تاریخ انتشار :شنبه ۱۰ عقرب ۱۳۹۳ ساعت ۱۲:۵۵
کد مطلب : 101406
بررسی برخی از روزنامه‌های صبح کابل؛ شنبه ۱۰ عقرب
نتایج سفر رئیس جمهور اشرف غنی به چین، جمع آوری لباس های نظامی از سطح شهر کابل، دعوت رئیس جمهور از طالبان برای گفتگو، تحویل دهی ۶۳ فروند هليکوپتر روسی به افغانستان، ترافیک کابل، از مطالب عمده روزنامه های امروز کابل می باشند.
روزنامه انصاف در شماره روز شنبه خود نوشت: رئیس جمهور اشرف غنی که به چین سفر کرده است در سخنرانی خود در دانشگاه شینهوا تحت عنوان "یکپارچگی آیندۀ قارۀ آسیا و نقش راه ابریشم در آن، چین را همکار استراتژیک افغانستان خواند و خواستار گسترش و تعمیق مناسبات دوجانبه دو کشور شد.
رئیس جمهور، چین را به یک کارگاه بین المللی تشبیه کرد که نیازمند مواد خامی مانند مس، آهن، زغال وغیره است که بدون داشتن این مواد خام، کار کارگاه و رشد منطقه هردو با تاخیر مواجه خواهد شد؛ بنابراین، ما باید به صورت مشترک کار کنیم؛ تا شاهد آن باشیم که رشد چین نه تنها باعث رشد پایدار آن کشور گردد؛ بلکه رشد تمام منطقه را نیز سبب شود.
این نشان می دهد که دولت جدید افغانستان، حساب ویژه ای روی چین باز کرده و مصمم است؛ تا از پتانسیل های اقتصادی این غول اقتصادی جهان که در همسایگی افغانستان واقع شده است، بیشترین بهره را ببرد.
روزنامه انصاف در دیگر مطلب خود از منع خريد و فروش لباس نظامى در كابل خبر داد و نوشت: قومندانى امنيه كابل، عملياتى را براى جمع آورى تجهيزات و لباس هاى نظامى از نزد افراد غير مسئول و مجرمين در شهر كابل آغاز مى كند.
بنابراین گزارش، قومندانى امنيه كابل به تمامى مالكان ماركيت ها و دكانها سه روز فرصت داد تا تمامى تجهيزات و لباسهاى نظامى را به ارگانهاى امنيتى تسليم كنند، در غیر اینصورت با آنها برخورد قانونى صورت خواهد گرفت.
اين طرح پس از آن اجرا مى شود، كه مخالفان مسلح دولت در چندين مورد با استفاده از لباس پوليس و اردوى ملى به مراكز نظامى و مقامهاى دولتى حمله كردند.
روزنامه ماندگار دیگر روزنامه صبح کابل در مطلبی تحت عنوان"خاینینِ ملی یا افتخارآفرینانِ ملی؟ به اظهارات نامزدانِ معترضِ شوراهای ولایتی مبنی بر اینکه "اینها خاینین ملی اند، باید محاکمه شوند»! نوشت: مخاطبِ این سخنان ظاهراً باید مجرمانِ جنگی باشند، اما چنین نیست؛ این سخنان در رابطه با شماری از اعضای به ظاهر محترم و سوار بر موترهای ضدگلولۀ کمیسیو نهای انتخاباتی و به ادعای خودشان بالاتر از وزیر کمیسیو نهای انتخاباتی، بیان می کنند.
این روزنامه تصریح کرد: پس از اعلام نتایج نهاییِ انتخاباتِ شوراهای ولایتی، درسراسر کشور صدای اعتراض نسبت به نتایجِ انتخابات بلند شد.
نویسنده در این مطلب تصریح نموده است که از آغاز انتخابات سال روان، کمیسیو نهای انتخاباتی تنها مدیران برگزاری انتخاباتِ شفاف و عادلانه در کشور نبودند، بلکه به عنوان یک جانبِ قضیه عملاً کار کمپاین، دستکاری و مهندسیِ نتایج انتخابات را به عهده داشتند. در این مورد اسناد و مدارکِ محکمه پسندِ فراوانی از سوی نامزدها و تیمهای انتخاباتیِ ریاست جمهوری ارایه شد و بحثها فراتر از رسانه ها و برخی نهادهای ناظر بر انتخابات بالا گرفت.
در مورد تقلبهای سازمان یافتۀ انتخاباتی، نهادهای بین المللی نیز واکنش نشان دادند و رهبران کمیسیونهای انتخاباتی نیز در گفتگو با رسانه هها، گاه به گونۀ تلویحی و از روی مجبوریت، به این تقلبها اشاره کردند.
نامزدان معترض در سی وچهار ولایت کشور، به اسناد و مدارکی دست یافته اند مبنی بر ای نکه اعضای ارشد کمیسیو نهای انتخاباتی برای جابجا کردنِ فهرست انتخابات، پولهای کلانی را به جیب زد ه اند.
حال دولت وحدتِ ملی باید همانگونه که وعده سپرده، کار در عرصۀ اصلاحات در کمیسیو نها را با جدیت از همین حالا آغاز کند؛ در غیر آن فردا بدون شک دیر خواهد بود!
روزنامه سخن جدید در شماره امروز خود به اظهارات رییس جمهور احمد زی مبنی بر اینکه مخالفان مسلح به روند گفتوگوهاي صلح بپيوندند، اشاره کرده و آورده است: محمد اشرف غني رييس جمهورکشور روز گذشته در چهارمين نشست وزراي خارجه قلب آسيا(روند استانبول) که در «پکن» پايتخت جمهوري چين برگزار شد از مخالفان مسلح خواست که به روند گفتوگوها بپيوندند.
این روزنامه می افزاید» محمد اشرف غني به تعهد خود در ايجاد اصلاحات اقتصادي تاکيد کرد و گفته است که افغانستان در دهه‎ي آينده به يک چهار راه ترانزيتي منطقهاي تبديل ميشود.
اشرف غني در سخنانش تاکيد کرد: براي جلوگيري از هدر رفتن داراييهاي ملي افغانستان، يک سيستم قوي حسابدهي ايجاد خواهد کرد.
روزنامه سخن جدید در دیگر مطلب خود" تحویل دهی ۶۳ فروند هليکوپترتوسط روسیه به افغانستان" را بولد کرده و آورده است: روسيه، ۶۳ فروند هليکوپتر نوع «مي ۱۷ و ۱۵ « را به دولت افغانستان تحويل داد. سپردن اين هليکوپترها براساس قراردادي که قبلا ميان دو کشور امضا شده بود، صورت گرفته است.
رسانه‎هاي روسيه گزارش دادهاند که دولت افغانستان با شرکت دولتي روسيه موسوم به روس آبارون اکسپورت در سال ۲۰۱۱ تفاهمنامهاي امضا کردند که براساس آن شرکت نام‎برده بخشي از تجهيز نيروي هوايي افغانستان را به عهده گرفته است.
اين شرکت متعهد شده است که طیاره های نظامي را پس از ساخت در اختيار دولت افغانستان قرار مي دهد.
با اين حال، شرکت که ۶۳ هلي‎کوپتر را در اختيار دولت افغانستان قرار داده، اعلام کرده است که اين هلي‎کوپترها ظرفيت حمل ۳۶ نفر را دارند و تا فاصله ۷۵۰ کيلومتري، با سرعت ۲۳۰ کليومتر در ساعت پرواز مي‎کنند.
منابع روسي مي‎گويند که اين هليکوپترها، براي ارتفاع زياد، رطوبت بالا و اختلافهاي دماي شديد هوا طراحي شده که از مدل هاي مشابه غربي آن برتر هستند.
اين هلي‎کوپترها در کارخانه طیاره سازي «قازان» توليد شده که از شرکتهاي هولدينگ هليکوپترسازي ورتوليوتي، روسيه است.
روزنامه آرمان ملی در سرمقاله خود به حوادث ترافیکی اشاره کرده و در مطلبی تحت عنوان " ترافیک باید چاره جویی کند" نوشت: گراف حوادث ترافیکی در شاهراه ها و جاده های عمومی کشور با گذشت هر روز بالا می رود.
این مطلب تصریح کرد: بسیاری از مسافرینی که بیشتر از بس های کلان چون ۳۰۳ یا ۴۰۴ و امثال آن به منظور مسافرت شان از یک ولایت به ولایت دیگر استفاده می کنند، دچار حوادث خونین و غم انگیز می شوند.
نویسنده در این مطلب، بی احتیاطی راننده ها و سرعت بیش از حد و غیر معیاری بودن جاده ها را سبب اصلی قتل و کشتار مسافرین، عنوان و تصریح می نماید: با وجودی که همه روزه چنین حوادث اتفاق می افتاد، اما نهاد های ذیصلاح آن گونه که لازم است مسؤولیت شان را انجام نمی دهند و برای رفع مشکل، داخل اقدام نمی کنند.
یکی از عوامل دیگر اعتیاد راننده گان به چرس است.
این روزنامه تاکید می کند:اگر مسؤولیت حوادث متوجه مالکان بس ها شود و هم به رانندگان چرسی اجازه رانندگی داده نشود، ممکن است حوادث ترافیکی کاهش یابد، اما این مأمول چگونه بر آورده شود؟ ترافیک باید پاسخ دهد و چاره جویی کند.
روزنامه افغانستان در رابطه با نقش کشورهای منطقه در امنیت و توسعه اقتصادی افغانستان، نوشت: افغانستان در شرایط بسیار حساس و شکننده ای قرار گرفته است. خروج نیروهای بین المللی از کشور، کاهش کمک های خارجی و افزایش ناامنی، فقر و بیکاری از مشکلات بسیار جدی در کشور به حساب می آید. بنابراین هرگونه حمایت و سیاست باید در راستای تأمین امنیت، مبارزه مؤثر با تروریزم، انکشاف اقتصادی و فراهم سازی زمینه ها و بسترهای سرمایه گذاری خارجی صورت گیرد.
این روزنامه در سر مقاله خود نوشت: حکومت جدید باید در نحوه و شیوه مبارزه بافساد تغییرات جدی وارد نموده و روند مبارزه با فساد را مؤثرتر سازد.
این روزنامه می افزاید: کنفرانس پروسه استانبول از چند جهت می تواند برای افغانستان مفید واقع شود:
۱. تحکیم روابط افغانستان با اعضای این کنفرانس می تواند یک موازنه منطقی را در روابط میان کشورهای منطقه و جهان ایجاد نماید و از اتکای یکجانبه افغانستان به یکطرف بکاهد.
۲. روابط افغانستان با کشورهای منطقه در همگرایی منطقه ای به صورت کل کمک می کند و افغانستان از طریق تقویت همین همگرایی منطقه ای نقش ژیوپولتیک افغانستان را در آسیا برجسته سازد.
۳. عوامل تروریزم اغلب از شهروندان کشورهای منطقه است و این پدیده از همین کشورها تغذیه می شود. خاستگاه تروریزم جغرافیای کشورهای منطقه است و بزرگترین خطر منطقوی را نیز همین تروریزم تشکیل می دهد؛ بنابراین همکاری این کشورها در مبارزه با تروریزم در محدودیت فعالیت های تروریستی در منطقه و خشکاندن منابع و خواستگاه های آن بسیار کارساز می باشد.
روزنامه افغانستان یکی از دلایل ناکامی مبارزه با تروریزم را ناهماهنگی و ناهمسویی کشورهای منطقه در این زمینه فوق را عنوان می کند و می افزاید: این ناهمسویی و ناسازگاری اغلب از بی اعتمادی های ناشی می شد که میان کشورهای منطقه وجود داشت. اگر کنفرانس پروسه استانبول بتواند در ایجاد همسویی میان کشورهای منطقه و تقویت همکاری های منطقوی اقتصادی و امنیتی کمک کند، بدون شک روند مبارزه مؤثر با شبکه های هراس افگن را نیز تسهیل خواهد کرد.
روزنامه انیس در شماره امروز خود آورده است که صلح اولویت عمده حکومت افغاستان را تشکیل می دهد.
این در حالی است که چهارمین کنفرانس وزیران خارجه(قلب آسیا) پروسه استانبول قبل از ظهر دیروز در شهر بیجینگ کشور چین با حضورداشت وزیران خارجه بیش از شانزده کشور آغاز به کار کرد.
این روزنامه آورده است که رییس جمهور در این کنفرانس از جامعه جهانی خواست که افغانستان را در دهه تغییر پایدار کمک کنند تا این کشور به چهارراه تجارتی منطقه مبدل شود.
رییس جمهور با توجه به اینکه صلح اولیت عمده حکومت افغانستان را تشکیل می دهد، گفت که ما از مخالفان سیاسی به ویژه طالبان دعوت می کنیم که در گفتگوی بین الافغانی شرکت کنند و از دوستان بین المللی می خواهیم که از پروسه صلح به رهبریت افغانستان حمایت کنند.
آگاهان امور بر این باورند که امیدواریم کشورهای منطقه و جامعه جهانی در این کنفرانی یک پیام روشن را در راستای حمایت صادقانه و نیرومند از حکومت جدید داشته باشند، همچنان تعهداتی که به خاطر تامین صلح و بازسازی افغانستان در درازمدت سپرده اند به ان عمل کنند.
