیض و بی عدالتی وجود داشته باشد، جنبش روشنایی هم‌چنان در برابر بی عدالتی ها قد علم خواهد کرد.

به‌تمام خانواده‌های شهدا کمک مالی صورت گرفته و زخمیان نیز مداوا شده‌اند
رنجبر در قسمت اخیر سخنان خود یادآور شد که پس از فاجعه خونین دهمزنگ، حدود ۵۸۰ هزار دالر امریکایی از سوی عدالتخواهان ازسراسر جهان به‌آدرس جنبش مواصلت ورزید.

او اضافه کرد که شورای عالی مردمی با این پول به‌تمامی خانواده‌های شهدا رسیدگی کرده و در کنار آن ۶۳ تن از زخمیان را با پایوازهای شان جهت درمان به‌هندوستان اعزام کرده‌اند.

این عضو شورای عالی مردمی جنبش روشنایی با بیان ‌این که برای ۵۰ خانواده شهید نیز حامی دایمی پیدا کرده اند، ادامه داد که ماهانه از سوی این حامیان، مقدار پول مشخصی برای خانواده شهدا فرستاده می‌شود.

رنجبر در اخیر گفته‌هایی مبنی بر این که خانواده بعضی از شهدا از سران جنبش روشنایی ناراضی اند را رد کرد و گفت، عمال نفوذی در پی دوسیه سازی علیه سران جنبش هستند.

با تماس‌های مکرر به ‌خانواده شهید دولت‌شاهی و شهید مهرعلی، اما موفق به پاسخ‌گیری از آنان نشدیم.

جنبش روشنایی حدود ۱۵ ماه پیش و در پیوند به تغییر مسیر برق ۵۰۰ کیلوولت ترکمنستان از مسیر بامیان و مناطق مرکزی کشور به سالنگ ایجاد شد و طی این مدت برنامه‌ها و تظاهرات های مدنی زیادی انجام دادند. آخرین فعالیت مدنی جنبش روشنایی، تظاهرات هزاران نفری در میدان دهمزنگ بود که با فاجعه پایان یافت.

https://avapress.com/vdcjmmevmuqexhz.fsfu.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما