تاریخ انتشار :پنجشنبه ۲۸ جدی ۱۳۹۶ ساعت ۱۳:۳۵
کد مطلب : 156587
گفتگوی ویژه خبرگزاری صدای افغان(آوا) با دکتر نصیراحمد نور، سفیر جمهوری اسلامی افغانستان در ایران(پایانی)؛

شاهد کدام اخراج اجباری مهاجرین از ایران نیستیم/ یک ساختمان جدید برای تثبیت هویت، تذکره و پاسپورت فعال می شود

شاهد کدام اخراج اجباری مهاجرین از ایران نیستیم/ یک ساختمان جدید برای تثبیت هویت، تذکره و پاسپورت فعال می شود

سفیر کبیر جمهوری اسلامی افغانستان در ایران در بخش پایانی گفتگوی ویژه با خبرنگار آوا در تهران، با بیان این که نوع نگاه مقام های جمهوری اسلامی ایران نسبت به مهاجرین بسیار مثبت است، خاطرنشان کرد که تلاش ها در راستای قانونمند شدن حضور مهاجرین در ایران ادامه دارد و در این زمینه، ظرف چند سال اخیر، شاهد کدام اخراج اجباری مهاجرین از ایران نیستیم. دکتر نصیراحمد نور عین حال پیرامون روند تثبیت هویت، صدور تذکره و همچنین پاسپورت های ماشین خوان، گفت که به تازگی موافقت مقام های ایران را برای به اجاره گرفتن یک ساختمان دیگر در مجاورت ساختمان قنسولی به دست آورده اند و انتظار می رود از ازدحام و شلوغی کاسته شده و اجراات سفارت بیشتر گردد.

به گزارش خبرگزاری صدای افغان(آوا) از تهران، آقای نور با بیان این که شاهد تحولات مثبت در حوزه مهاجرین در طول ۵ سال فعالیت خود در رأس سفارت افغانستان در ایران می باشیم، خاطرنشان کرد که نوع نگاه مقام های جمهوری اسلامی ایران نسبت به مهاجرین بسیار مثبت است و در طول مدتی که ایشان در ایران است، از هیچ یک مقام های ایرانی، چیزی جز ستایش و تمجدید در مورد مهاجرین نشنیده، بلکه همیشه از صداقت و امانت داری مهاجرین افغانستانی، زحمت کشی و تلاش، وظیفه شناسی، شهامت و غیرتشان توصیف شده است.

وی مهمترین مسأله برای مهاجرین را فراهم‌سازی زمینه آموزش و پرورش و ادامه تحصیل برای دانش آموزان و دانشجویان خواند و گفت: "خوشبختانه شرایط این عرصه هر روز بهتر می شود. امروز به دنبال دستور تاریخی مقام معظم رهبری(امام خامنه ای) که نه تنها دانش آموزان مهاجر دارای مدرک، بلکه آن هایی که مدرک ندارند، همه شامل سیستم آموزش و پرورش شده اند و این امر را یک خدمت بسیار بزرگ و ماندگار می‌دانیم".

سفیر جمهوری اسلامی افغانستان در ایران در رابطه به تلاش ها در راستای قانونمند شدن حضور مهاجرین هم افزود که ظرف چند سال اخیر، شاهد کدام اخراج اجباری مهاجرین از ایران نیستیم و بر این اساس، از کشور برادر سپاس گذاریم که شرایط افغانستان را درک می کند.

او در بخش دیگر صحبت های خود به اجراآت سفارت افغانستان در تهران اشاره کرد و گفت: "ما شاهد تحولات بسیار مثبت و چشمگیر هستیم. در مدتی که من در سفارت افغانستان در تهران حضور دارم، عرضه خدمات در مقایسه با چهار سال قبل، چهار تا پنج برابر افزایش پیدا کرده است. رسیدن به این مراجعین با محدودیت های مکانی، زمانی، پرسونل و امکاناتی که ما داریم، کار ساده و آسانی نیست".

نماینده با صلاحیت رییس جمهور در ایران ادامه داد: "ما نوبت گیری مردمی که به اینجا می آمدند و به صورت فیزیکی نوبت می گرفتند را مجازی ساختیم، تا هر کس در هر جایی که هست و به اینترنت دسترسی دارد، نوبت خود را بگیرد؛ شرایط و مدارک لازم را تکمیل کند و بر اساس همان نوبتی که سامانه می دهد، به سفارت مراجعه کند و کارش در همان روز انجام شود".

وی گفت که سفارت افغانستان در تهران به شکل اوسط روزانه یک هزار مراجعه کننده دارد.

اقای نور خاطرنشان کرد که مراجعین در بحث تثبیت هویت، تذکره و پاسپورت، چندین برابر بخش های دیگر است و آن ها به تازگی موافقت مقام های ایران را برای به اجاره گرفتن یک ساختمان دیگر در مجاورت ساختمان قنسولی به دست آورده اند و انتظار می رود با تقسیم بیشتر کارها، از ازدحام و شلوغی کاسته شده و اجراات سفارت بیشتر گردد.

وی در مورد صدور پاسپورت های ماشین خوان در تهران و اهمیت آن گفت: "این یک ضرورت شرایط کنونی است، چون تقاضای سازمان های بین المللی بوده که باید همه(مهاجرین) دارای پاسپورت ها ماشین خوان باشند. همچنان خواست مصرانه کشور میزبان بوده که اتباع افغانستان مقیم در ایران، سند معتبر به دست بیاورند. با توجه به این که جمعیت مهاجرین ما در ایران و پاکستان یک جمعیت میلیونی است، تصمیم بر این بود که این ها در مرحله آخر قرار بگیرند، اما ما فوری بودن این مسأله را با مرکز مطرح کردیم و خوشبختانه با همکاری و پی گیری وزارت امورخارجه، توانستیم ایران را شامل مرحله فعلی توزیع تذکره و پاسپورت الکترونیک سازیم".

این دیپلمات بلندپایه کشور افزود: "بر این اساس، مردم به جای این که به دنبال دریافت تذکره و پاسپورت به داخل افغانستان بروند، همان امکانات و تیم های مربوطه به ایران آمدند و برای اولین بار در تاریخ کشور، چنین سهولتی در ایران اجرایی گردید. این کار کمی نیست، بلکه یک کار بسیار بزرگ است".

وی خاطرنشان کرد که در اولویت اول تثبیت هویت، صدور تذکره و همچنین پاسپورت های ماشین خوان یا الکترونیک، حدود ۶۰۰ هزار مهاجری قرار دارند که دارای اقامت پاسپورتی اند تا مبادا حضور آن ها نیز غیرقانونی نشود. به آن خاطر در مرحله فعلی، توصیه و اجراآت سفارت افغانستان فقط و فقط برای کسانی است که ضرورت به پاسپورت الکترونیک دارند.

آقای نور در عین حال با انتقاد گفت: "مراجعه(مهاجرین) برای دریافت پاسپورت به آن پیمانه ای که ما آمادگی اش را داریم، نیست. ما روزانه حداقل می توانیم به امور پاسپورت های ماشین خوان ۵۰۰ تا یک هزار نفر رسیدگی کنیم، اما تاکنون مراجعین روزانه به ۲۰۰ تن هم نمی رسد".

وی در بخش صدور و تأیید تذکره و حالا تثبیت هویت نیز گفت که روزنامه بین ۲۰۰ تا ۳۰۰ مراجعه کننده دارند، ولی در این بخش مشکل عمده آن است که برخی از مهاجرین که نیاز به پاسپورت ندارند، بی جهت مراجعه می کنند و وقت کارمندان را ضایع می سازند. با وجود این هم، سفیر افغانستان تأکید کرد که ظرفیت ها در بخش تذکره نیز روز به روز در حال بالا رفتن است.

نماینده ویژه و با صلاحیت رییس جمهور در ایران در پایان صحبت ها خود به پروسه جدید و عاجل تمدید پاسپورت های قدیمی طرح خانوار اشاره کرد و گفت: "اقامت این پاسپورت ها تقریبا از جوزای سال ۹۵ خاتمه یافته و حالا طبق تفاهمی که در کمیته اتباع میان دو کشور صورت گرفته، قرار است اقامت این پاسپورت ها تمدید شود، زیرا چون عدم تمدید این پاسپورت ها، مشکلاتی را در برخی ادارات به عنوان مثال بانک ها و در رفت و آمدها مهاجرین به وجود آورده است".

وی ادامه داد: "بر این اساس قرار شده که به صورت فوری، اعتبار پاسپورت های قدیمی تمدید شود تا اقامت ها نیز تمدید گردد".

آقای نور افزود: "در این پروسه چون ظرفیت سفارت برای پذیرایی از جمع بزرگ مهاجرین دارای پاسپورت های قدیمی آماده نیست، قرار است ما روند تمدید پاسپورت ها را در دو اردوگاه سلیمان خانی و گل تپه در تهران شروع کنیم، امیدواریم ظرف یک ماه بتوانیم تهران را تکمیل کرده و بعد از آن، یکی از گروه ها را به استان هایی بفرستیم که جمعیت مهاجرین بیشتری دارند، مثل اصفهان".

سفیر افغانستان در ایران در عین حال خطاب به مهاجرینی که دارای پاسپورت های قدیمی هستند، تأکید کرد: "امیدوار هستیم مهاجرین دارای پاسپورت های قدیمی که اقامت شان فعلا با همکاری قابل ستایش مقامات محترم جمهوری اسلامی ایران تمدید می شود، این مرحله را پایان کار ندانند؛ از فرصت موجود استفاده کنند و به تدریج مراجعه کنند و پاسپورت های خود را به پاسپورت های ماشین خوان تبدیل نمایند".

وی هشدار داد: "اگر مهاجرین برای تبدیل پاسپورت های خود بی توجهی کنند، باز نشود مرحله ای پیش بیاید که اقامت هرکس که پاسپورت ماشین خوان نداشت، لغو شود و آن ها دیگر فرصت نداشته باشند که پاسپورت خود را تعویض کنند".

متن کامل بخش چهارم و پایانی گفتگوی ویژه خبرنگار آوا با دکتر نصیراحمد نور، سفیر کبیر جمهوری اسلامی افغانستان در ایران را در زیر بخوانید:
سوال: یک مقدار عمده از کارها و فعالیت های سفارت جمهوری اسلامی افغانستان در ایران، به امور مهاجرین اختصاص دارد. چیزی در حدود سه میلیون مهاجر افغانستانی در ایران حضور دارند و رسیدگی به امور این همه مهاجر، شاید سایر فعالیت هایی که یک سفارت باید داشته باشد را تحت تأثیر قرار داده است. در طول پنج سالی که شما به عنوان سفیر افغانستان در ایران حضور دارید، چه تحولاتی در این حوزه به میان آمده است؟

نور: الحمدلله ما شاهد تحولات مثبت در حوزه مهاجرین هستیم؛ وضعیت بهبود یافته و هر روز بهتر می شود. نوع نگاه مقام های محترم جمهوری اسلامی ایران نسبت به مهاجرین بسیار مثبت است و در طول مدتی که در ایران هستم، از هیچ یک از مقام های بالایی، میانه و بقیه مقام های ایرانی، چیزی جز ستایش و تمجدید در مورد مهاجرین نشنیده ام، بلکه همیشه از صداقت و امانت داری مهاجرین افغانستانی، از زحمت کشی و تلاش، وظیفه شناسی، شهامت و غیرتشان توصیف شده است.

در این بین، مهمترین مسأله برای مهاجرین، فراهم‌سازی زمینه آموزش و پرورش و ادامه تحصیل برای دانش آموزان و دانشجویان است که خوشبختانه شرایط این عرصه هر روز بهتر می شود. امروز به دنبال دستور تاریخی مقام معظم رهبری که نه تنها دانش آموزان مهاجر دارای مدرک، بلکه آن هایی که مدرک ندارند، همه شامل سیستم آموزش و پرورش شده اند که از صمیم قلب سپاس گذار بوده و این امور یک خدمت بسیار بزرگ و ماندگار می¬دانیم. در عرصه های دیگر هم زمینه های فعالیت آسان تر شده است. ما بحث های ورزشی و فعالیت های فرهنگی را داریم؛ هر روز جامعه نخبگان مهاجرین در حال افزایش است، آن ها تشکلات و فعالیت هایی دارند و به همان تناسب، هر روز حضورشان هم قابل ملاحظه است.

در رابطه به تلاش ها در راستای قانونمند شدن حضور مهاجرین هم شما می بینید که ظرف چند سال اخیر، شاهد کدام اخراج اجباری مهاجرین از ایران نیستیم و بر این اساس، از کشور برادر سپاس گذاریم که شرایط افغانستان را درک می کند. در این بین، احیانا اگر کسانی به صورت غیرقانونی وارد ایران می شوند نیز با آن ها برخورد خشن صورت نمی گیرد و غالبا وقتی که می آیند و یا برمی گردند، با اراده خودشان است. این تحولات مثبتی است که ما می بینیم.

همچنان در بحث اجراآتی که ما در سفارت داریم، ما شاهد تحولات بسیار مثبت و چشمگیر هستیم. در این مدتی که من در سفارت افغانستان در تهران حضور دارم، عرضه خدمات در مقایسه با چهار سال قبل، چهار تا پنج برابر افزایش پیدا کرده است. رسیدن به این مراجعین با این محدودیت های مکانی، زمانی، پرسونل و امکاناتی که ما داریم، کار ساده و آسانی نیست. بنده در یک تا دو سال اولی که در تهران بودم و صبح زود به سفارت می آمدم، باید از چند صف زنجیره ای مراجعین می گذشتم تا داخل درب سفارت شوم، ولی ما سنجیدیم که چه کار باید بکنیم! در نهایت به این رسیدیم که مراجعات را با استفاده از اینترنت و سامانه نوبت دهی مدیریت کنیم. امروز ما تقریبا توانسته ایم بخش های بسیار مهم خدمات قنسولی را داخل سیستم بسازیم. ما نوبت گیری مردمی که به اینجا می آمدند و به صورت فیزیکی نوبت می گرفتند، را مجازی ساختیم تا هر کس در هر جایی که هست و به اینترنت دسترسی دارد، نوبت خود را بگیرد؛ شرایط و مدارک لازم را تکمیل کند و بر اساس همان نوبتی که سامانه می دهد، به سفارت مراجعه کند و کارش در همان روز انجام شود. این در حالی است که قبل از این، چون جمعیت مهاجرین زیاد است، ما هر روز شاهد حضور یک و نیم هزار تن در اطراف سفارت بودیم که رسیدگی به تمام آن ها در طول ۴۸ ساعت نیز امکان پذیر نیست. اما حالا اجراات ما چهار تا پنج برابر نسبت به قبل افزایش یافته و دیگر از آن صف های طولانی که وقت مردم را ضایع می کرد، خبری نیست. مردم در همان نوبت خود می آیند و کارشان اجرا می شود، و اگر مدارک شان تکمیل باشد، هیچ گونه واسطه ای به کار نیست و تبعیضی هم در کار نیست؛ این خط مشی ما بوده و هست.

از طرف دیگر، می فهمید که ظرفیت مکانی ما خیلی محدود است و همین بخشی را هم که گفتم اجراات ما چهار تا پنج برابر افزایش یافته، این یک رقم کمی نیست. به شکل اوسط که محاسبه شود، ما روزی یک هزار مراجعین داریم. در این بین احیانا برخی موارد وجود دارد که پیرامون یک پرونده، پنج تا شش نفر مراجعه می کند، به خصوص در بخش حقوقی که این کثرت مراجعین را سبب می شود. ما مردمی نیستیم که بیشتر به فکر تبلیغات باشیم. در مثال دیگر، شما بحث پاسپورت ماشین خوان و الکترونیک را ببینید که در کابل چاپ می شود، چون تاهنوز امکاناتش در تهران میسر نیست، ولی قبل از این سیستم جدید، امورکاری پاسپورت هایی که ما مسئولش بودیم، یک هفته تا ده روز وقت می گرفت، ولی با سیستم جدید تقریبا همان روز و بسیار که طول بکشد، ما پاسپورت ها را در روز بعد صادر می کردیم. به همین ترتیب عقد نامه یا نکاح خطی که گرفته می شد، ۲۰ روز تا یک ماه را در می گرفت، ولی حالا غالبا همان روز یا اگر بسیار که طول بکشد، فردایش تکمیل است. شما شاید چنین وضعیتی را در نمایندگی های سیاسی کشورها در دنیا، در همین تهران و جاهای دیگر کمتر مشاهده کنید. سفارت هایی هستند که ساعت ۱۱ دروازه خود را باز می کنند، آن هم برای یک تا سه ساعت، و معاملاتی را که می گیرند، برای یک تا دو هفته بعد پاسخ می دهند. ولی ما خوشبختانه توانستیم با همین امکانات محدودی که وجود دارد، کارها را به گونه ای پیش ببریم که وقت مردم ضایع نشود و سرگردان نشوند، در صورتی که مدارک شان تکمیل باشد، در همان روز به کارشان رسیدگی می شود.

علاوه بر این، شما می دانید که در بحث تثبیت هویت، تذکره و پاسپورت، مراجعین چندین برابر بخش های دیگر است. ما خوشبختانه به تازگی موافقت مقام های ایران را گرفته ایم که یک ساختمان دیگر را هم در مجاورت ساختمان قنسولی به اجاره بگیریم که تا کارها تقسیم شود، از ازدحام و شلوغی کاسته شود و اجراات ما بیشتر گردد.

سوال: اهمیت مسأله صدور تذکره و پاسپورت های جدید در ایران چه بوده است؟ شما چه توافقات و تعهداتی در این زمینه با جمهوری اسلامی ایران دارید؟ از کجا شروع کردید و چقدر تلاش کردید تا این که سهولت های صدور تذکره و پاسپورت های الکترونیک در تهران و مشهد فراهم شود و حالا هم مرحله جدید تثبیت هویت به جای صدور تذکره آغاز شده است؟

نور: این یک ضرورت شرایط کنونی است، چون تقاضای سازمان های بین المللی بوده که باید همه پاسپورت ها ماشین خوان باشند. همچنان خواست مصرانه کشور میزبان این بوده که اتباع افغانستان مقیم در ایران، سند معتبر به دست بیاورند. با توجه به این که جمعیت مهاجرین ما در ایران و پاکستان یک جمعیت میلیونی است، تصمیم بر این بود که این ها با توجه به حجم بزرگ شان، در مرحله آخر قرار بگیرند، اما ما فوری بودن این مسأله را با مرکز مطرح کردیم و خوشبختانه با همکاری و پی گیری وزارت امورخارجه، توانستیم ایران را شامل مرحله فعلی توزیع تذکره و پاسپورت الکترونیک سازیم. بر این اساس، مردم به جای این که به دنبال دریافت تذکره و پاسپورت به داخل افغانستان بروند، همان امکانات و تیم های مربوطه به ایران آمدند و برای اولین بار در تاریخ کشور، چنین سهولتی در ایران اجرایی گردید. در پاکستان هم عین برنامه است، اما تاهنوز شروع نشده و به تازگی در بعضی از کشورهای عرب حوزه خلیج فارس راه افتاده، ولی ایران با وجود این که شامل این مرحله نبود، در اثر تلاش هایی که صورت گرفت، نه تنها شامل مرحله شد، بلکه قبل از این که در جای دیگری شروع شود، در اینجا استارت خورد. در چنین شرایطی، وقتی که مسأله پاسپورت ماشین خوان مطرح شد، بدون تذکره امکان پذیر نیست، به همان خاطر مسأله تذکره مطرح شد که در این بخش هم برای اولین بار است که یک تیم سیار تذکره به یک کشور خارجی سفر می کند و آن هم آغازش از ایران شد.

حالا هم بحث اجراات تثبیت هویت و هم موضوع تذکره جریان دارد. بر اساس قانون، پاسپورت ماشین خوان برای کسانی صادر می شود که تذکره داشته باشند، ولی به خاطر این که کارهای صدور پاسپورت عقب نماند، مرحله تثبیت هویت را به جای صدور تذکره آغاز کردیم تا کار صدور پاسپورت صورت بگیرد. در این بین، کسی که می خواهد صاحب تذکره شود، اوراق و اسنادش به مرکز انتقال داده شده، این اسناد در اداره ثبت احوال و نفوس بررسی شده و تذکره صادر می شود و از راه وزارت خارجه به سفارت آمده و در اختیار صاحبش قرار می گیرد و این کار کمی نیست، بلکه یک کار بسیار بزرگ است.

موضوع اصلی این است که ما فعلا حدود ۶۰۰ هزار نفر اقامت پاسپورتی داریم که صدور پاسپورت های ماشین خوان برای آن ها، اولویت اول ماست. به آن خاطر در مرحله فعلی، توصیه و اجراآت ما فقط و فقط برای کسانی است که ضرورت به پاسپورت الکترونیک دارند، زیرا بحث تذکره بیشتر یک بحث داخلی است و اینجا پاسپورت مطرح است و دلیل این که اینجا تذکره مطرح می شود، فقط به خاطر پاسپورت است. ما مجبور هستیم اولویت بندی کنیم و اولویت ما در قدم اول دانشجویان و در قدم دوم کسانی است که پاسپورت دارند و یا نیاز به پاسپورت دارند. از دیگر هموطنان عزیز خواهشمند هستیم که این مسأله را درک بکنند. به عنوان مثال یک نفر به بخش تثبیت هویت و تذکره مراجعه می کند که هیچ ضرورتی به پاسپورت ندارد و وقت دیگران را می گیرد. ما محدودیت زمانی داریم، در غیر آن، اقامت کسانی که دارای پاسپورت اند، غیرقانونی می شود، اما کسی که کارت آمایش دارد یا هیچ اسنادی ندارد، مشکلی پیش نمی آید. همین حالا و قبل از این که خدمت شما بیایم، شکایت همکاران ما این بود که با وجود این که بارها اعلام کردیم تنها کسانی که پاسپورت می خواهند برای تثبیت هویت مراجعه کنند، اما بازهم کسانی که نیازی به پاسپورت ندارند، مراجعه می کنند. باز تأکید می کنم که موضوع تثبیت هویت و صدور تذکره فقط و فقط مربوط کسانی است که پاسپورت می گیرند و از کسی که پاسپورت نمی خواهد، خواهش می کنیم که اصلا نوبت نگیرند و مراجعه نکنند. از سوی دیگر، خواهش من از مهاجرین عزیز این است که نظم پذیر شوند؛ ما کل خدمات را برای سهولت آن ها ارائه کرده ایم، بر این اساس، بدون نوبت مراجعه نکنند زیرا وقتی که بدون نوبت می آیند، کارشان انجام نمی شود، چون هر روز بر اساس ظرفیت کاری همان روز، نوبت داده شده است.

سوال: شروع روند تثبیت هویت به جای صدور تذکره، تا چه اندازه کارهای شما را سریع تر ساخته و ظرفیت های پاسخ دهی را بالا برده است؟

نور: خیلی سریع تر شده، گرچند از نقطه نظر طی مراحل تفاوت چندانی نکرده، چون بر اساس هدایتی که آمده، گفته شده کسانی که شرایط دریافت تذکره را تکمیل می کنند، بلکه تفاوتش این است که معلومات آن ها به کابل انتقال داده شده و تذکره از آنجا می آید. پاسپورت هم پس از چاپ از کابل می آید.

سوال: یک بحث هم در بخش تثبیت هویت و تذکره، افزایش ظرفیت ها در این حوزه است و خواست ها به خصوص از سوی اداره کل اتباع و مهاجرین خارجی وزارت کشور ایران این است که ظرفیت ها در این حوزه افزایش یابد.

نور: انشألله ما دنبالش هستیم، تجربه تیم تذکره هم بالا رفته و منظم تر شده اند، فقط یکی از مشکلات عمده این است بخشی از کسانی که در بخش تذکره و تثبیت هویت به سفارت مراجعه می کنند، نیازی به پاسپورت ندارند. ما از این مسائل عاجل که خلاص شویم، امیدواریم اگر نیاز باشد بتوانیم مرحله دیگری را فقط برای صدور تذکره آغاز کنیم.

سوال: یک کمیته اتباع هم در مذاکرات دو کشور وجود دارد و گفتگوها در طول ماه های گذشته جریان داشته است. یکی از مباحث جدی در این کمیته، بحث اتباع غیرمجاز افغانستانی است. مقام های اداره کل اتباع در یک مصاحبه با خبرگزاری آوا گفتند که برای ساماندهی اتباع غیرمجاز، ابتدا این اتباع باید تثبیت هویت شوند، اما در سفارت کار از کسانی شروع شده که مدارک هویتی دارند و غیرمجاز نیستند. مذاکرات در کمیته اتباع چگونه پیش می رود و بر اساس خواست آن ها، برنامه های شما چیست؟

نور: مذاکرات در این کمیته هم خیلی خوب و عالی بوده و به تفاهم های بسیار خوبی دست یافته ایم. هدف اساسی این است که اتباع افغانستان در حضور و رفت و آمدشان، همه قانون مند باشند؛ این توافق هر دو طرف است و در این چارچوب دولت افغانستان آمادگی خود را نشان داده که مطابق با امکانات خود، در این زمینه کار کند. اما وقتی شما اولویت بندی می کنید، اول باید جلو غیرقانونی شدن قانونی ها را بگیریم؛ کسانی که اقامت شان قانونی است و اگر به آن ها رسیدگی نشود، آن ها هم غیرقانونی می شوند. از سوی دیگر، بحث غیرمجازها کار ساده و آسانی نیست، زیرا مسأله حدود یک میلیون نفر است. در شرایط کنونی همکاران ما حتی بالاتر از ظرفیت موجود، مشغول کار هستند و شاید کمتر نمایندگی وجود داشته باشد که کارمندانش از همان لحظه ای که به سفارت می رسند تا دو الی سه ساعت پس از پایان ساعت رسمی کار، مشغول کارباشند. هر قدر که مردم عزیز ما منظم شوند، به همان پیمانه کارها با سرعت و دقت انجام خواهد شد.

سوال: آخرین ضرب الاجل برای تبدیل پاسپورت ها، به خصوص برای کسانی که پاسپورت های طرح خانوار دارند، چه زمانی است؟

نور: این یک پروژه بسیار کلان و کار ساده ای نیست، اما تصمیم بر این است که هرچه زودتر عملی شود. بر اساس تفاهم هایی که در کمیته امور اتباع بین دو کشور شده، آخرین ضرب الاجل برای تبدیل پاسپورت های قدیمی به الکترونیک، اوایل مهر ماه سال آینده(۱۳۹۷) است. ما مصروف این هستیم که حداقل بتوانیم به پاسپورت دارانی که اقامت شان قانون مند است، که در حدود ۶۰۰ هزار نفر می شوند، رسیدگی کنیم. همان طور که عرض کردم، بازهم همکاری مردم خود را ضرورت داریم که وقت خود و پرسونل خدمت گذار سفارت را ضایع نسازند. ما امیدوار هستیم پس از آماده شده ساختمان جدید، اجراات روزمره خود را چند برابر بسازیم.

سوال: فعلا روزانه در بخش تذکره و پاسپورت چقدر اجراات دارید؟

نور: مراجعه برای دریافت پاسپورت به آن پیمانه ای که ما آمادگی اش را داریم، نیست. ما روزانه حداقل می توانیم به امور پاسپورت های ماشین خوان ۵۰۰ تا یک هزار نفر رسیدگی کنیم، اما تاکنون مراجعین روزانه به ۲۰۰ تن هم نمی رسند. در بخش صدور و تأیید تذکره و حالا تثبیت هویت، روزنامه بین ۲۰۰ تا ۳۰۰ مراجعه کننده داریم، ولی در این بخش مشکل عمده همان است که خدمت شما عرض کردم. اگر مردم ما متوجه شوند و بی جهت مراجعه نکنند، باعث می شود که ظرفیت اجراات ما در بخش تذکره بالا برود. با وجود این هم ظرفیت ما در بخش تذکره روز به روز در حال بالا رفتن است.

سوال: برای افزایش ظرفیت ها در بخش تذکره و تثبیت هویت چه برنامه هایی روی دست است، آیا اعضای تیم تذکره افزایش نخواهد یافت؟ پیش از این گفته شد که شما تلاش می کنید تا با افزایش اعضای تیم سیار تذکره، این تیم ها بتوانند به شهرهای دیگر هم مراجعه کنند؟

نور: آن بحث هم دوام دارد که ما بتوانیم تیم های سیار استانی را راه اندازی کنیم، ولی در حال حاضر ظرفیتی که داریم، در داخل سفارت است و یک ساختمان جدید هم در اختیار اجراآت روزمره قرار خواهد گرفت و ما مطمئن هستیم که ساختمان جدید اجراات روزمره ما را دو سه برابر بیشتر بسازد.

سوال: قرار است که بار دیگر پاسپورت های قدیمی اقامت دار، برای دریافت اقامت جدید، تمدید گردند، در این زمینه بیشتر توضیح بدهید؟

نور: یک پروسه عاجل دیگر که به کارهای بخش قونسلی ما افزود گردید، تمدید پاسپورت های قدیمی طرح خانوار است. اقامت این پاسپورت ها تقریبا از جوزای سال ۹۵ خاتمه یافته و حالا طبق تفاهمی که در کمیته اتباع میان دو کشور صورت گرفته، قرار است اقامت این پاسپورت ها تمدید شود. چون عدم تمدید این پاسپورت ها مشکلاتی را در برخی ادارات به عنوان مثال در بانک ها و در رفت و آمدها برای مهاجرین به وجود آورده، بر این اساس قرار شده که به صورت فوری، اعتبار پاسپورت های قدیمی تمدید شود تا اقامت ها نیز تمدید گردد. در این میان اگر ما منتظر بمانیم که اول این ها پاسپورت ماشین خوان بگیرند، این موضوع در این مدت کم عملی نیست. بر این اساس، ما یک پروسه ویژه را با همکاری اداره محترم اموراتباع و مهاجرین خارجی راه اندازی می کنیم. در این پروسه چون ظرفیت سفارت برای پذیرایی از جمع بزرگ مهاجرین دارای پاسپورت های قدیمی آماده نیست، قرار است ما روند تمدید پاسپورت ها را در دو اردوگاه سلیمان خانی و گل تپه در تهران شروع کنیم، امیدواریم ظرف یک ماه بتوانیم تهران را تکمیل کرده و بعد از آن، یکی از گروه ها را به استان هایی بفرستیم که جمعیت مهاجرین بیشتری دارند، مثل اصفهان. البته این کار هم، کار ساده ای نیست و بخشی از امکانات و پرسونل ما را به خود مشغول خواهد کرد. امیدوار هستیم مهاجرین دارای پاسپورت های قدیمی که اقامت شان فعلا با همکاری قابل ستایش مقامات محترم جمهوری اسلامی ایران تمدید می شود تا دچار مشکل نشوند، این مرحله را پایان کار ندانند و از فرصت موجود استفاده کنند، به تدریج مراجعه کنند و پاسپورت های خود را به پاسپورت های ماشین خوان تبدیل نمایند. اگر مهاجرین برای تبدیل پاسپورت های خود بی توجهی کنند، باز نشود مرحله ای پیش بیاید که اقامت هرکس که پاسپورت ماشین خوان نداشت، لغو شود و آن ها دیگر این فرصت را نداشته باشند که پاسپورت خود را تعویض کنند. امیدوار هستیم مردم از این فرصت و مراعات استفاده کنند و به تدریج پاسپورت ماشین خوان بگیرند.

https://avapress.com/vdcjomevauqeiiz.fsfu.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما

آقای نور
گفته های شماراباور کنیم یاوزیر کشور را که سالانه 600هزار نفر دیپورت می شوند.
شعار دوست داشتن هرگاه عملی شود وبه مهاجرین اجازه اشتغال بدون محدودیت وحقوق اولیه شهروندی مثل گواهینامه داده شود حقیقت است وگرنه نام دیگری روی آن می گذاریم
هنوز برای تحصیلات عالی باید تغییر وضعیت اقامتی بوشهریه بدهیم !!!و...