به باور نویسنده این مطلب، هر چند دیده شده در سیزده سال گذشته کشورهای جهان در کنفرانس های مختلف تعهدات زیادی در راستای بازسازی زیربناهای افغانستان و تقویت نیروهای افغانستان سپرده اند اما بیشتر این تعهدات تاکنون به روی کاغذ مانده و جنبه عملی به خود نگرفته است.
روزنامه اصلاح دیگر روزنامه صلح کابل در شماره امروز خود به امیدواری ها از این نشست یاد کرده آورده است که روند استانبول یا اتحادیه کشورهای قلب آسیا برای تقویه همکاری های منطقه ای، حامیان بزرگ بین المللی نیز دارد که این امر باعث می گردد تا تلاش ها و تصامیم آن در موارد یاد شده سودمند واقع گردیده و اثرات مثبتی به جا بگذارد.
دراین روزنامه آمده است که چنانچه یادوآوری گردید که از اهداف اساسی روند استانبول تقویت همکاریهای منطقه ای می باشد ولی تاکید ریس جمهوری از همه بیشتر به از سر گیری گفتگوهای صلح با طالبان به خاطر آنست که بدون آوردن صلح حل و معظل امنیتی افغانستان و برداشتن تهدیدهای امنیتی از کشور هیچگاهی ممکن نخواهد بود.
بر اساس گفته های روزنامه اصلاح ، انتظار می رود که چهارمین نشست کشورهای قلب آسیا افغانستان را یکبار دیگر در محراق توجه کشورهای منطقه و جهان قرار دهد و تلاش های منطقه ایی برای حل معظل امنیتی و ثبات کشور بیشتر گردد زیرا اگر افغانستان به عنوان مهم ترین کشور منطقه از نگاه موقعیت جغرافیایی فاقد امنیتی و ثبات دایمی باشد در دراز مدت خطر جدی و جبران نا پذیری را متوجه منطقه خواهد کرد.
همچنین روزنامه وحدت در سر خط اخبار خود آورده است که سفر چهار روزه رییس جمهور به چین پایان یافت و امیدواری های نوی در توسعه روابط دو کشور پدیدار گشته است
در این روزنامه آمده است که افغانستان هنوز نتوانسته است به درستی جایگاه چین را در سیاست خارجی خود مشخص سازد و چین اما برای افغانستان پس از ۲۰۱۴ برنامه های خاصی را مورد توجه خود قرار داده است
به عقیده سردبیر این روزنامه، اهمیت افغانستان برای چین بیشتر بر می گردد به دو سطح تعاملی چین با منطقه و جهان، که افغانستان از این منظر بیشتر مورد توجه قرار می گیرد.
این روزنامه می گوید، چینی ها می توانند در سطح بین المللی از طریق افغانستان مسایل خود را با امریکا و ناتو در بخشی محدود مورد توجه قرار دهند.
همچنین گفته شده است، تعاملات بین افغانستان و چین در سطح ملی مساله ای است که علی رغم ظرفیت های بزرگ چین برای افغانستان کمتر مورد توجه قرار گرفته است و از این منظر چینی ها تلاش خواهند کرد تا تلاش های دو جانبه با افغانستان را در حوزه اقتصادی و امنیتی با مشخص شدن روند تعاملات منطقه ای در خاورمیانه و جنوب اسیا به پیش ببرند
روزنامه وحدت تاکید دارد که سفر چین توانست این نکته را برای ما مشخص نماید که هنوز فرصت کافی برای نقش دهی افغانستان در تعاملات موثر امنیتی و اقتصادی منطقه داریم.
اما این نکته را هم نباید فراموش کنیم که روند های سیاسی و امنیتی منطقه ای و جهانی به میزانی نسبت به سیزده سال گذشته معلق تر و مبهم تر شده است.
این روزنامه در دیگر مطلب به نقل از گاردین با بیان اینکه " احتمال به قدرت رسیدن طالبان هنوز هم وجود دارد" گفته است که بعد از سیزده سال وقتی که مجددا بازنگری می کنیم ناتو و جامعه جهانی را در افغانستان را، بازهم چالش ها همان چالش ها است.
هنوز هم امنیتی و حضور طالبان و القاعده در کشور، و ماحول افغانستان یک چالش اساسی است،و نویسنده گاردین گفته است احتمال زیاد در باره شکل گیری دوباره طالبان در مناطق مختلف افغانستان موجود است.
https://avapress.com/vdcjyvevmuqeyxz.fsfu.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما